Previous
Next
(Foto av Vannkunsten: Oslo S Utvikling/Katrine Lunke)
Sist oppdatert: 23-06-2022

AF-prosjekt kåret til Årets Bygg

Vannkunsten i Bjørvika ble onsdag 22 juni kåret til Årets Bygg under Byggedagene.

Det er AF Byggfornyelse som har vært totalentreprenør for prosjektet for Oslo S Utvikling. Prosjektet besto av totalt ni hus fra fire til åtte etasjer der ingen av leilighetene er like.

Fasadene er fra AFs eget skiferbrudd i Oppdal, Palmer Gotheim.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:
Blant uvanlig mange gode prosjekter som spenner vidt både med tanke på type prosjekt, størrelse, utførelse, nybygg og rehabilitering ble nåløyet trangt for å komme med i finalen for Årets Bygg.

Juryen har derfor hatt en krevende oppgave med å lande en verdig vinner til prisen for Årets Bygg.

Vannkunsten skilte seg ut som et unikt prosjekt på flere måter. Det har en særegen utforming og plassering og har gitt nærområdet noe helt nytt – og selve prosjektet er blitt en attraksjon i seg selv.

Det karakteristiske for prosjektet er at arkitekturen formidler overganger. Bygget har en spesiell utforming med blant annet mange skjeve vinkler og arkitekten har latt seg inspirere av norsk natur og kystkultur.

Dette vises ikke minst igjen ved en særegen fasade.

Det er liten tvil om at det har vært et komplisert prosjekt med flere krevende elementer og store krav til nøyaktighet og detaljer i oppføringen.

Utbyggingen ga også lite rom for repeterende prosesser – men partene har samarbeidet godt og sørget for et resultat som blir lagt merke til.

Bygget er blitt en severdighet i byen og mange har benyttet anledningen til å se og gå rundt mellom det ferdige prosjektet i hovedstaden.

Juryen består av:
Kari Sandberg (EBA) (juryleder)
Per-Arne Horne (DiBK)
Harald Martin Gjøvaag (Gottlieb Paludan Architechts)
Tone Nakstad (Norsk forening for fjellsprengningsteknikk)
Trine Dyrstad Pettersen (Byggevareindustriens Forening)
Arve Brekkhus (Byggeindustrien)
Lene Eikefjord (Byggenæringens Mediesenter)