Landbrukskvartalet Utvikling inviterte før sommeren 2023 til deltagelse i en konseptskisse for utvikling av første bygget i Landbrukskvartalet i Oslo. Her er teamet som vant oppdraget: Johanne Borthne i Powerhouse Company og Martin Dietrichson i KIMA arkitektur (t.h.). I midten prosjektsjef Jostein Swensen. Foto: Geir Anders R. Ørslien/Aspelin Ramm
Sist oppdatert: 07-11-2023 Pressemelding 

Første arkitekt til Landbrukskvartalet er valgt

KIMA arkitektur og Powerhouse Company er første arkitektteam på plass i Landbrukskvartalet. Sammen skal de transformere det vernede meieribygget som ligger i selve hjertet av Landbrukskvartalet.

Valget av arkitekter falt på KIMA arkitektur og Powerhouse Company, som nå skal stå for et tilbygg som vil romme både boliger og kontorlokaler, med ti nye etasjer over dagens fire etasjer. 

Oppdraget er det første i en rekke av flere bygg som skal på plass i fornyelsen av det historiske kvartalet i Schweigaards gate 34 – et unikt prosjekt med ambisjoner om å både videreføre den industrielle kulturarven på Grønland, og åpne bystrukturen opp til glede for byens befolkning.

EN SOLID ENTREPRENØRBEDRIFT

- Her får vi et team som tar transformasjonen på alvor og som har med seg den riktige ekspertisen inn i prosjektet.

- Etter en lang reguleringsfase er det utrolig godt å få vind i seilene og komme i gang, sier prosjektsjef Jostein Swensen i Aspelin Ramm. 

Solid kompetanse på vern og transformasjon

Bygget har en viktig historisk funksjon i kvartalet og er samtidig det mest komplekse i prosjektet. Dette krever svært god forståelse for vernehensyn og en kreativ og grundig tilnærming for å sikre høy arkitektonisk kvalitet.

KIMA har bred erfaring fra kompleks transformasjon i norsk kontekst. Blant referansene står blant annet Sentralen, Telegrafen, Tollboden, Pressens hus, Marienlyst og Norrøna House.

Gjennom disse prosjektene har KIMA dokumentert erfaring fra tett dialog med antikvarisk myndighet og gode samarbeidsevner med både oppdragsgiver og andre arkitekter. 

PV Arkitekter - Arkitekt- og reguleringsarbeid innen bolig og næring

Powerhouse Company er kjent og prisbelønt for en rekke internasjonale høyhus-prosjekter, og har kontorer i Oslo og München i tillegg til hovedbasen i Rotterdam.

- KIMA+Powerhouse utmerket seg på flere områder, ikke minst med sin faglige forståelse og dybdekunnskap om vern, samt dokumentert evne til å få til kreative løsninger i dialog med Byantikvaren, påpeker prosjektsjef Jostein Swensen.

- De demonstrerer en holdning, involvering og dialogform som sammenfaller godt med det vi ser etter i en samarbeidspartner, og har en spennende tilnærming og gode referanser på utvikling av gode og unike bokvaliteter.

- Teamet demonstrerer også stor bevissthet knyttet til gjennomførbarhet og økonomi, understreker Swensen.

Arkitektene selv beskriver prosjektet som en enestående mulighet.

Brenden & Co Stilasutleie - Jordal Amfi

En unik  perle fra 1930-tallet

- Bygningen i seg selv er en perle i norsk sammenheng, med nydelige proporsjoner, gode etasjehøyder og fin materialbruk. Her er det mye vakker tegldetaljering fra 1930-tallet, som du ikke ser i dagens arkitektur.

- Det å få mulighet til å ta hånd om et slikt bygg, ivareta den historiske karakteren og foredle det ved å tilføre noe helt nytt, det gleder vi oss enormt til å komme i gang med, sier arkitekt og partner Martin Dietrichson i KIMA arkitektur.

Johanne Borthne er arkitekt og partner i Powerhouse Company, og har store forventninger til arbeidet som skal i gang. 

- Dette prosjektet er den perfekte cocktailen. Her får du alt du drømmer om som arkitekt – det kan ikke bli mer interessant enn dette.

- Det er en dårlig skjult hemmelighet at jeg lenge har drømt om å kunne tegne et høyhus i Oslo og når vi får gjøre det sammen med så gode og ambisiøse oppdragsgivere, er det ekstra tilfredsstillende.

- Det har vært mange år med godt og grundig forarbeid, og det er en klar fordel for oss når vi nå starter en ny fase, sier Borthne.

Om Landbrukskvartalet Utvikling

Landbrukskvartalet Utvikling eies av Norges Bondelag (50%), Aspelin Ramm (25%) og Vedal (25%).