Fra venstre, Lisa-Marie Stavnhaugen (Rørambassadør for Bli Rørlegger, og voksenlærling i Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift AS), Sonja Ystaas (TV 2-reporter, God Morgen Norge), Eli Hermine Heyerdahl Eide (fagsjef i RørNorge), og Mathilde (rørleggermester i Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift AS) Foto: TV2
Sist oppdatert: 12-04-2023 Pressemelding 

Rørleggeryrke var tema på God Morgen Norge

Tirsdag morgen 11. april kunne vi se rørleggerlærling og Rørambassadør Lisa-Marie Stavnhaugen og fagsjef Eli Hermine Heyerdahl Eide direkte på TV 2, da de fikk besøk av God Morgen Norge.

Her ble det snakk om yrkesfaget med en stadig voksende popularitet - nemlig rørleggerfaget.

I en leilighet på Disen i Oslo er voksenlærling Lisa-Marie Stavnhaugen og rørleggermester Mathilde Olsen i full sving med å renovere et bad fra 1995. Sammen med dem er fagsjef i Rørnorge, Eli Hermine Heyerdahl Eide, og TV 2-reporter Sonja Ystaas fra God Morgen Norge, for å snakke om at flere vil bli rørleggere.

Fant drømmejobben

Lisa-Marie Stavnhaugen jobbet tidligere som makeup artist og trivdes med det, men hun hadde alltid hatt et ønske om å være rørlegger. Etterhvert bestemte hun seg for å ta den utdanningen hun egentlig ville ha. 

– Jeg var jo litt redd for at jeg måtte begynne på videregående igjen og sitte på skolebenken, men det slapp jeg.

- Jeg kunne begynne rett i arbeid i bedrift og starte voksenlæringa slik, og det synes jeg var helt fantastisk – så da var det bare å kjøre på, forteller Stavnhaugen engasjert til reporter Ystaas. 

Nå er hun voksenlærling i Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift AS, og stortrives med det.

Voksenlærling og Rørambassadør Lisa-Marie Stavnhaugen i prat med TV 2-reporter Sonja Ystaas fra God Morgen Norge. Foto: TV2

– Det som er veldig artig med denne jobben her er at det er ekstremt aktivt, det er veldig sosialt, og lærlingskurva er kjempehøy, så du utvikler deg hele utdanninga egentlig, også møter du kjempefine kollegaer.

-Så jeg stortrives hvertfall, smiler Stavnhaugen til Ystaas. 

Rørleggerfaget er i vinden

I mars kom gladnyheten om at rørleggerlinja er mer populær enn noen gang, både blant jenter og gutter. For tredje året på rad hadde rørleggerfaget rekordsøkning, og hele 26 % flere jenter enn i fjor ønsker seg til faget. Disse resultatene har fått mye oppmerksomhet, også utenfor rørbransjen.

Eli Hermine Heyerdahl Eide er fagsjef i Rørnorge og prosjektleder for rekrutteringskampanjen “Bli Rørlegger". På spørsmålet om hvorfor søkertallene har økt så mye, gir Heyerdahl Eide mye æren til prosjektet med Bli Rørleggers Rørambassadører, og deres innsats. 

Eli Hermine Heyerdahl Eide, fagsjef i Rørnorge og prosjektleder for rekrutteringskampanjen “Bli Rørlegger". Foto: TV2

 – Lisa og 13 andre er Rørambassadører, altså rollemodeller for faget, og de henvender seg til unge mennesker helt ned på ungdomsskolen, for å vise hvordan en rørleggers hverdag er.

- Jeg tror det er mange som ikke skjønner hva en rørlegger driver med, at de har litt feil bilder av det.

– Så når man får lov å være med en rørlegger inne på Snapchat-kontoen til Bli Rørlegger, og se hvodan en rørleggers hverdag er, så kan det være at det har vært med å ufarliggjøre den jobben, forteller Heyerdahl Eide til Ystaas.

Fra venstre, Mathilde (rørleggermester i Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift AS), Sonja Ystaas (TV 2-reporter, God Morgen Norge), og Lisa-Marie Stavnhaugen (voksenlærling i Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift AS). Foto: TV 2.

Lønn i fokus hos unge

Temaet om den lønn blir også løftet frem av reporter Sonja Ystaas, og at mange kanskje ikke er klar over hvor god lønnen som en rørlegger faktisk er.

– Når man er ung så er jo lønn en av de viktigste tingene som du tenker at betyr noe.

-Så veldig mange jenter har jo sett at det å velge rørleggerfaget er god buissniss, for det er veldig mye høyere lønn enn mange typiske "kvinneyrker". 

– Snittlønna til en nyutdannet rørlegger  som er 20-år gammel, er på rundt 550 000, og det tror jeg overrasker ganske mange, at det er såpass høy lønn, forteller Heyerdahl Eide engasjert.