Masteroppgaven til Ingrid er kåret til landets beste
Ingrid sammen med styreleder i VVS-stiftelsen og fagdirektør i GK Mads Mysen. Foto: GK
Sist oppdatert: 26-10-2022

Norges beste masteroppgave

Ingrid Jæger Landsnes jobber som prosjektleder i GK i Trondheim. Nå har masteroppgaven hennes blitt kåret til landets beste innen fagområdet VVS, energi og miljøteknikk for 2021.

Prisen ble delt ut 20. oktober under VVS-dagene på NOVA Spektrum i Lillestrøm, og det er VVS- Stiftelsen som står bak prisutdelingen. I begrunnelsen fra juryen er det trukket frem at masteroppgaven, som ble ferdigstilt våren 2021, tar for seg viktige tematikker som inngår i grenseland mellom energi i bygninger og digitalisering. 

– Oppgaven viser et klart behov, og en nytteverdi for bedre utnyttelse av historiske driftsdata for både simulering og forbedring av framtidens drift.

Med dagens strømpriser er resultatene i oppgaven enda mer aktuelle, sier Natasa Nord i VVS-stiftelsen og professor ved NTNU, i en melding. 

Hun legger også til oppgaven er meget omfattende, samt at den inneholder en nøye analyse av driftsdata og sammenligning med simuleringsresultater.

GK Norge - Norges grønneste logistikkbygg

Vil bidra til en mer bærekraftig byggebransje
Det er kun masteroppgaver som ha fått karakter A som blir vurdert av VVS-stiftelsen. På grunn av pandemien kårer stiftelsen i år beste oppgaver for både 2020, 2021 og 2022. Ingrid selv er både overrasket og stolt over å ha fått annerkjennelsen.  

– Det er mange gode kandidater, så det er vanvittig kult å motta denne prisen.

-Det å finne gode energieffektive løsninger, som kan redusere energibruken i bygg, er avgjørende for å få en grønn omstilling, og hvis oppgaven min kan bidra positivt er det ingen ting som er bedre, sier hun

26-åringen som er fra Stokka i Stavanger har studert energi og miljø på NTNU i Trondheim, og skrev masteroppgaven i samarbeid med GK. 

– Målet med oppgaven var å analysere hvordan man kan redusere energibruken i en kontorbygning som har oppvarming via ventilasjon, og se på hvordan dette påvirker inneklima og kostnader for energi.

-Bakgrunnen for oppgaven var at høye effekttopper kan gi utfordringer for fjernvarme- og strømnettet, og at man derfor ønsker at sluttbruker skal flytte energibruket til perioder med lavere belastning i nettet, forklarer Ingird.

Studentoppgaver er verdifullt 
Fagdirektør i GK Inneklima, Mads Mysen, synes det er stor stas at en ansatt mottar den gjeve prisen, og opplyser om at GK har gode erfaringer med å samarbeide med studenter om skoleoppgaver. 

– I løpet av 2022 har jeg bidratt til en bachelor og tre masteroppgaver. Slike oppgaver er viktige for oss, og flere av oppgavene har bidratt til økt kundeverdi.

-I tillegg er det i et rekruteringsperspektiv en fin måte å bli bedre kjent med kandidater på, sier Mads. 

Ingrid er glad for muligheten hun fikk til å samarbeide med GK om oppgaven, og jobber nå fulltid i selskapet som prosjektleder.

– Gjennom masteren på NTNU har jeg opparbeidet meg en bred forståelse av ventilasjonsfaget, og blant annet fordypet meg i det behovsstyrte ventilasjonssystemet Lindinvent.

-Dette er kunnskap som kommer godt med i arbeidshverdagen, avslutter Landsne.