Godt år for Jotun så langt|Norsk Byggebransje
– Råvareprisene har vært gunstige hittil i år,noe som slår positivt ut for Jotun i 2019. Samtidig knytter det seg usikkerhet til videre utvikling i råvaremarkedet, kommenterer Fon. Foto: Fartein Rudjord​​​

Jotun med solid økning
Jotun omsatte for 12 875 millioner kroner i årets første åtte måneder, og leverte et driftsresultat på 1749 millioner kroner. Dette er en solid økning sammenlignet med samme periode i fjor.

Salgsøkningen på åtte prosent skyldes sterk vekst i salget av industrimaling, samt forbedring i salget av skipsmaling. For å kompensere for høyere råvarepriser har Jotun tidligere økt salgsprisene, noe som fortsatt bidrar til topplinjeveksten sammen med positive valutaeffekter.

–I segmentet for industrimaling er det god fart, med særlig høy aktivitet i Kina. Samtidig har salget av skipsmaling til nybygg ved verftene i Sør-Korea mer enn doblet seg sammenlignet med i fjor. Dette er viktige markeder for oss, og vi forventer at den positive utviklingen fortsetter i månedene fremover, sier konsernsjef Morten Fon.

Sterkt resultat
Driftsresultatet økte med 52 prosent til 1749 millioner kroner (2018: 1154 millioner). Solid salgsvekst og bedrede marginer er de viktigste bidragsyterne til resultatet. I tillegg har god kontroll på kostnader ført til lav vekst i driftskostnadene så langt i år.

– Råvareprisene har vært gunstige hittil i år,noe som slår positivt ut for Jotun i 2019. Samtidig knytter det seg usikkerhet til videre utvikling i råvaremarkedet, kommenterer Fon.

Investeringer i produksjon, forskning og utvikling
Jotun har investert 1009 millioner kroner så langt i 2019 (2018: 589 millioner), noe som utgjør om lag åtte prosent av omsetningen. Blant investeringene er nytt hovedkontor og forskningssenter i Sandefjord, nye fabrikker i Egypt og Vietnam samt nytt forskningssenter i Dubai.

– Jotun har en tydelig organisk vekststrategi, og dette er viktige investeringer som vil legge til rette for videre vekst fremover, sier Fon.

Høydepunkter så langt i 2019:

  • Salgsvekst og sterkt resultat
  • Høy aktivitet i flere viktige markeder
  • Videre investeringer i forskning og produksjon