Kommende renteøkninger er gode nyheter for boligkjøperne
-For unge boligkjøpere er renteoppgang gode nyheter, sier NBBLs sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes. Foto: Nadia Frantsen
Sist oppdatert: 20-01-2022

Gode nyheter for boligkjøpere

Sentralbanken holdt i dag styringsrenten uendret på 0,50 prosent. Samtidig holder Norges Bank seg til planen om å sette opp renten til 0,75 prosent i mars.

– Det går godt i norsk økonomi og Norges Bank ønsker å normalisere renten. NBBL forventer totalt fire renteøkninger i løpet av 2022, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL, i en melding. 

Fire faktorer som taler for høyere rente

  • Inflasjonspresset er sterkere enn ventet. Stigende pris- og lønnsforventninger vil også gi et press på den underliggende inflasjonen.
  • Arbeidsledigheten er lav, og de negative effektene av omikron har vært mindre enn fryktet.
  • Importinntektene setter stadig nye rekorder som følge av høy gass- og oljepris.
  • Regionalt nettverk melder om god etterspørsel og flaskehalser i produksjonen. Den globale omikronbølgen vil forsterke disse flaskehalsene.
Krøderen Elektro|Krøderen leverer alt innen elektro til din bolig, hytte eller prosjekt.

– De fleste piler peker nå i retning av renteoppgang. Etterspørselen i økonomien er høy og sentralbanken er på etterskudd med å normalisere renten.

-Det tror vi at de vil kompensere ved å sette renten litt raskere enn de tidligere har signalisert. Helt konkret forventer vi én renteøkning i kvartalet.

-Noe som betyr at styringsrenten vil være 1,5 prosent ved utgangen av året, sier Frengstad Bjerknes.

– For unge boligkjøpere er renteoppgangen gode nyheter. Renteoppgangen vil kjøle ned boligmarkedet i 2022.

-Over tid vil en normalisert rente skape en bedre balanse tilbud og etterspørsel i boligmarkedet, avslutter Frengstad Bjerknes.