- Vårt mål er å utvikle Ski til en attraktiv regionby med fasiliteter av ypperste kvalitet og gode bomiljøer, sier Cecilie Pind, ordfører i Nordre Follo kommune, her sammen med kommunedirektør Øyvind Henriksen. Foto: Nordre Follo Kommune
Sist oppdatert: 30-08-2024 Pressemelding 

Går sammen med kommunen om å utvikle Ski

En konstellasjon av eiendomsutviklere i Ski har gått sammen for å skape bedre prosesser mot kommunen og sørge for en helhetlig utvikling av byen med over 3500 boliger under planlegging.

I takt med at boligprisene og befolkningen stiger i hovedstadsområdet, vender mange nesa mot regionbyene i Østlandsområdet.

- Ski er en by vi ønsker å investere i, og byen ligger faktisk nærmere Oslo S enn Nydalen, om vi ser på tiden det tar å komme seg fra A til B, sier Line Havstein.

Hun er prosjektsjef i Skanska, og er medlem av Byutviklingsforumet for Regionbyen Ski.

Forumet ble stiftet i 2021, etter at bolig- og eiendomsutviklere med interesser i Ski så behovet for å samarbeide for å realisere en helhetlig visjon og god byutvikling i regionbyen. 3 år senere består Byutviklingsforumet av 13 selskaper.

Landets mest attraktive regionby

Store deler av Ski bygges på nytt i de kommende årene. Aktørene i forumet har et felles mål om å gjøre Ski til landets mest attraktive og fremtidsrettede regionby. Fram mot 2042 er det planlagt bygging av 14,000 nye boliger i Ski.

- Vi har stor tro på Ski som et utviklingsområde, og har investert tungt i byen, sier Tom André Svenning-Gultvedt, administrerende direktør i Veslefrikk Eiendom.

For å sikre en bærekraftig byutvikling er medlemmene i Byutviklingsforumet klare på at det å ha et godt samarbeid med både administrasjon og politikere i kommunen er kritisk.

De siste årene har det blitt investert stort i å skape et godt samarbeidsmiljø mellom offentlige og private aktører.

- Nordre Follo kommune er opptatt av å legge til rette for en bærekraftig og inkluderende byutvikling.

- Vi samarbeider tett med eiendomsutviklere for å skape en by som imøtekommer fremtidens behov og sikrer høy livskvalitet for alle våre innbyggere.

- Vårt mål er å utvikle Ski til en attraktiv regionby med fasiliteter av ypperste kvalitet og gode bomiljøer, sier Cecilie Pind, ordfører i Nordre Follo kommune.

Sammen jobber nå forumet og kommunen for å skape et sentrum med sosiale møteplasser og grøntområder som stimulerer til en fellesskapsfølelse i Ski.

- Vi ønsker å skape et variert tilbud til innbyggerne. Selv om mange av prosjektene skjer i og rundt Ski, ønsker vi at tilbudene skal komme hele Nordre Follo kommune til gode, supplerer Line Havstein.

Line Havstein, prosjektsjef i Skanska og medlem av Byutviklingsforumet. Foto: Skanska

Boligprisvekst etter tung periode

Ifølge Samfunnsøkonomisk Analyses ferske rapport «Norsk økonomi – boligmarkedet», ventes Akershus å ha å ha sterk boligprisvekst de neste årene.

Prognosene viser at en boligprisøkning på hele 27,2 prosent fram mot 2027. Også befolkningsveksten ventes å øke, og det er i de omkringliggende områdene til Oslo det blir forespeilet størst vekst.

- Når fortettingen i Oslo blir for stor og prisene fortsetter å øke, vil regionbyene plutselig være enda mer aktuelt for mange.

- Mange ønsker å få både i pose og sekk. De vil bo sentralt, men ha god plass, og i tillegg ha nærhet til natur og friluft. Med den utviklingen som er i gang så blir regionbyen Ski et opplagt valg, sier Svenning-Gultvedt.

I en undersøkelse utført av YouGov på vegne av Byutviklingsforumet og Nordre Follo kommune, kommer det frem at unge voksne og de med barn kunne tenke seg å søke jobb i Ski.

60 prosent av de som ble spurt, og som holder til i hovedstaden kunne tenke seg å gi Ski en sjanse.

Konkurrenter med felles interesser

Til tross for at eiendomsutviklerne er konkurrenter, er både Havstein og Svenning-Gultvedt klare på at alle har noe å vinne på at Ski blir en best mulig by å bo og leve i.

- Selv om vi er konkurrenter har vi felles interesser. 

- Vi er alle opptatt av at Ski blir et godt sted å bo, og det er mye mer effektivt om vi samarbeider mot et felles mål, heller enn at vi sitter på hver vår tue og jobber med de samme problemstillingene, sier Svenning-Gultvedt.

Det er Havstein enig i.

- Vi har jo faktisk et mål om å skape gode boliger som står seg over tid, og som folk trives i. Da er det viktig å ha et velfungerende nærmiljø og gode funksjoner som legger grunnlagetfor høy livskvalitet, sier hun.

Faktaboks Byutviklingsforum regionbyen Ski:

  • Byutviklingsforumet ble stiftet i 2021 for å fremme en helhetlig byutvikling i Ski gjennom samarbeid med kommunen og hverandre.
  • Består av 13 ulike selskaper: Ferd, Vinkl, AF, Bane NOR eiendom, Obos, Skanska, Storoslo eiendom, Stil, USBL, Selvaag bolig, Fredensborg bolig, Veslefrikk og Höegh
  • Utviklingsprosjekter inkluderer Stasjonsbyen, Villenga, Hyggebo, Skorhaugåsen Ellingsrugrenda, Industriveien, Skolekvartalet, Trekanten, Kirkeveien Sentrumskvartalet, og Rådhushagen.