NHO frykter flere permitteringer
Bedriftene trenger forutsigbarhet. Det vil være behov for kompensasjon så lenge bedriftene er forhindret fra å drive som normalt, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO. Foto: NHO
Sist oppdatert: 07-01-2021

Frykter økt permittering

Konkurstallene for 2020 var hyggeligere lesning enn mange hadde fryktet, men mye tyder på at mange får det tøft også i 2021. Årets første medlemsundersøkelse fra NHO, viser at et økende antall bedrifter i byggenæringen tror de vil måtte permittert i løpet av januar.

Pandemien fører til stor usikkerhet og lavere ordretilgang, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL. 

– Det at hele 21 prosent av bedriftene regner med at de har brukt permitteringsinstituttet i midten av januar, er bekymringsfullt. 18 prosent svarer at de allerede har permittert noen ansatte, sier Sandnes, i en melding. 

Dette viser NHOs medlemsundersøkelse hva BNL-bedrifter svarer 
(Parentes er tall fra forrige undersøkelse 24. nov. 2020):

  • 40 % har fått varsel fra leverandører om forsinkelser eller kanselleringer av leveranser (43%)
  • 39 % har reduksjon i ordrereserven sammenlignet med samme måned i fjor (38%)
  • 30 % har fått omsetningen redusert de siste fire uker, sammenlignet med samme periode i fjor (31 %)
  • 30 % har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre (38 %)
  • 12% svarer at bedriften mangler penger til å betale de regninger som forfaller om kort tid, grunnet koronaviruset (likviditetsproblemer). (11%)
  • 8 % planlegger oppsigelser som følge av krisen (11%)
  • 7 % vurderer at det er en reell risiko for å gå konkurs
  • Det er 516  bedrifter i BNLs 14 bransjeforeninger som har svart på undersøkelsen til NHO.'

Saken fortsetter etter annonse

Følg Norsk byggebransje på Facebook
Tips oss om Norske Byggeprosjekter

Sandnes tror at den økte smitteutviklingen, færre ordre og en erkjennelse av at det kommer til å ta tid å bygge opp landets økonomi bidrar ytterligere til denne usikkerheten.

– Gjennom hele pandemien har vi snakket om at byggenæringen er i stor grad halen på krisen. Det at næringen har klart å holde aktiviteten oppe har skyldtes i stor grad at prosjekter var avtalt før krisen slo inn.

-Til tross for at det er mye som fortsatt skal bygges i hele landet, får dette utslag som vi også har advart mot nå, selv om det er store forskjeller innen de ulike bransjene og markedene.

Sandnes mener at det vil være svært viktig at både arbeidsgiverperioden blir redusert tilbake til to dager med lønnsplikt for arbeidsgivere ved permittering, og at permitteringsperioden forlenges så lenge det er behov.

– Det vil føre til at bedrifter som opplever en midlertidig svikt i etterspørselen eller produksjonsforstyrrelser, kan få bedre likviditet og forutsigbarhet og vil derfor kunne unngå oppsigelser. Ved at permitteringsperioden forlenges så lenge det er behov, vil dette forhindre at bedrifter som tidligere har permittert behøver å si opp sine medarbeidere.

BNL er fornøyd med at regjeringen også forlenger kompensasjonsordningen, men mener at de burde gått enda lenger.

– De bedrifter som er forhindret av myndighetene i å opprettholde normal drift, må få kompensasjon så lenge denne situasjonen varer. Det er derfor positivt at det ser ut til at det er et flertall for en ytterligere forlengelse på Stortinget, avslutter ham.