Fredrick Gundersen og Mari Stormark Helland. i sofaen sammen med programledere i Godmorgen Norge Vår Staude og Peter Bubresko. Foto: David A. Lunde
Sist oppdatert: 24-09-2024 

Trenger vi Norges hyggeligste håndverker?

Tirsdag 24. september kunne vi se Norges hyggeligste håndverker 2024, Fredrick Gundersen sammen med Mari Stormark Helland, Norges hyggeligste elektriker 2022 som gjester i sofaen på Godmorgen Norge på TV2. 

Mari Helland Stormark ble frarådet drømmeyrket på skolen, men utdannet seg som voksen lærling og har siden den gang inspirert ungdom og voksne gjennom sitt store engasjement. og mot til å våge å ta plass gjennom sosiale medier, som ambassadør for Montørjentene og i ulike medieoppslag. 

Det medførte at hun, som første kvinnelige håndverker i Norge, fikk fast plass i teamet du ser i Eventyrlig oppussing. 

Norges hyggeligste håndverker, den åttende i rekken, Fredrick Gundersen, gikk til topps av flere årsaker. Hans engasjement for lærlinger, mennesker og kunder. I tillegg til hans store interesse for faget og et stadig ønske om å lære mer. 

Norsk Byggebransje har vært sponsor av kåringen de siste fire årene. 

- Vi har et felles ønske om å løfte stolte håndverkere, fortelle de positive historiene og bidra til å fremsnakke alle de mulighetene yrkesfag har å by på, sier Ellen Øiesvold Palsén, ansvarlig utgiver. 

-Gjennom disse fire årene har vi fått muligheten til å bli godt kjent med utrolig mange fantastiske håndverkere over hele landet og vi er stolt over å være en del av “hyggeligste-familien”. 

-Uten håndverkeren stopper Norge! For å lykkes med å øke rekrutteringen til yrkesfag må vi jobbe på flere fronter, i samarbeid, for å bidra til å løfte mennesker, kompetanse, fag og utdanning.

-Norges hyggeligste håndverker er større enn enkeltpersoner. Alle nominerte, alle som har nominert, finalister og vinnere gjennom åtte år, arrangør og sponsorer bidrar alle til å løfte Norges største fastlandsnæring.

-Vårt svar er helt klart: Ja, vi trenger Norges hyggeligste håndverker. 

Bilder fra Godmorgen Norge: Norges hyggeligste håndverker 2024 Fredrick Gundersen og Norges hyggeligste elektriker 2020 Mari Stormark Helland. Foto: David A. Lunde

I forbindelse med årets finale valgte vi å spørre håndverkere, gjester og støttespillere: 

Trenger vi Norges hyggeligste håndverker? Noen av svarene finner du her: 

Mari Stormark Helland, Norges hyggeligste elektriker 2022

- Norges hyggeligste håndverker er veldig viktig for å få frem synlige forbilder og vise at det går an. Jeg tenker spesielt på damer, siden jeg selv er dame i en mannsdominert bransje. 

- Jeg fullførte tømrerlinja etter 10.klassen, men fikk ikke læreplass. Det var mange velmenende råd om at dette ikke var noe for meg, så jeg fikk ikke mulighet til å prøve.

- Hadde det eksistert en kåring som Norges hyggeligste den gang, ville vi hatt synlige forbilder som viste at det var mulig. Kanskje hadde utfallet blitt annerledes.  

-Takket være blant annet denne kåringen ser vi kvinner og menn i alle håndverksfagene ta plass, vise frem sine fag og inspirere andre.

- Man får mer informasjon og kan se mulighetene fagbrev skaper. Det er rom for alt og alle innen håndverksfagene. 

-For meg er det definitivt verdt det å våge å ta plass og stå stødig også i motgang, så lenge jeg kan inspirere unge jenter til å følge sine drømmer.

Jens H. Jensen, Norges hyggeligste snekker 2023, som har gjort drømmer til virkelighet

- Norges hyggeligste håndverker trengs for å fremme fine håndverkere.

- Vi blir stolt av å bli sett og hørt ved å bli nominert, stemt på og få en utmerkelse hvis vi når så langt. 

- Samtidig blir vi en del av et nettverk med hyggelige, dyktige og snille håndverkere som vi kan stole på. Nettverket vokser seg større og større for hvert år! Jeg anbefaler gjerne håndverkere med en slik utmerkelse.

Elektriker Lea Erlandsen, Norges hyggeligste håndverker 2023

- Vi trenger Norges hyggeligste kåringen fordi håndverkerbransjen er en bransje som lenge har vært sett ned på og undervurdert, men som er så innmari viktig! 

- Det er håndverkere som bygger landet vårt og uten håndverkere hadde ikke verden gått mye fremover.

- Det er en bransje som må bli satt lys på og bli mer verdsatt! Det gjør virkelig Norges hyggeligste håndverker!

Elektriker Fredrik Walter Johansen følger kåringen fra sidelinjen

- Norges hyggeligste håndverker er viktig for å fremsnakke håndverksfagene, løfte statusen til yrkene og bidra til økt rekruttering til næringen.

- Takket være kåringen blir håndverkerne mer synlig, de gode historiene får plass og vi får lære mer om alle de ulike karrierer retningene yrkesfag kan by på. 

Fikk du med deg: Var og er forut for sin tid

- Her løftes det frem gode rollemodeller som inspirerer gjennom egne erfaringer, det er gull verdt for å lykkes å tiltrekke flere til Norges beste næring. 

Bli mester - Slik tar du mesterbrevet

Tore Hermansen, Norges hyggeligste maler 2024 sier:

- Norges hyggeligste håndverker er veldig viktig for håndverksfagene. Mennesker og fag løftes fram, bidrar til økt stolthet, og større synlighet i media. 

- Det trengs mer opplysning om håndverksfagene. Der har vi håndverkere en jobb å gjøre med å fronte og fremsnakke fagene, gjennom hyggeligste kåringen får vi en plattform til å gjøre dette sammen.

- Vi må samtidig utfordre våre politikere. Ungdommen må få bli kjent med hva de forskjellige håndverksfagene kan tilby også gjennom skoleverket. 

- Behovet for kompetanse er stort, likevel kutter politikerne i utdanningstilbudet. Det er trist og feil vei å gå.

Det er ingen tvil om at Norges hyggeligste håndverker er en kåring som engasjerer, løfter yrkesstoltheten og retter søkelyset mot mennesker, yrkesfag og muligheter.

Fortsettelse følger…