-Egentlig har jeg alltid hatt en drøm om å bli elektriker, men ble rådet til å velge noe annet fordi «matematikken er for vanskelig» Foto: Privat
Sist oppdatert: 07-11-2022

Norges Hyggeligste Elektriker landet i drømmeyrket

Mari Stormark Helland er stolt elektriker, styremedlem i Montørjentene og Norges Hyggeligste Elektriker 2022.

Fra nominasjonene kan man blant annet lese:
● Engasjert og dyktig fagkvinne! Med øye for kvalitet og yrkesstolthet!
● Sprudlende jente med et utrolig stå-på-humør.
● Stiller opp når nysgjerrige sjeler stiller spørsmål rundt yrket hennes.
● Virkelig en dame som brenner for jobben og yrket sitt.
● Hun har kunden i fokus, er kvalitetsbevisst og samarbeidsvillig med andre fag for å få en jobb
100%. Unik, svært engasjert og genuint opptatt av yrket sitt!
● Hun er kunnskapsrik, fleksibel og full av gode løsninger.
● Effektiv, ryddig og løsningsorientert elektriker med stolthet for faget.
● Alle bedrifter burde hatt en som Mari!

Mari, som kaller seg Trikkermari på Instagram tok fagbrevet 6 desember 2019.

-Jeg ble elektriker fordi jeg ikke fikk bli tømrer, sier hun med en trillende latter.

-Egentlig har jeg alltid hatt en drøm om å bli elektriker, men ble rådet til å velge noe annet fordi «matematikken er for vanskelig».

-Det ble ingen karriere for meg som tømrer og jeg testet ulike jobber fram til mannen min og jeg bestemte oss for å starte familie. Da jobbet jeg som bartender, og vi var skjønt enig om at ikke var lett å kombinere med familieliv.

-Når jeg nevnte drømmen om å bli elektriker støttet han meg 100% og jeg «begynte på nytt» som 24 åring.

-2 års skolegang etterfulgt av 2 ½ års læretid. Fordi jeg hadde gått videregående tidligere mistet jeg ungdomsretten, samtidig jeg ikke fikk bruke voksenretten som man først får ved fylte 25 år. Snakk om dårlig timing, smiler hun.

-Jeg hadde nesten glemt at jeg hadde søkt, ettersom jeg ikke kom inn på første opptak.

-Takket være at noen andre gikk fra sin plass fikk jeg muligheten. Akkurat det spontane hoppet gjorde at jeg ikke rakk å kvie meg, det gikk jo veldig fint.

Hva med matematikken?
-Siste året på tømrerlinjen fikk jeg vite at jeg har dysleksi. Allikevel gikk jeg fra 2 til 5 i matematikk på elektrolinjen, forteller hun stolt.

-Vi hadde veldig gode lærere, men mest av alt brukte vi matten helt konkret i utførte arbeidsoppgaver. Plutselig forstod jeg hva og hvorfor. Her har skolens verden mye å lære, konstaterer hun.

-Vi må ta et oppgjør med fordommer som ødelegger for ungdom og unge voksne, uansett utdanning. Når jeg skulle ta fagprøven sa min sensor:

«Om du ikke har lest montørboka minst to ganger er du ikke interessert i yrke».

-Jeg forsøkte å forklare at jeg aldri kommer til å klare å lese boken fra perm til perm, men at jeg utmerket godt visste hvordan jeg skulle slå opp og finne den informasjonen jeg trenger.

-Jeg får være glad for at dette ikke var en punkt han kunne stryke meg på.

-Læretiden tilbrakte jeg hos Teknisk Byrå, region Sunnhordaland. Jeg hadde en helt fantastisk sjef i Dagfinn Koppang. Jeg hadde utfordringer med helsen en periode og følte selv at jeg hadde en fot på vei ut av faget.

-Dagfinn og bedriften brukte mye ressurser på meg og fikk meg tilbake i jobb tidligere enn jeg selv hadde klart, om noensinne.

-Jeg fikk muligheten til å møte på jobb, utføre andre arbeidsoppgaver og ble både sett, og verdsatt. I ettertid tenker jeg at det var kanskje ikke alt de hadde behov for, men jeg er utrolig takknemlig for omsorg og inkludering.

-I 2021 ble bedriften kjøpt opp av Teca AS, jeg fikk mange nye kolleger og ny leder i Roger Kallevåg. Selvtilliten hadde fått seg en støyt etter fravær og helseproblemer, men jeg valgte å ta praten med Roger direkte.

-Vi fikk raskt en god dialog der han tok seg tid til å lytte og utfordre i en fin balanse. Før han  konstaterte at han ikke var bekymret for min arbeidsinnsats. Det var ubeskrivelig motiverende.

-Både han og bedriften støtter og tilrettelegger for arbeidet jeg gjør med Montørjentene når vi stiller opp på messer og eventer.

-Det har igjen medført fokus på arbeidsklær i organisasjonen, der jeg opplever å bli lyttet til og inkludert.

-Mottagelsen og støtten jeg får fra min arbeidsgiver har vært en direkte årsak til at jeg våger å stikke frem hodet i sosiale medier, for Montørjentene og i kåringen Norges Hyggeligste Håndverker.

Mari Stormark Helland avbildet med utepesien hun fikk i gave av Norsk Byggebransje etter at hun ble kåret til årets hyggeligste håndverker 2022. Foto: Privat

Hva betyr det å bli nominert til en kåring som Norges Hyggeligste Håndverker?
-Det var veldig stort. Det var en bekreftelse av at det jeg synes er viktig, deles av flere. Da gir alt meningen. At kunder, bransjekolleger og ledere tar seg tid til å nominere og stemme på meg, er stort.

-Hele prosessen og nominasjonsperioden var vanvittig. Jeg som var litt sjenert og uvant med å ta plass ble kastet utenfor komfortsonen og revet med.

-Det som startet med ufrivillig mye oppmerksomhet ga meg mulighet til å ta plass, få ut mitt budskap å skape oppmerksomhet rundt mine hjertesaker.

-Montørjentene er en solid gjeng å ha med seg. Vi har en vanvittig takhøyde i nettverket, snakker om alt og har et støtteapparat i et fagmiljø som vi ikke omgås med til daglig. Utfordringer og problemer går igjen, og gjenkjennes av andre.

-Vi støtter oss på de som har gått veien før og vil aldri slutte med å si ifra for å skape bedre vilkår for de som kommer etter.

-Norges Hyggeligste Håndverker er et kjempeflott konsept og jeg anbefaler alle som blir nominert til takke ja, og la seg rive med!

-Jeg er opptatt av rekruttering til yrkesfag og utdanningsløpet, takket være denne kåringen når vi flere, både foreldre og ungdommer som kan se, høre og få dialog med stolte håndverkere.

-Om jeg kan være et forbilde for å få andre til å velge yrkesfag, er jeg veldig glad for det! Mer om Mari

Nominasjon av Dagfinn Koppang
-Mari har dei siste åra vist andre rundt seg kva som er mulig å få til bare ein har trua på seg sjølv og kollegaer.

-Gleden Mari har i arbeidet sitt smittar over på andre ho jobbar med og det må være motiverande å være på jobb med ho. Det er hvertfall motiverende som ledar å ha Mari med på laget.

-Mari er faglig meget dyktig, brenner for yrket og bransjen, i tillegg til at hun engasjerer både kolleger og kommende generasjoner elektrikere gjennom sosiale medier. sier leder av Montørjentene og Telekommunikasjonsmontør Heidi Lie. Foto: Privat.

Verdig vinner som brenner for yrket

-Mari Stormark Helland er en verdig vinner og bærer av tittelen Norges Hyggeligste Elektriker, sier leder av Montørjentene og Telekommunikasjonsmontør Heidi Lie til Norsk Byggebransje.

-Hun er faglig meget dyktig, brenner for yrket og bransjen, i tillegg til at hun engasjerer både kolleger og kommende generasjoner elektrikere gjennom sosiale medier.

-Mari maler ikke glansbilder, hun viser et ærlig bilde av virkeligheten og byr på seg selv med både opp- og nedturer.

-Hun har opplevd mye motgang i sin karriere, trosset den og nailet oppgaven hver gang. Det står det respekt av. Man kan se og føle gløden i henne som stolt håndverker. Gratulerer nok en gang Mari!