-Beste grunnen til å velge byggfag i Odda er vår fantastiske lærer Bjarte Eik. Han er så nydelig! Flink håndverker med overe 30 års erfaring fra bygg- og anleggsbransjen, forteller Maret Kerkhof og Hannah Sandvin. Foto: Privat
Sist oppdatert: 11-10-2022

Unge ambassadører tar grep når de voksne feiler

Maret Kerkhof og Hannah Sandvin, er begge to 16 år og går for tiden VG2 tømrerfag i Odda. Nå tar de alle midler i bruk for å få flere gutter og jenter til å velge yrkesfag og byggfag spesielt.

Vi tok en bransjeprat med de unge ambassadørene.

Hvorfor byggfag?

-Jeg ville prøve noe nytt og byggfag virket spennende, til tross for at vi fikk lite informasjon om yrkesfag på ungdomsskolen.

-Jeg fikk samme samme råd som så mange andre: «Du som har så gode karakterer bør begynne på studiespesialiserende».

-Jeg tok kontakt med en jente jeg kjente fra før som hadde valgt byggfag året før meg. Når hun fortalte om studiet og alle mulighetene fagbrevet åpner for videre i karrieren var jeg aldri i tvil.

-Planen er å ta fagbrev først, så er jeg fristet til å gå videre enten som arkitekt eller byggingeniør, sier Hannah.

-Jeg liker å jobbe ute og vil ikke bli sittende på et kontor, så jeg var egentlig veldig sikker på hvilken vei jeg ville gå. Min far er daglig leder i et tømrer og betong- firma, og jeg har fått være med flere ganger siden jeg var liten.

-Min plan er å ta fagbrev innen betong, jobbe noen år og lære mer før jeg kanskje starter for meg selv, sier Maret.

-Vi er super fornøyd med valget vi har gjort, sier de begge i kor..

Nå har dere startet et kreativt prosjekt for å øke rekrutteringen til fag og skole, fortell

-Det er færre som søker seg til byggfag i Odda, flere tar VG1 før de velger seg videre til Os eller Voss der det er flere linjer å velge mellom. Spesielt på Voss, der det også er lettere å finne hybel enn det er her i Odda.

-Derfor søker vi nå sponsorer og bedrifter som vil hjelpe oss med økonomisk støtte som gjør at vi kan reise rundt og besøke alle ungdomsskolene i Ullensvang kommune for å fortelle om yrkesfag og byggfag.

-Skolen har gitt oss uforbeholden støtte til å drive prosjektet og flere lokale bedrifter sa ja med en gang vi har spurt.

-Vi håper at vi også kan påvirke både skole, kommune og næringsliv til å hjelpe oss å finne løsninger som gjør at flere ungdommer kan og vil søke seg til Odda. F.eks med muligheter til å bo i nærheten av skolen.

-Bransjen skriker etter fagfolk, byggfag trengs og vi har bestemt oss for å gjøre alt vi kan for å forhindre at skoletilbudet lokalt kanskje forsvinner, sier de to engasjerte jentene.

Hva tenker dere å fortelle på ungdomsskolene?

-Det som alle egentlig burde få informasjon om på lik linje med studieforberedende på alle skoler i hele landet. Med yrkesfag og fagbrev i hånden ligger verden for dine føtter, smiler de.

FLINKE, KJAPPE & KJEKKE

-Mange tror f.eks at man må mye kunnskap før man begynner på yrkesfag, men det stemmer ikke.

Det krever ingen forkunnskaper, du behøver ikke å ha tatt i verken hammer eller sag tidligere. Vi er jo her for å lære.

-De som f.eks vil kjøre anleggsmaskin blir gjerne rådet til å velge TIS (teknologi og industrifag), men
sannheten er at med byggfag i bunn får de førsteprioritet når de søker seg videre.

-Vil du bli byggingeniør tror mange at man må velge studier og studieforberedende, men det stemmer heller ikke. Også her vil du ha førsteprioritet til videre studier når du har byggfag i bunn.

-Det smarteste som finnes er å ta yrkesfag - spesielt byggfag, smiler de - få lærlingplass og ta fagbrevet. Da kan man fortsette på teknisk fagskole i kombinasjon med full jobb.

-Tenk smart, få praktisk erfaring mens du studerer og stå ferdig utdannet helt uten studielån. Det kan ikke bli bedre!

-Beste grunnen til å velge byggfag i Odda er vår fantastiske lærer Bjarte Eik. Han er så nydelig! Flink håndverker med overe 30 års erfaring fra bygg- og anleggsbransjen.

-Han kan formidle kunnskap, forstår oss ungdommer og får oss til å trives, og utvikles. Han gjør at man vil stå opp om morgenen å komme seg på skolen for å lære mer.

Søker sponsorer
-Vi vil vise fram skolen, yrkesfag og byggfag spesielt. Planen er å både oppsøke ungdommer på skoler i kommunen. Odda, Jondal, Røldal, Kinsarvik og Hauso ungdomsskole. Vi vil også bruke sosiale medier for å øke oppmerksomheten rundt skolen vår.

-Våre sponsorer får logo på t-skjorter og gensere som vi skal få laget.

-De skal bl.a brukes til konkurranser i sosiale medier, noen vil bli gitt bort og andre skal vi bruke når vi reiser rundt. Alt for at flere ungdommer skal se oss, engasjere seg og velge riktig retning.

Håkonsen & Sukke Landskapsentreprenør - Anleggsgartner med solid kompetanse!

Hva sier skolen til deres planer?

-Vi har fått bare positive tilbakemeldinger, fra elever, lærere, skolen og det lokale næringslivet. De fleste bedriftene vi har tatt kontakt med har valgt å være med på prosjektet.

-Man velger selvsagt beløp selv, de fleste har gitt 1 500 til 2 000 kroner. Responsen har vært overveldende så langt og mange elever ønsker å bære plaggene når de er klare.

-Det er ingen som har gjort noe sånt på skolen tidligere. Flere fikk litt sjokk først, men når de ser hva vi har fått til på veldig kort tid har vi fått utelukkende positive tilbakemeldinger. Vi er stolte av oss selv og gleder oss til å kjøre på videre.

-Nå håper vi at kommunen og skolen vil stille opp sammen med oss, og skaffe hybler slik at flere kan søke seg til Odda. Forhåpentligvis har vårt engasjement fått dem til å våkne litt opp.

Hva gjør man for å sponse dere?

-Det er bare å ta kontakt med oss på Instagram Byggfag Odda. Tenk så gøy om flere bedrifter ville bidra, kanskje kan dette bli en modell andre ungdommer på yrkesfag andre steder i landet vil adoptere, smiler de lurt