– Mange i foreldregenerasjonen tenker at studieforberedende er det eneste veivalg for å bli for eksempel ingeniør. Dette er direkte feil. Spør du næringslivet, så ser du at mange av de mest ettertraktede ingeniørene har et fagbrev. Bjørnar Valstad daglig leder i WorldSkills Norway. Foto: WorldSkills Norway
Sist oppdatert: 27-01-2022
Ikke gjør som mora de sier!
– Vi vet at foreldre gjerne er den som blir lyttet mest til når det gjelder valg av utdanning. Men er foreldre den beste utdanningsrådgiveren for sine barn?
-Vi opplever at altfor mange foreldre henger fast i en gammel forståelse av hvordan utdanningen var da de selv var yngre, sier Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway.
– Vi hører stadig at foreldre råder ungdom til å velge studieforberedende for å holde alle dører åpne. Dette rådet blir nok gitt i beste mening. Men studieforberedende er nemlig bare det, studieforberedende.
-Har du ikke en klar plan for høyere utdanning vil det være smart å velge et yrkesfag og sikre deg en utdanning med lønn og samtidig ha rett til videre studier om det skulle vise seg at du ønsker dette.
– Mange i foreldregenerasjonen tenker at studieforberedende er det eneste veivalg for å bli for eksempel ingeniør. Dette er direkte feil. Spør du næringslivet, så ser du at mange av de mest ettertraktede ingeniørene har et fagbrev.
– Vi blir også lettere oppgitt når vi hører at elever som har gode karakterer får beskjed at de må søke studieforberedende uten å vurdere andre alternativer.
Hva vet egetlig foreldre om yrkesfag?
-Valg av utdanning må gjøres med bakgrunn i evner og interesser og ikke ut fra hvilke karakterer man har på grunnskolen.
-Det må kommuniseres at mange yrkesfag er vel så krevende som studieforberedende og gir minst like gode fremtidsmuligheter for skoleflinke elever.
Ikke gjør som foreldrene dine sier
- Så vårt klare råd er å ikke bare høre på mor og far, men å lytte til egne interesser, tenke over egne evner og ikke minst å snakke med kvalifiserte rådgivere som kan fortelle om alle mulighetene.
– Det er ikke alltid like lett å velge hvilke utdannelser man bør satse på og det er heller ikke lett å spå hvilke kompetansebehov det norske arbeidsmarkedet vil ha i fremtiden.
-Det er derfor veldig forståelig at mange unge er usikker på hva de bør velge og hvem de skal lytte til når det gjelder utdanningsvalg.