Advarer mot omreisende håndverkere
- Vi vil sterkt fraråde alle forbrukere om å kjøpe håndverkertjenester som tilbys på døra. Dette er aktører som bevisst unndrar skatt og avgift i millionklassen og utnytter arbeidstakere mens forbrukerne føler seg lurt og sitter tilbake med - i beste fall - dårlig utført håndverksarbeid. skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten
Sist oppdatert: 03-05-2021

Advarer mot omreisende håndverkere

Sommeren står for dør og omreisende håndverkere som tilbyr sine tjenester på døren til boligeiere er et sikkert vårtegn. A-krimsenteret i Oslo melder at de nå ser økning i slik aktivitet flere steder i Norge.

Ikke kjøp håndverkertjenester som tilbys på døra. – Sier du ja til slike tilbud kan det bli en dyr affære for deg, i tillegg til at du er med på å støtte arbeidslivskriminalitet, sier skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten, i en melding. 

- Vi vil sterkt fraråde alle forbrukere om å kjøpe håndverkertjenester som tilbys på døra. Dette er aktører som bevisst unndrar skatt og avgift i millionklassen og utnytter arbeidstakere mens forbrukerne føler seg lurt og sitter tilbake med - i beste fall - dårlig utført håndverksarbeid.

-Det beste for deg som forbruker og for samfunnsøkonomien, er at du ikke kjøper tjenester av slike aktører, sier Nilsen.

Norges hyggeligste håndverker

Slik opererer omreisende håndverkere
Eldre mennesker med enebolig er favorittmålgruppen. Ofte gjøres det kartlegginger i forkant, slik at de omreisende håndverkerne vet hvilke boliger som er attraktive å oppsøke.

Sier du først ja til et tilbud, finner ofte håndverkerne flere feil på boligen som de sterkt oppfordrer deg til å utbedre. Ofte kan det som startet som et tilbud på en jobb til 10.000-20.000 kroner, ende med en jobb i til flere hundre tusen.

- Kvaliteten på arbeidet som utføres er ofte tvilsom, og det finnes en rekke eksempler på at håndverkerne drar før jobben er fullført, og spesielt dersom kunden har betalt på forskudd, advarer Nilsen.

Koronasituasjonen påvirker ikke aktiviteten
Koronatiltak og stengte grenser påvirker ikke disse aktørene. De fleste oppholder seg allerede i landet, og i tillegg er det nå også mange sårbare utenlandske arbeidstakere her som ikke har fått returnert til sine hjemland og kan utnyttes til slikt arbeid.

Observerer du omreisende håndverkere i ditt nabolag, ønsker Skatteetaten tips om dette på www.skatteeetaten.no/tipsoss

På handlehvitt.no kan du lese mer om hvordan du kjøper tjenester trygt.

skatteetaten.no/tettpa finner du en konkret veileder for hvordan du skal gå frem for å kjøpe håndverkertjenester .