- Glede for meg er å få realisere folks drømmer, være kreativ og lande et prosjekt som kunden er fornøyd med. Det får jeg nå gjøre i to ulike bransjer, for meg er det en veldig fin balanse. Foto: Privat
Sist oppdatert: 03-08-2022
Vant konkurransen ingen hadde hørt om
Sveinung Tofteland vant den aller første kåringen av Norges Hyggeligste Håndverker i 2017. I år tar han plass i juryen, som første håndverker noensinne. Hvordan oppleves det?
-Det er vel på høy tid at en håndverker får komme inn på kammerset, ler Tofteland.
-Fra spøk til alvor, dette er veldig kjekt! Jeg er stolt over å bli spurt og tar oppgaven på største alvor. Jeg har fulgt kåringen siden jeg vant og er imponert over jobben som er gjort, takket være innsats fra arrangørene og sponsorer.
La oss bli litt bedre kjent med deg
-Jeg gikk min læretid, gjorde førstegangstjenestene og tok mer utdannelse på teknisk fagskole. Deretter jobbet jeg en kort periode som ansatt, før jeg startet for meg selv.
-Som utdannet byggmester var jeg selvstendig næringsdrivende i 10 år.
-Hadde 5 ansatte som mest, en passe størrelse på mange måter, men samtidig muligens den mest utfordrende størrelsen på en bedrift. Vi hadde nok kunder og mye å henge fingrene i, men var for små til at det var økonomi til å ansette en person på administrasjon.
-Dermed ble det 7 dagers uke på meg, år etter år i en periode av livet hvor vi også bygde eget hus, fikk tvillinger og livet rullet på. Jeg gikk rett og slett på en smell personlig pga. all dugnadsjobb i eget firma.
-Da valgte jeg å trappe ned, sørget for at mine ansatte fikk jobb andre steder og takket ja til et jobbtilbud fra en tidligere arbeidsgiver. Jeg trodde at lykken skulle være å bli fast ansatt, smiler han.
-Det ble derimot utfordrende. Å jobbe for andre i samme bransje som man har drevet i selv, med ulik oppfatning av hvordan jobben skulle utføres og kundene ivaretas - nei det var ikke noe for meg.
-Jeg måtte snu alt på hodet og følte på en måte at jeg flyktet fra byggebransjen. Så jeg valgte å takke ja til en stilling på Kilden, innen teater og kultur - som scenetekniker.
-Uten at jeg har sluppet håndverksbransjen helt av den grunn. Som byggmester hadde jeg agentur på gulv import, hvor jeg tok inn materialet og overflatebehandlet på plass hos kunden.
-I dag har jeg gitt bort agenturet til en tidligere konkurrent, samtidig som vi samarbeider godt. Jeg jobber litt med salg, men tar fortsatt all overflatebehandling.
-Det kan jeg kombinere med jobben på Kilden, får det beste av to verdener og kjenner at arbeidsgleden er tilbake
- Glede for meg er å få realisere folks drømmer, være kreativ og lande et prosjekt som kunden er fornøyd med. Det får jeg nå gjøre i to ulike bransjer, for meg er det en veldig fin balanse.
-Det var nettopp overflatebehandling som gjorde at en kunde nominerte meg i 2017. Nominasjonen kom fra Kjetil V. Espelid som skrev:
En av tidenes triveligste
- Han er punktlig, engasjert, kvalitetsbevisst, vanvittig kreativ og alltid i godt humør. Han har et firma som heter Bygdegulv hvor han selger, monterer og farger heltregulv, og dette er noe han brenner for.
-Det er vanskelig å ikke selv bli engasjert og forelsket i heltregulv når Sveinung snakker om det.
Kreativiteten hans førte for øvrig til at under siste Boligmesse i Kristiansand stakk standen hans av med prisen for messens beste stand.
- I tillegg til å være engasjert i arbeidet sitt er han også veldig aktiv i Røde Kors. Blant annet har han i samarbeid med Vest-Agder Røde Kors har startet et "Plankeprosjekt” i Novgorod, Russland.
-Her læres russisk ungdom opp til å snekre flotte hyller av resirkulerte, gamle materialer som blir solgt i Norge. Pengene går uavkortet tilbake til de som trenger det, skriver Espelid
- For meg er det ingen tvil om at Sveinung er Norges desidert hyggeligste håndverker.
Sveinung Tofteland vant den aller første kåringen av Norges Hyggeligste Håndverker i 2017. I år tar han plass i juryen, som første håndverker noensinne. Foto: Privat
-Jeg blir fort engasjert og har hatt en tendens til å plumpe ut i det i media, ler han hjertelig.
-Når jeg fikk beskjed om at jeg var nominert tenkte jeg spontant at det der aksepterer jeg ikke, men så purret kunden på meg og løpet var i gang.
-Det gikk som jeg fryktet, jeg vant en konkurranse ingen hadde hørt om. Tenk at den gang var det bare 567 kandidater fra hele landet som var nominert. I år er det langt over 2 000 og det er nomineringen er fortsatt åpen.
-Arrangementet var litt annerledes den gang, det ble en poeng kamp uten like. Husker jeg rett var en snekker til med, som i dag er med på “Tid for hjem”. Jeg ble i allefall forbigått og kjente meg trygg på at jeg ikke ville vinne.
-Så viste det seg at dette ikke bare handlet om poeng. Juryen har det siste ordet og ser seriøst på helheten. Når jeg forstod det må jeg si at kåringen steg i verdi. Så har den utviklet seg utrolig mye siden den gang. Alt nytt må jo gå seg til.
-I dag gjennomsyrer kåringen generøsitet og et genuint ønske om å løfte håndverkere, fag og bransjen. Godt hjulpet av stadig flere seriøse sponsorer.
-Ja, de aller fleste er kommersielle aktører, men samtlige deler de et felles verdigrunnlag og oppriktig ønske om å rette et positivt søkelys på norske håndverkere i et langsiktig perspektiv.
Hva har kåringen betydd for deg personlig og faglig?
-Helt i starten var det definitivt et kompliment. Det betyr mye å få en slik oppmerksomhet og det er en stor, og gjev pris å vinne.
-Jeg måtte utenfor komfortsonen så det holdt. Den gang måtte vi selv spille inn en video og sende inn. Det satt så langt inne at jeg var nære på å legge inn årene.
-Til jeg uttrykte min bekymring og frustrasjon på jobb, når skuespiller Ina Maria Brekke så på meg og sa: “Fuck janteloven og lag video!” Egentlig er det på høy tid at jeg får takket henne for den boosten.
-Premiene gav meg et materielt løft og reklameverdien for mitt firma var stort. Det gjorde at jeg ble lagt merke til, jeg hører fortsatt det at det var du som vant…
Hvordan har kåringen forandret seg fra 2017 til i dag vil du si?
-Seriøsiteten har jeg nevnt. Størrelse, kjennskap og omfang har definitivt blitt større. Bare det å være nominert gir et boost og en reklameverdi for firma uansett om det er lærlingen eller daglig leder som blir nominert.
-Premiene fra sponsorene er fantastiske og uten de forventninger som var den gang. Det er utrolig gøy med bransjevinnere, i tillegg til hovedvinner.
Et fåtall håndverkere takker nei til å være med, tross fantastiske nomineringer - hva tror du det skyldes?
-Håndverkere er ulike, min opplevelse er at det kanskje finnes en større andel introverte mennesker i håndverksfagene enn i akademiske fag. Mange som verken trenger eller ønsker så mye oppmerksomhet, de vil helst bare gjøre jobben sin bra, uten stor oppmerksomhet rundt det.
I år tar du plass i juryen, har du en plan?
-Det er et kompliment å bli spurt, veldig kjekt. Jeg har vært med på finalen i alle år og gjerne fyrt litt opp under blåskjortene og arrangørene. Jeg synes oppriktig at det er supert at de som ikke jobber i bransjen selv velger å løfte håndverkerne.
-Samtidig tror jeg kåringen har godt av at en håndverker også sitter med i juryen.
-For meg blir det viktig å klare å finne den genuine håndverkeren som brenner for faget sitt, for kundene og som kanskje ikke søker oppmerksomheten. Det kan være den kandidaten som fortjener det mest.
-Spennende blir det uansett, men først må norske kvinner og menn gå inn på hyggeligste.no og nominere sin kandidat. Trygg i troen på at det er ikke bare antall stemmer som avgjør - vi ser helheten og mennesket, avslutter Tofteland.