HAKO Elektro 30 år
-Kvinner er like dyktige som mannfolk, de står ikke tilbake for noen menn i vår bransje! Heldigvis begynner det å bli naturlig og akseptert, iallefall blant ledere jeg kjenner til, konstaterer Skarby. Foto: HAKO Elektro
Sist oppdatert: 08-09-2022

Når det er kvalitet som teller

I forbindelse med HAKO Elektro AS i Oslo sitt 30 års jubileum, tok vi en bransjeprat med daglig leder Ole Christian Skarby. 

En leder som har et brennende engasjement for sine ansatte, flere kvinner til elektrobransjen og for alltid å yte det lille ekstra til for sine kunder.

-Bedriften ble startet av Anders Haslie og Odd Kristiansen i 1992. Som en del legger merke til stammer navnet vårt fra deres forbokstaver, HAKO.

Begge to hadde vært i bransjen i mange når de brøt ut og startet for seg selv. I oppstarten var det langt mellom oppdragene og de spedde på med transportoppdrag til de fikk nok i drive med.

-I 2011 ble jeg ansatt som daglig leder og kom samtidig inn på eiersiden Vi har bygd videre på den organisasjonen som var og er i dag 40 ansatte. 6 prosjektledere på kontoret og 34 elektrikere/montører, deriblant en kvinnelig voksenlærling.

-Jeg tok selv fagprøve midt på 80 tallet og husker at når vi fikk inn første kvinne på arbeidsplassen gjorde det positive utslag for hele byggeplassen, spesielt med tanke på arbeidsmiljø.

-Derfor har jeg alltid jobbet for at vi skal tiltrekke flere damer til elektrofaget.

-Kvinner er like dyktige som mannfolk, de står ikke tilbake for noen menn i vår bransje! Heldigvis begynner det å bli naturlig og akseptert, iallefall blant ledere jeg kjenner til, konstaterer Skarby.

HAKO Elektro anno 2022
-I dag jobber vi primært med forretningsbygg og er best på rehabilitering av kontorbygg geografisk i området Oslo-Akershus.

HAKO Elektro 30 år
Foto: HAKO Elektro AS

-I tillegg er vi veldig gode på forsikringssaker og førstelinje reparasjoner både for forsikrings- og skadesanering selskaper.

-Det kan omhandle f.eks vurdering av påsetting av strøm etter en brann eller utbedring av el. anlegg etter brann og vannskader.

-Vi utfører arbeidsoppgaver som inkluderer både tradisjonell elektro og svakstrøm, som sikkerhetsinstallasjoner som brannvarsling og adgangskontroll, men også noe utradisjonelt arbeid som AV installasjoner og fiberinstallasjoner.

Felles ansvar for fremtiden
Skarbys brennende engasjement for fag, rekruttering og arbeidsvilkår er til å ta og føle på.

-Vi er veldig glad hver gang vi får inn nye lærlinger og tar inn 2-4 hvert år. Det vårt ansvar for bransjen generelt, samtidig som det handler rekruttering av egne fagfolk spesielt.

-Det å lære opp og forme fremtidens ansatte er både givende og lærerikt.

-Ungdommen er her fordi de vil og skal lære faget, samtidig bidrar de til å fornye oss, forstå hvordan de tenker og se muligheter som vi kanskje ikke ser.

-Det er alltid morsomt å prate med dem, både med tanke på å tiltrekke flere ungdommer til yrket, men også med fokus salg til våre kunder. For oss er det helt naturlig å sparre med ungdommen.

Elektrobransjens utfordring
-Bransjens kanskje største utfordring er at altfor mange elektrikere/montører går videre i karrieren før fylte 30. De går videre innen salg, markedsføring, blir lærere, saksbehandlere og/eller prosjektleder for å nevne noe.

-Her har vi en jobb å gjøre! Personlig tror jeg en stor del skyldes at vi ikke klarer å gi dem utfordringer i form av utvikling og arbeidsoppgaver.

-I HAKO Elektro ser vi aktivt etter nye arbeidsområder f.eks innen eltakst, internkontroller, tekniker jobber osv.

HAKO Elektro 30 år
Foto: HAKO Elektro AS

-Vi ønsker å løse de behov våre kunder har og vil gjerne videreutdanne, og spesialisere våre elektrikere til de arbeidsoppgaver de ønsker å jobbe med.

-For vår del har vi vært veldig heldig, våre ansatte blir værende takket være et veldig godt arbeidsmiljø i vårt firma.

-Noen få ansatte har valgt å gå videre, en startet utdanning som pilot og et par andre flyttet hjem til sine nærområder med kone/samboer. Da kan vi bare ønske lykke til og legge til rette som best vi kan.

-En kar valgte å prøve seg i en annen bedrift, men kom tilbake fordi han trives bedre her. Selvsagt tar vi tilbake flinke folk som har sluttet, med åpne armer.

-Samtidig må jeg løfte frem våre utrolig ressurssterke ansatte og lærlinger. 4-5 av våre medarbeidere går nå teknisk fagskole, 4 års kvelds studie, parallelt med full jobb på dagtid. Det står det respekt av!

-Generelt har mange en oppfatning av at det er bare skolelei ungdom som velger yrkesfag, men det stemmer ikke.¨

-Vi har hatt så mange flotte ungdommer i bedriften som oser av lyst til å lære, yrkesstolthet og ønske om å levere et godt stykke arbeid med service og et smil til kundene.

-Det samholdet vi har internt i bedriften kom veldig godt fram på jubileumsturen vår til Polen, Sopot/Gdansk i sommer.

-Alle ansatte ble invitert med kone/samboer og den positive tonen, et gode miljøet og samholdet jeg opplevde gjorde at turen ble usedvanlig vellykket.

-Utelukkende positivitet, godt humør og en kultur som gjør at alle hjelper alle når det trengs. Nettopp arbeidsmiljø og intern kultur har vi jobbet med over lang tid blant annet ved kombinasjon av kveldssamlinger og turer.

-Vi gikk over Besseggen et år, før vi valgte Galdhøpiggen året etter. I år ble det en tur til Polen og en feiring vi sent vil glemme, jeg har en helt fantastisk gjeng med meg, forteller en merkbart stolt Skarby. EL-PROFFEN - i en egen liga

HAKO Elektro 30 år
Foto: HAKO Elektro AS

-Personlig har jeg vært EL-PROFF medlem lengre enn jeg har vært i denne bedriften, men jeg tror HAKO har vært medlem i over 20 år.

-Administrasjonen på kjedekontoret gjør en helt fantastisk jobb for oss! Alle fortjener ros og takknemlighet.

-Det beste komplimentet er nok at svært få forlater EL-PROFFEN når de først har blitt medlem. De må nesten bli kjøpt opp av andre for at det skal skje, sier han med et smil.

-Gode kjedeverktøy, innkjøps- og samarbeidsavtaler, landsdekkende avtaler og felles markedsføring er viktige medlemsfordeler. Det er et godt samarbeid på tvers av medlemsbedrifter og geografisk spredning.

-Bare det å kunne ringe hverandre, få låne eller leie ut personell når noen mangler ressurser eller spesialistkompetanse er gull verdt.

Hva er ambisjonene for de neste 30 årene
-Det prates mye om gjenbruk av gammelt materiell i byggebransjen i dag. Vi har ikke sett så mye av det innen elektro enda, utviklingen går raskt fremover og det er ikke alt som kan gjenbrukes.

- Det sagt er dette er et spennende område der vi alltid ser etter muligheter. Her er det viktig for oss å komme inn tidlig i prosessen og ha en god dialog med byggherre og hovedentreprenør.

-Mer håndfast skal vi fortsatt ha fokus på et godt arbeidsmiljø og ta vare på dyktige folk. Kompetente mennesker som er flinke til å rådgi kundene, som utfører oppgaven med smil og service i høysete.

-Målet er ikke å bli et selskap med flere ansatte. Hos HAKO forsvinner man ikke i mengden. Vi skal bevare kjennskapen til hverandre, den litt familiære tonen der alle blir sett, hørt og verdsatt.

-Vår visjon og drøm er at de beste elektrikerne og montørene skal banke på døren og be om å få jobbe her, og at kundene skal stå i kø for å få oss ut på jobb.

-Det krever noe av oss i ledelsen, men det utfordringen tar vi. For vi i HAKO Elektro ønsker alltid å strekke oss etter å yte det lille ekstra, avslutter Skarby.