Fra litauisk fagbrev til norsk fagbrev - Malermester Buer lagt til rette for at jeg får ta norsk fagbrev. Nå er det dessverre ventetid pga. corona, men jeg gleder meg til å få norsk fagbrev
-For meg personlig har Malermester Buer lagt til rette for at jeg får ta norsk fagbrev som maler. Største forskjellen er at gulvbelegg kommer inn under malerfaget i Norge, det gjør det ikke i Litauen. Nå er det dessverre ventetid pga. corona, men jeg gleder meg til å få norsk fagbrev. Jevgenij Galkovski, Malermester Buer Foto: Privat
Sist oppdatert: 18-07-2021

Fra litauisk fagbrev til norsk fagbrev

-Jeg kunne ikke norsk, svært lite engelsk, bare litt tysk for det lærte vi på skolen. Det hjalp ikke så mye i arbeidslivet som jeg hadde trodd.

Det forteller Jevgenij Galkovski, hos Malermester Buer til Norsk Byggebransje. Han er utdannet maler i Litauen og flyttet til Norge i 2005.

-Min første jobb i Norge var i Tønsberg. Bedriften hadde allerede tre ansatte fra Litauen som kunne bedre engelsk enn meg, han forklarte dem hva vi skulle gjøre og de forklarte meg.

-Det var til god hjelp å kunne snakke morsmålet mitt, men gjorde lite for norskkunnskapen.

-Når min bror siden flyttet til Norge hjalp jeg han å få jobb i Brødrene Vatndal, der jeg selv også fikk ansettelse etterhvert. Der fikk vi jobbe mer med nybygg og store næringsprosjekter.

-Noe som også medførte bruk av verktøy og maskiner på en helt annen måte enn vi var vant til fra Litauen.

Indian Bygg AS - Gjerdrumsvei 10 Studentboliger

-Daglig leder i bedriften var en klok mann, min bror og jeg ble sendt på ulike oppdrag og alle våre kolleger fikk streng beskjed; her snakket vi kun norsk! Det var tøft der og da, men i dag er jeg takknemlig for det.

-I 2013 var vi 5 stykker som tok kontakt med Malermester Buer i Drammen, bad om møte med daglig leder og fortalte at vi hadde lyst å jobbe for dem. De er et kjent firma som spiller på toppnivå og vi ville utvikle oss videre innen faget. Etter 2-3 møter og referansesjekker valgte han å ansette oss alle fem

-Malermester Buer er en arbeidsgiver som tar vare på og legger forholdene til rette for sine ansatte.

-Det er struktur og orden, alle vet hva de skal gjøre, bedriften har stor fokus på lærlinger og de får spennende og utfordrende oppdrag.

-Det er fokus på god kommunikasjon, tett oppfølging og et godt arbeidsmiljø. På vår avdeling er vi ganske mange ansatte, derfor setter vi sammen faste lag med mennesker som jobber godt sammen.

-Det er stort firma som stoler på oss ansatte, vi har stor frihet, får våre oppdrag og tar ansvar for gjennomføring fra a til å.

-For meg personlig har Malermester Buer lagt til rette for at jeg får ta norsk fagbrev som maler. Største forskjellen er at gulvbelegg kommer inn under malerfaget i Norge, det gjør det ikke i Litauen.

-Så i dag er jeg voksenlærling, tok teorien i fjor og øver internt på gulvlegging og belegg under opplæring av en kollega i Tønsberg. Jeg får godskrevet 5 år som maler og kan melde meg opp til praktisk eksamen som privatist.

Norges hyggeligste håndverker 2021

-Nå er det dessverre ventetid pga. corona, men jeg gleder meg til å få norsk fagbrev.

-De siste 3 årene har jeg fått gleden av å lære opp fremtidens malere. I øyeblikket har jeg ansvaret for 2 lærlinger 3 dager hver uke. Det er morsomt, men utfordrende.

-Det er godt å ha en arbeidsgiver som forstår at man ikke kan produsere like mye selv når man har ansvaret for å lære opp andre.

-Jeg oppleves nok som en streng læremester og de synes at jeg maser mye. Samtidig er jeg tydelig med at jeg er verken deres mamma eller pappa.

-Jeg stiller krav og har forventninger om at de skal ta  vare på den sjansen de får. Etterhvert er de gjerne takknemlig for akkurat det.

-Gode lærlinger må ha rett personlighet og innstilling, vise at de har en drivkraft og ønske om å bli skikkelig dyktige fagfolk. Belønningen kommer når de har tatt fagbrev og blir din kollega. Det er gøy!

Erfaring kommer kun gjennom å praktisere. Mitt råd til deg som vil bli maler er å lytte til dine kolleger, øve, øve og så øve mer. Du må ikke være redd for å gjøre feil, alle gjør feil - det er sånn vi lærer.

Er du voksen og tenker at malerfaget er noe for deg?

  • For deg med praktisk erfaring, er det enkelt å ta svennebrev som voksen.
  • Hvis du kan dokumentere 5-års praksis i faget, trenger du en kun en skriftlig yrkesteoriprøve før du
  • kan ta svenneprøve. Opplæringskontorene holder ofte intensivkurs før prøven slik at du er godt
  • forberedt.

Kilde: Malermestrenes landsforbund