Elkontrollør, hva går jobben egentlig din ut på? - Den korte versjonen er at jeg sjekker status på den elektriske installasjonen/anlegget for å avdekke avvik og brannfare, forteller Kristine Steine Sund. Foto: Fotobben / Anne M. Steine
Sist oppdatert: 05-07-2023
El-sjekk eller El-kontroll: Du får det du betaler for eller
Frk Elsikkerhet har for lengst fanget vår interesse på Instagram. Bak kontoen finner vi Kristine Steine Sund, som i 2009 tok fagbrev Gr L.
- Jeg hadde en plan om å jobbe som elektriker resten av livet, men knærne mine var ikke helt enig, ler hun. Jeg tok teknisk fagskole Elkraft før installasjonsprøven og er sertifisert for elkontroll og termografering innenfor NEK 405.
Provest Elektro AS titulerte deg som en av Norges dyktigste elkontrollører etter å ha vært på foredrag med deg. Hvordan føles det?
- Det er jo en kjempetittel og veldig hyggelig at andre anser at jeg er det. Det å bli anerkjent for arbeidet man gjør og at andre bemerker at de opplever meg som dyktig, er stas. Jeg elsker å forkynne om elkontroll og elsikkerhet!
- Som kunde kan man bestille elkontroll eller elsjekk, men det er langt fra det samme! På dette punktet har elektrobransjen vært dårlig til å formidle forskjellene på tjenestene. Kunden (forbrukere eller næringsdrivende) kan falle for fristelsen til å velge det billigste alternativet. Foto: Fotobben / Anne M. Steine
- Første foredraget jeg holdt var for Landbrukets brannvernkomité. Jeg jobber mye ute på norske gårdsbruk og de ville at jeg skulle snakke om det jeg finner når jeg utfører mine elkontroller.
- Jeg har også fått snakke på NEK erfaringskonferanse og Elkontrollør konferansen for å nevne noen.
- Det er hyggelig med positive tilbakemeldinger og jeg er takknemlig for at de først og fremst sier at jeg er faglig dyktig, og flink til å formidle. Deretter vektlegges det at jeg er en kvinne som har opparbeidet meg faglig tyngde.
- Det er en rekkefølge jeg er komfortabel med og stolt av.
- Jeg tilhører den kategorien kvinner som har gått inn i en mannsdominert bransje og utelukkende hatt positive opplevelser med såvel kolleger som andre håndverksgrupper, og kunder. Jeg har opplevd å bli heiet frem og blitt godt mottatt hele veien.
Elkontrollør, hva går jobben egentlig din ut på?
- Den korte versjonen er at jeg sjekker status på den elektriske installasjonen/anlegget for å avdekke avvik og brannfare.
- Som kunde kan man bestille elkontroll eller elsjekk, men det er langt fra det samme! På dette punktet har elektrobransjen vært dårlig til å formidle forskjellene på tjenestene. Kunden (forbrukere eller næringsdrivende) kan falle for fristelsen til å velge det billigste alternativet.
- Vi kontrollerer både kontor-, næring- og industribygg, men aller mest landbruk. På en landbrukskontroll kontrolleres alle bygg, inkludert bolig. I 2021 fant vi i snitt 23 TG 2 avvik og i snitt 4,5 brannfarlige avvik per kontroll. Foto: Fotobben / Anne M. Steine
Begrepene brukes om hverandre, men hva er forskjellen?
- En elsjekk er en visuell (overfladisk) undersøkelse av det elektriske anlegget. Det er gjort på en times tid og du får akkurat det du betaler for.
- Dette er kun en overfladisk sjekk, og er mer ment som en tjeneste fra elektriker som kan gi tips og komme med gode råd om ditt elektriske anlegg og oppgradering. En elsjekk innfrir ikke krav til for eksempel dokumentasjon ref. Avhendingsloven eller til forsikring.
- En elkontroll derimot tar fort 3-4 timer, ettersom man går nøye gjennom tilstanden på hele det elektriske anlegget.
- Resultatet er en rapport som ivaretar sikkerheten og gir bygg- eller boligeieren konkrete tips, og råd til tiltak ved feil og mangler.
- Det tas i bruk ulike metoder for å måle samt at det benyttes termografikamera for å avdekke varmgang.
- Rapporten vurderer det elektriske anlegget etter «Teknisk godkjenningsgrad» (TG). TG 0 tilsier at du har et anlegg uten avvik, TG 1 betyr at man får tips, råd og sikkerhetsanbefalinger, men ikke avvik.
- Er resultatet TG 2 er det avdekket alvorlig avvik som må rettes innen en måned og får du TG 3 er det svært alvorlige avvik som må rettes umiddelbart. Da handler det om brann- eller berøringsfarlige forhold.
- En elkontroll kan kun utføres av sertifiserte elektrikere som er registrert i Elvirksomhetsregisteret og har DNV- eller NEMKO sertifisering.
- Man skal ha minst 3 års erfaring som elektriker og sertifisering må fornyes hvert 5 år. Det sier litt om kompleksiteten i kontrollene.
Vi kan tydelig merke hennes frustrasjon over at mange «kjøper katta i sekken», fordi man ikke kjenner til forskjellen.
- Du får det du betaler for, men å velge det billigste alternativet kan straffe seg. Om noe skjer, f.eks. at det bryter ut brann i det elektriske anlegget, kan man risikere regress og straff. Foto: Fotobben / Anne M. Steine
Hvor stort er egentlig problemet?
- Mange tror at alt er i orden så lenge vannet renner og lyset lyser. Fakta er at forbrukere har større fokus på vannlekkasjer enn strømlekkasje. Sistnevnte ser du ikke før det har tatt fyr…
- Vi gjennomfører kontroller hver dag og vi finner feil hver eneste dag.
- Vi kontrollerer både kontor-, næring- og industribygg, men aller mest landbruk. På en landbrukskontroll kontrolleres alle bygg, inkludert bolig. I 2021 fant vi i snitt 23 TG 2 avvik og i snitt 4,5 brannfarlige avvik per kontroll
- En del bønder synes kostnaden er høy, men forsikringsselskapene belønner dem med en rabatt når elkontroll er gjennomført hvert 3 år. De er kjempeflinke til å rette opp når vi finner avvik, det skal de ha honnør for.
- Du får det du betaler for, men å velge det billigste alternativet kan straffe seg. Om noe skjer, f.eks. at det bryter ut brann i det elektriske anlegget, kan man risikere regress og straff.
- Velger man en elkontroll som koster mer betyr det at kontrolløren bruker den tiden som trengs, setter på belastning før termografering samt kontrollerer alt fra koblingsbokser, brytere, lamper, til sikringsskapene.
- Det stilles også krav til kvalitet på termografikamera som kan benyttes i f.eks. Landbruksinstallasjoner Varmtvannsberedere er verstinger
- Dette er min fanesak. Alle har minst en varmtvannsbereder i huset og større bygg kan ha flere. Her ser vi ekstremt mange problemer.
- Varmtvannsberederne er produsert for maks belastning av berederen og det er ingenting å gå på. Berederen trekker strøm døgnet rundt 365 dager om året. Belastningsgraden på ledningsnettet gjør at det blir dårlig over tid.
- Et problem som går igjen er ledningen som plugges i stikkontakten. Produsentene holder seg innenfor standard og opererer dermed i henhold til regelverket, men de fleste ledninger burde hatt større dimensjon for å unngå slitasje. Dette er noe som burde være mulig å forbedre uten større merkostnader.
- Det burde vært krav om at elektriker skal installere en varmtvannsbereder, slik det var før. I dag er det nok at rørleggeren monterer den, så kan hvem som helst koble til strømmen.
- Selv om DSB har godkjent produktet er produktstandard for dårlig i alt for mange tilfeller. Selv om standard er lav, er det lov å levere bedre, tordner hun.
- Tenk så enkelt det er å levere et produkt som er mye bedre enn konkurrentene, uten at det gjør store utslag i pris. Det handler om å lage et produkt som tåler å bli brukt. I dag er ledningen og kablingen internt, særlig på 2 kW beredere for dårlig.
- Produsentene påstår at de ikke har feil på sine produkter, vi har dokumentasjon på det motsatte.
Varmgang er en annen gjenganger
- Noe av det verste jeg har opplevd var når jeg målte 90 grader varme på en kabel i et ventilasjonsanlegg på et stort helsehus. Kabelen hadde bokstavelig talt begynt å smelte.
- I lysarmatur på kjøkken, vaskerom, på badet eller i gangen finner vi med stor sannsynlighet tegn til varmgang på ledningen.
- Her er utfordringen at mye av ledningsnettet ligger skjult, nettopp derfor anbefaler jeg på det sterkeste en skikkelig gjennomgang med elkontroll!
Hva er det beste med jobben din?
- Muligheten til å redde verden en varmgang om gangen, ler hun. Det kan føles slik i blant.
- Jeg synes det er artig å komme ut å prate med folk, hjelpe dem å få en forståelse for elsikkerhet, Jeg føler at jeg gjør en forskjell, også når jeg ikke finner feil.
- Jeg og min kollega dekker nesten halve Innlandet i området Østerdalen og Gudbrandsdalen. Det gjør at jeg får jobbe med fjellhotell, hytter, boliger og næring - det hender også at jeg får fly helikopter på jobb, det er kjempekult!
- Norge trenger flere elkontrollører og jeg kan varmt anbefale flere å velge samme retning som meg. Mange elektrikere venter til skuldre og knær krangler, og gjør det ikke før på slutten av karrieren.
- Slik jeg ser det er det en rimelig krevende jobb, for man både kryper og klatrer i hverdagen. Samtidig er det langt fra monotont. Hvert elektriske anlegg er unikt på sitt vis og hver arbeidsdag byr på nye utfordringer, og nye varmganger, avslutter Sund
Det som kjennetegner en god elkontrollør i følge Frk Elsikkerhet er:
- Krever belastning på hele installasjonen
- Termograferer HELE anlegget
- Kryper opp på trange loft
- Drar fram komfyren
- Åpner deksler og lokk
- Er på generelt grunnlag kronisk nysgjerrig på det elektriske anlegget