Previous
Next
F.v Peder Zeiner Christiansen, hundefører, Hege Indrehus, Norsk Byggebransje og Kristoffer Modell. Foto: Norsk Byggebransje/AF Decom
Sist oppdatert: 19-12-2022

Bærekraft, sikkerhet og risikostyring

2022 nærmer seg slutten, hvordan har året vært for to- og firbeinte sprengstoff jegere i AF Decom?

-Det har vært et givende år, forteller hundefører og faglig ansvarlig Kristoffer Modell til Norsk Byggebransje.

-At vi har opplevd en økt oppdragsmengde er hyggelig, men nesten sekundært for oss. Det største er at bransjen har tatt inn over seg den hjelpen vi kan tilby.

-Tidligere satt vi med en følelse av at en del trodde vi var der for å kikke dem i kortene. I dag er arbeidet vi utfører langt mer akseptert og inkludert som en naturlig del av HMS arbeidet.

-I enkelte tilfeller er det også en del av organisasjonenes bærekraftstrategi.

FLINKE, KJAPPE & KJEKKE

-Bærekrafttiltak har en positiv effekt blant annet på lønnsomhet.

-Flere kunder har gitt oss tilbakemelding om at de sparer penger gjennom å inkludere oss tidlig i prosjekteringsfasen.

-Så er det selvsagt også enkelte byggherrer og entreprenører som fortsatt lukker øynene for hva som kan gå galt, men vi håper flere av dem tar kontakt i 2023.

-Det koster ingenting å ta en telefon til oss og vi er rause både med informasjon, og rådgivning, konstaterer Modell.

Det beste av to verdener

-Det er et privilegium å få jobbe både på norsk og svensk side av grensen, litt som dere i Norsk Byggebransje gjør, smiler han.

-Vi har nylig landet en større avtale i Sverige, det er kjempegøy. Denne avtalen har vi jobbet for i mange år og det er ekstra hyggelig å kunne fortelle det til dere først, smiler han.

-Når det er sagt vil vi komme tilbake til detaljer. Oppdraget vil pågå over flere år, kanskje vi får gleden av et besøk fra dere på andre siden av grensen?

Har dere gjort funn av sprengstoff i år?

-Ja det har vi, uten at jeg vil gå i detaljer rundt hvilke prosjekter det gjelder. La meg si det slik, det er en god dag på jobb for oss, hver gang vi ikke finner noe.

-Så kan vi forstå at noen tenker, nå kastet vi bort penger, men vi gjør også funn og sikkerhet bør alltid settes over inntjening.

-Faktum er at vi gjør funn, som definitivt har sikret verdier og bidratt til å minimere / fjerne farefulle situasjoner for mennesker på jobb i bygg- og anleggsbransjen. Det er god HMS.

-En del av vår jobb er informasjon, rådgivning og bevisstgjøring.

-Her vil jeg si at hele bygg- og anleggsbransjen, kanskje spesielt anleggs- og maskinførere har blir langt mer oppmerksomme på faren med gjenglemte forsagere og de finner mye.

-Det gleder meg at de har lagt mer fokus på problemstillingen og tar et felles ansvar som sikrer både dem selv, og deres kolleger på byggeplassen.

-Vi gir oss selv en klapp på skulderen og vet at vi gjør en god, og viktig jobb, sier Modell

-Statens Vegvesen, Bane Nor og Nye Veier går foran. Samtlige har innført krav om tiltak, der et av tiltakene kan være bruk av hund, før oppstart av prosjekter hvor det har vært sprengt tidligere.

Lurt å starte et samarbeid med Norsk Byggebransje

-En bidragende årsak til at vi får flere forespørsler er samarbeidet med dere i Norsk Byggebransje. Noe kan vi spore direkte, spesielt når telefonen ringer og de henviser til artikler de har lest hos dere.

-Samtidig er bygg- og anleggsbransjen i positiv forandring. HMS, bærekraft og myke verdier kommer på dagsorden og får en mer naturlig plass også i budsjettarbeidet.

-Her snakker vi holdningsendringer som tar tid og vi opplever at dere bidrar på en meget positiv måte også på dette punktet.

-Det er ikke alltid like lett å måle aktiviteter på nett og i sosiale medier, men det er veldig fint å samarbeide med en tredjepart som dere.

-Dere ser ting utenfra, er genuint nysgjerrig og bidrar med nye perspektiv og ideer som gjør at budskapet vårt kommer godt frem.

-Jeg har det utrolig gøy på jobb! Det opplever jeg at mine kolleger også har, spesielt våre firbente kolleger elsker jobben sin!

-Vi gleder oss til 2023 og samarbeider videre med dere i Norsk Byggebransje med den største selvfølgelighet, avslutter Modell