
- Avfallsforbrenningsavgiften i Norge er dobbelt så høy som i Sverige og det truer karbonfangstprosjektene, er markedsvridene, og en risiko for landets beredskap. Bransjen konkurrerer gjerne, men på samme vilkår som nabolandene, sier Oda Therese Gipling, daglig leder, Norsk Fjernvarme. Foto: Norsk Fjernvarme
Sist oppdatert: 01-04-2025 Pressemelding VVS-Nytt
Lanserer «fjernvarmeløftet»
«Fjernvarmeløftet» er et helhetlig forslag fra fjernvarmebransjen om felles innsats for å produsere mye mer smart, konfliktfri og miljøvennlig energi.
Bransjen har som mål å raskt doble energiproduksjonen til 15 TWh årlig (vi bruker i dag nesten 50 TWh strøm til oppvarming). Dette er Norges smarteste og raskeste energitiltak.
- Hvis bransjen får de riktige rammevilkårene, vil vi gjøre en stor forskjell frem til 2030.
- Vi kan avlaste strømnettet og bidra med kortreist og ren energi, sier Irene Vik, styreleder i Norsk Fjernvarme.
- Vi er glade for at vi har med oss en rekke markerte energipolitikere til lanseringen onsdag, sier Irene Vik.
«Onsdag på Trekanten»
- Vårt inntrykk er at politikerne nå ser det store potensialet i bransjen, ingen andre områder kan skaffe samfunnet så mye kraft så fort som fjernvarme, tilføyer hun.
«Fjernvarmeløftet» lanseres 2. april kl. 1800 i forbindelse med energidebatt på «Onsdag på Trekanten» i Pilestredet 24. Link til påmelding.
At regjeringen har besluttet å likebehandle fjernvarme med strøm når det gjelder Norgespris og strømstøtte er et stort steg i riktig retning.
Fikk du med deg: Regjeringen villeder forbrukerne!
Fjernvarmebransjen har tapt milliardbeløp på strømmstøtteordningen fordi de selv må kompensere kundene. Dette skyldes at fjernvarmeprisen er regulert slik at den er knyttet til forbrukerpris på strøm.

- Vi kan avlaste strømnettet og bidra med kortreist og ren energi. Vi er glade for at vi har med oss en rekke markerte energipolitikere til lanseringen onsdag, sier Irene Vik, styreleder i Norsk Fjernvarme. Foto: Norsk Fjernvarme
Bransjen har også andre store utfordringer
- Avfallsforbrenningsavgiften i Norge er dobbelt så høy som i Sverige og det truer karbonfangstprosjektene, er markedsvridene, og en risiko for landets beredskap.
- Bransjen konkurrerer gjerne, men på samme vilkår som nabolandene, sier Oda Therese Gipling
Mål er å få til en halvering av avgiften
I praksis er det en halvering, og beløper seg til noe over 300 millioner årlig.
- Det er en god investering, norske selskaper vil konkurrerer på rimelige vilkår, vi vil sikre rask og rimelig energi som frigjør strøm, sier Gipling.
- Siden de fleste selskapene er offentlig eide dekkes dette av skattebetalerne. Hvis dette fortsetter, vil en rekke selskaper måtte legge ned.
Avfallsforbrenning er ikke bare en viktig energikilde som benyttes til fjernvarme.
Det er en lovpålagt oppgave som sikrer at restavfallet blir behandlet på en miljømessig best mulig måte. For å nå våre klimamål har vi også karbonfangstprosjekt.
- Hafslund Celsio og partnere investere nå 9,5 milliarder i karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud.
- Resten av bransjen kan gjøre det samme i årene som kommer. Hvis regjeringen gir oss levelige rammevilkår. Alternativet for mange er konkurs, sier Gipling.
- Vi utnytter også energi fra overskuddsvarme, med varmepumper og andre løsninger, og frigjøre store mengder strøm til andre kritiske behov.
Mål å raskt doble produksjon til 15 TWh
Bransjen har som mål å raskt doble produksjonen til 15 TWh. Norge bruker nærmere 50 TWh i året på oppvarming.
- Fjernvarme er ukontroversielt og trenger ikke driftssubsidier.
- Det er ikke areal- eller beitekonflikter, det avlaster kraftnettet og reduserer behovet for nettutbygging, og frigjør strøm til andre kritiske behov, understreker Gipling.
- Fjernvarme er også beredskapsmessig viktig, lokalt produsert og et alternativ til strøm, tilføyer hun.
«Fjernvarmeløftet» lanseres 2. april kl. 1800 i forbindelse med energidebatt på «Onsdag på Trekanten» i Pilestredet 24.
Dørene åpner klokken 1700, og arrangementet starter klokken 1800 med faglig innledning med Norsk Fjernvarme og bransjen.
Deretter har vi debatt med de politiske partiene for å finne samfunnsnyttige løsninger fremover.
Deltakerne er:
- Ove Trellevik (H)
- Marius A. Nilsen (Frp)
- Ola Elvestuen (V)
- Lars Haltbrekken (SV)
- Sofie Marhaug (R)
- Oda Gipling, daglig leder Norsk Fjernvarme
- Irene Vik, styreleder Norsk Fjernvarme og direktør Tafjord Kraftvarme
- Per Just Skaret, direktør Saren Energy
- Debattleder er Geir Hågen Karlsen, Geelmuyden Kiese
Styret i Norsk Fjernvarme består av: Styreleder Irene Vik, adm. direktør i Tafjord Kraftvarme AS. Nestleder Cato Kjølstad, Hafslund, seniorrådgiver i Hafslund Celsio Styremedlemmene er: Monica Hansen Fjellstad, konsernsjef i Bodø energi, Jon Tveiten, adm. direktør Norsk Energi.
Jørgen Nordahl, leder kommunikasjon og myndighetskontakt i Statkraft Varme og Kenneth Høgevold, partner i Advokatfirmaet Hjort. Varamedlemmer: Marit Storvik, direktør Eidsiva Bioenergi og Svein Morten Rogn, administrerende direktør, Skagerak Varme.
Hva er fjernvarme?
Bruken av fjernvarme til oppvarming og varmt tappevann har firedoblet seg i løpet av de siste 20 årene. Den totale produksjonen av fjernvarme i Norge var på 7,9 TWh i 2023.
Den viktigste innsatsfaktoren er spillvarme fra avfallsforbrenning og industri. Dernest kommer bioenergi, som forbrenning av skogflis.
Energikommisjonen vurderer at energiproduksjonen kan økes med 6-11 TWh med varmepumper og 2-4 TWh med fjernvarme. NFVs vurdering er at vi kan øke noe mer. Eksempelvis eksporterte vi i 2023 avfallsenergi til Sverige tilsvarende 3 TWh.
Ifølge Norske Boligbyggelags Landsforbund er 250.000 husstander knytte til fjernvarmeanlegg i Norge, i hovedsak i byene.
Energiloven fastslår at anlegg med over 10 MW installert effekt må ha konsesjon, men også anlegg under denne grensa kan søke NVE om konsesjon.
En kommune kan vedta tilknytingsplikt for nybygg til et lokalt fjernvarmeanlegg. Alle kunder som er pålagde av kommunen å knyte seg til fjernvarme er beskyttet av maksprisreglene i Energiloven.
For detaljert informasjon om energikilder som blir brukte på ulike steder i Norge, sjekk fjernkontrollen.no.
Kilde: Norsk fjernvarme