Øystein Engebretsen fra Eaton hjelper beboer Berit med xComfort-appen. Foto: Eaton
Sist oppdatert: 06-02-2025 Pressemelding 

Vil møte eldrebølgen med smarthjem

Nordr bygger smarte hjem som gir eldre beboere mer selvstendighet og en bedre hverdag i egen bolig. Det er en stor fordel i møte med eldrebølgen.

Innen 2050 kan det være en halv million norske innbyggere over 80 år , ifølge Statistisk sentralbyrå. Allerede i 2031 kan Norge for første gang oppleve å ha flere innbyggere fra og med 65 år enn barn og unge opp til 19 år.

Utvikler ny teknologi

Midt i en stadig eldre befolkning, lave fødselstall og færre helsetjenesteressurser, utvikles ny teknologi som kan gjøre hverdagen enklere i fremtidens boliger.

Les også: Smarthjem: En enklere hverdag og smartere energibruk

- Vi mener at fremtidens boliger er fylt med smartteknologi, og bygger hjem som bidrar til at folk kan leve komfortabelt, trygt og økonomisk stabilt i mange år, sier Gry Sandberg Pettersen. Hun er produkt- og kundereiseansvarlig i Nordr.

Selskapet er en av Nordens ledende eiendomsutviklere, og bygger boliger i Norge og Sverige. I mange av prosjektene deres leveres smarthjemteknologi som standard.

Gry Sandberg Pettersen, produkt- og kundereiseansvarlig i Nordr. Foto: Nordr

Viktig verktøy for eldre

I 2024 er rundt 250 000 personer over 80 år i Norge, og innen 2034 anslås antallet å stige til rundt 400 000.

Samtidig blir det færre fagpersoner innen helse- og omsorgsarbeid som kan ta seg av dem.

En tverrfaglig velferdsteknologigruppe i kompetansemiljøet Nasjonalt senter for aldring og helse mener også at smart teknologi kan bli et viktig verktøy for eldre i tiårene fremover.

Berit er fornøyd beboer i et av Nordr sine nybyggprosjekter. Hun forteller:

- Å bo i smarthjem har vært en klar forbedring for meg i hverdagen. Jeg har kontroll over flere enheter på telefonen min, har blant annet justert ned energiforbruket om natten på oppvarming, og har på automatisert styring til de enkelte rommene.

- Jeg har spart mye penger, og ikke minst bidratt til en positiv miljøpåvirkning. Samtidig har inneklimaet blitt bedre.

Blir vant til smarthjemteknologi

En av Nordr sine tette samarbeidspartnere er strømstyringsselskapet Eaton.

De leverer et av landets mest solgte smarthusløsning xComfort, som ved hjelp av smart teknologi lar beboeren styre en rekke elektriske installasjoner via trådløse brytere eller en egen app.

En standardpakke av xComfort integreres i flere av Nordr sine boligprosjekter. Pakken er prosjekttilpasset, men inneholder typisk styring av varme, belysning, lekkasjevarsling, og solskjerming i enkelte prosjekter.

- Utover dette kan beboer selv legge til alt fra automatisk dørlås, robotstøvsuger eller høyttaler via systemer som Google Home eller Amazon Alexa, sier Ine Dagfinrud, produktsjef for xComfort i Eaton.

Gry Pettersen i Nordr legger til:

- Med xComfort som en del av grunnutrustningen i hver leilighet får alle beboerne, uansett alder, forutsetninger og interesse, muligheten til å lære seg å ta i bruk denne teknologien på et selvvalgt tidspunkt.

- Standardleveransen er tilpasset personlige tilvalg og muligheten for å utvide etter behov etter overtakelse er lagt til rette for.

- Det er med andre ord lagt til rette for i stedet for at kunden må gjøre all installasjon selv, og betjene et system som er ulikt andre beboeres leveranse eller å lære seg et helt nytt system uten support.

Blir selvstendige i eget hjem

Heidi bor sammen med mannen sin i Middelthunet, Nordr sitt prosjekt på Majorstuen. Hun er svært fornøyd med teknologien som boligen var utstyrt med.

- Smarthjemteknologien er en utmerket løsning som er både intuitiv og brukervennlig.

- Jeg har god oversikt, og sjekker alt fra alarm til belysningen fra telefonappen når jeg har lagt meg.

- Denne typen teknologi gjør det enklere for oss å klare oss etter hvert som vi blir eldre, og gir et bedre grunnlag for å kunne være selvstendige hjemme hos oss selv, sier hun.

Det finnes mange ulike tilvalg som beboerne enkelt kan kjøpe ved innflytting eller når som helst i boperioden.

Løsningen kan på den måten tilrettelegge for endringer i helsetilstand som bevegelighet eller hukommelse, behov for automatisk styring eller bedre oversikt over installasjonene.

At løsningen kan fjernstyres kan også være en fordel dersom beboeren for eksempel blir usikker på om de slo av varmen eller låste døren da de dro hjemmefra.

Det kan være en stor fordel i opptakten til en sannsynlig dobling i antall personer med demens fra 2020 til 2050, som beskrevet i Folkehelseinstituttets utsikter for fremtidens eldreomsorg.

Krever kompetanse og oppfølging

Ifølge velferdsteknologigruppen i Nasjonalt senter for aldring kan smart teknologi kun være et nyttig hjelpemiddel dersom brukerne har kompetanse og får oppfølging slik at de kan bruke den riktig.

Nettopp dette er Nordr svært opptatt av. I sine prosjekter med xComfort gjennomfører de opplæring ved innflytting og oppfølging av beboere sammen med Eaton.

Det finnes opplæringsvideoer på YouTube, og beboerkvelder avholdes der Eaton-teknikere står klare til å hjelpe dem i leilighetene, utvide funksjonaliteten eller svare på spørsmål.

Denne typen oppfølging setter Rolf Warløs, som også bor i Middelthunet-sameiet, stor pris på:

- Mange i min aldersgruppe har ikke vokst opp med denne typen teknologi, så det kan jo være litt vanskelig å håndtere i begynnelsen, men det er gøy å lære noe nytt, og jeg synes de er flinke til å hjelpe til og følge opp, sier Warløs.

Tilbakemeldinger om xComfort har allerede ført til justeringer og utbedringer av smarthusløsningen.

For tiden er Eaton i gang med å utvikle designet, og da har Nordr rekruttert en fokusgruppe av beboere som skal dele sine tilbakemeldinger.