Totalrenovering av LINK Arkitekturs kontorbygg i Kirkegata 4 tilfredsstiller kravsområder på godt til høyt nivå. Foto: Hundven Clements.
Sist oppdatert: 03-11-2020
Vi når ikke klimamål uten å stille krav
LINK Arkitektur er hovedforfatter av en ny kunnskapspakke for bærekraftige leiearealer av næringsbygg, som er utført for Grønn Byggallianse og med støtte fra Enova.
LINK Arkitektur arbeider langsiktig for et bærekraftig samfunn og har gjennom Architects Declare* forpliktet seg til å styrke arbeidsmetoder for å skape arkitektur som har en mer positiv effekt på omverden. Et viktig ledd har vært å lede prosjektet som skal bane vei for et bærekraftig leiemarked.
Formålet med den nye kunnskapspakken for bærekraftige leiearealer er å redusere negative miljøbelastninger ved å stimulere markedet til å ta i bruk leietakerspesifikasjoner med økt fokus på bærekraft.
Byggsektoren har lavt direkte utslipp og blir derfor ofte glemt i klimasammenheng, men representerer den viktigste premissgiveren for både industri-, transport- og energisektoren.
- 40% av alle materialer går til bygg
- 19% av all trafikk i Oslo er bygg -og anleggstrafikk
- 40% av all energibruk går til drift av bygg
- Plassering av bygg og tilrettelegging for ulike transportformer til byggene er avgjørende for utslippsnivået fra landbasert transport
Kunnskapspakken er utviklet og forfattet av Arne Førland-Larsen fra Link Arkitektur i samarbeid med Anne Solgaard og Linn Palm fra Grønn Byggallianse.
- Et bærekraftig næringsbygg skal være bra for både helsa, miljøet og lommeboka. Det innebærer at både utleier og leietaker i samarbeid må bestemme og balansere bærekraftmål og -krav. Denne kunnskapspakken vil kunne være et nyttig verktøy i prosessen, sier Arne Førland-Larsen, leder for Bærekraft i LINK Arkitektur.
Kunnskapspakken vil være en nyttig veileder for næringsmegler, utleier og leietaker for å definere krav til helse og miljø ved utleie av kontorer. Dokumentet innebærer også et funksjonelt metodeverktøy som vil være til hjelp for å stille krav og få rett dokumentasjon av ønsket kvalitet innen følgende områder:
- Inneklima og helse
- Driftskostnader
- Miljøprofil
- Adkomstmuligheter og lokalisering
- Sirkulære bygg og komponenter
- Felleskap og inkludering
- Mulighet for oppgradering / reparasjon under leieperioden
- Sikkerhet
Bærekraftige kvaliteter må ivareta sosiale, økonomiske og miljømessige aspekter samtidig. Grad av oppnåelse for hvert kvalitetsprinsipp kan variere fra bygning, bygningskategori, område og ambisjonsnivå, men alle prinsippene bør være tilstede i et visst omfang i alle prosjekter.
Det er denne helheten som er essensen i kvalitetsprinsippene. Ensidig fokus på noen få av prinsippene kan føre til suboptimalisering og kan være et hinder for totalkvalitet.
Klikk her for å se Kunnskapspakke for bærekraftige leiearealer.