Debatten mellom Rørentreprenørene Norge (RørNorge) og Rørleggerbedriftenes Opplæringskontor Romerike (ROR) har de siste dagene skapt engasjement i bransjen.
Et bransjefellesskap handler ikke om å begrense faget, men om å styrke det. Det er vanskelig å forstå hvordan isolasjon og avvisning av samarbeid skal kunne bidra til økt rekruttering og faglig utvikling. Foto: Unsplash
Sist oppdatert: 15-01-2025 Norsk Byggebransje / VVSNytt

Rørbransjen må stå samlet for lærlingenes beste

Debatten mellom Rørentreprenørene Norge (RørNorge) og Rørleggerbedriftenes Opplæringskontor Romerike (ROR) har de siste dagene skapt engasjement i bransjen.

På den ene siden jobber RørNorges for et samlet og styrket opplæringstilbud som kan gi lærlinger en solid plattform for fremtiden. 

På den andre siden står ROR og fremhever sin bekymring for tap av autonomi og ivaretakelse av egne prinsipper i opplæringsarbeidet. 

Mens det er forståelig at en selvstendig organisasjon ønsker å beskytte sin uavhengighet, kan dette også virke som en unnskyldning for å avvise en mer samordnet tilnærming. 

Spørsmålet vi stiller oss selv er om det virkelig handler om prinsipper, eller om det ligger en frykt for endring og det å miste kontroll bak kritikken. 

Hvis ROR er så sikre på kvaliteten i sitt arbeid, hvorfor skulle da et tettere samarbeid være en trussel? 

Handler deres bekymringen egentlig om lærlingene, eller om å bevare status quo på bekostning av et større bransjefellesskap?

Felles innsats for lærlingenes beste

RørNorge tydeliggjør gjennom sin pressemelding og Marianne Wætnes Røiselands svar til ROR, deres mål om å styrke lærlingeopplæringen på Romerike gjennom et tettere samarbeid mellom regionene. 

Ved å inkludere Romerike i et større fellesskap vil man kunne sikre like høye standarder og ressurser for alle lærlingene, samtidig som undervisningen forblir lokal. 

Dette er en ambisjon som reflekterer et større bilde: en samlet bransjen som har styrke til å møte fremtidens utfordringer.

ROR hevdet at deres innsats allerede dekker alle behov på Romerike. De peker på sterke fasiliteter, dedikerte undervisningsressurser og en digital plattform som de anser som mer fremtidsrettet enn RørNorges Ifag

Prisverdige tiltak, ingen tvil om det, men hvorfor isolere seg selv og sine lærlinger? Det kan utelukkende føre til begrensede mulighetene for felles standardisering og bredere faglig samarbeid.

Må tåle konsekveser 

RORs hovedkritikk dreier seg om kravene i RørNorges veileder, spesielt punktene om styrerepresentasjon og bruk av fellesskapets kurs og materiell. 

RørNorge har på sin side fremhevet at disse kravene er ment å sikre transparent økonomi og høy kvalitet på opplæringen. 

Det er ikke et urimelig krav når hensikten er å skape tillit og effektiv ressursbruk i et bransjefellesskap.

RORs påstand om at RørNorge sentralt har fjernet tilgangen deres til Ifag fremstår også overdrevet. 

Ifag er utviklet av RørNorge for deres medlemmer og fellesskapet. Når ROR selv velger å stå utenfor, er det helt naturlig at de ikke har tilgang.

Dette kan ikke ses som annet enn en konsekvens av valgene ROR selv har tatt og ikke «straffetiltak» slik de fremstiller det.

Et spørsmål om fremtid og samhold

RørNorge har gjentatte ganger understreket at deres intensjon ikke er å konkurrere med ROR, men heller å tilby et alternativ for bedrifter som ønsker å være en del av et større bransjefellesskap. 

Et fellesskap som sikrer lærlingene tilgang til oppdatert undervisningsmateriell, felles faglærersamlinger og felles ressurser som styrker opplæringen. 

Å påstå at RørNorges arbeid begrenser utviklingen av rørfaget, slik ROR gjør, fremstår både snevert og defensivt. 

Åpenbart er det enklere å kritisere enn å delta i et fellesskap som faktisk bidrar til å løfte bransjen. 

Et bransjefellesskap handler ikke om å begrense faget, men om å styrke det.

Det er vanskelig å forstå hvordan isolasjon og avvisning av samarbeid skal kunne bidra til økt rekruttering og faglig utvikling. 

Hvis ROR virkelig er opptatt av fremtidens rørfag, hvorfor er de da så raske med å avfeie en modell som bygger på fellesskap, deling av ressurser og transparens?

Helhetlig syn på bransjens behov

Vi mener RørNorges tilnærming reflekterer et helhetlig syn på bransjens behov. Å skape samhandling mellom regioner og jobbe for standardiserte løsninger bygger et sterkt grunnlag for fremtidens rørfag.

Transparens og styrerepresentasjon er ikke et forsøk på å kontrollere, men snarere en metode for å bygge tillit og samarbeid.

En fremtid med rom for flere stemmer

Det er viktig at både RørNorge og ROR erkjenner at målet deres er det samme: å gi lærlinger den best mulige starten på en karriere i rørfaget. 

RørNorge fremstår som en aktør som tar ansvar for helheten, mens RORs argumenter virker preget av unødig konflikt og frykt for å miste kontroll. 

Bransjen trenger ikke splid, men samarbeid for å møte fremtidens krav og utfordringer. Med dette i tankene er det ikke tvil om at RørNorges tilnærming både samlende og fremtidsrettet.

Vi håper begge parter kan finne en måte å gjenoppta dialogen på, med et felles mål om å sikre det beste for rørfaget og lærlingene. 

Samarbeid og konstruktiv kommunikasjon er nøkkelen til å styrke bransjen som helhet. Med en åpen tilnærming fra begge sider bør man kunne skape en enda sterkere fremtid for rørleggerfaget.