Nominert til Innovasjonsprisen for Universell Utforming 2020
Stovnertårnet er nominert til Innovasjonsprisen for universell utforming. Foto: Jiri Havrin.
Sist oppdatert: 13-01-2021

Link nominert til Innovasjonsprisen for Universell Utforming 

Stovnertårnet, som er tegnet av LINK Arkitektur er nominert til Norges mest inkluderende innovasjonsprosjekt for landskapsarkitektur. Stovnertårnet er tegnet av LINK arkitektur og byggherre er Bymiljøetaten i Oslo. 

DOGA står bak Innovasjonsprisen for universell utforming på oppdrag fra Kulturdepartementet. Innovasjonsprisen deles ut hvert tredje år og hedrer virksomheter, designere og arkitekter som på en nyskapende måte har utviklet tjenester, digitale løsninger, produkter, bygg og omgivelser som bidrar til et mer inkluderende samfunn.

Stovnertårnet er nominert for prisen i kategorien for landskapsarkitektur. Øvrige nominerte i andre kategorier, er NRK TV, Vipps, nye Flytoget, Oslo kommunes visuelle identitet og Vindmøllebakken bofellesskap i Stavanger. Vinneren av hovedkategorien annonseres den 19. januar.

NOBI AS| LEDENDE BETONG- OG INDUSTRIKONSERN

Stovnertårnet er et spektakulært utsiktstårn, en turvei, et fristed, møtested og en attraksjon. Det er utformet som en 260 meter sirkulær gangbane med jevn stigning som strekker seg 15 meter opp mellom trærne. Ferden langs gangbanen gir sikt over Groruddalens åser og bebyggelse, med Oslofjorden i horisonten.

Hvilesteder eller avsatser langs gangbanen gir rom for at flere kan sitte sammen, slappe av og nyte sikten. Publikum kan gå, eller rulle opp gangbanen som snor seg gjennom trekroner i luftig vandring mot toppen.

På initiativ fra Bymiljøetaten ble Link Arkitektur gitt oppdraget å tegne dette unike landemerket i Oslos nordligste bydel. Folkemøter ble avholdt for å finne ut hvordan dette i sannhet kunne bli et tårn for hele Stovner, og bydelsadministrasjonen hentet innspill og innsikt fra både ungdomsgrupper, pensjonistlag og mange andre.

Stovnertårnet, som er en del av et større lokalt områdeløft, gir de besøkende en fantastisk utsikt både mot det urbane sør og til marka i øst, vest og nord. Tårnet er ikke blant de høyeste i landet, men derimot er det uten tvil Norges lengste tårn. Det gjør at alle kommer seg til topps, enten de rusler, sitter i rullestol eller triller en barnevogn.

Om Innovasjonsprisen for universell utforming

  • Deles ut av DOGA på oppdrag fra Kulturdepartementet (KUD).
  • Prisen har blitt delt ut tre ganger tidligere, i 2011, 2014 og 2017.
  • Går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.
  • Kategoriprisene deles i år ut i arkitektur, landskapsarkitektur, transport, grafisk design, tjenestedesign og interaksjons- og informasjonsdesign. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.
  • Scandic Gardermoen vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital, mens den norskbyggede sightseeingbåten Vision of the Fjords gikk til topps i 2017.
  • Tidligere kategorivinnere er bl.a. Kolonial.no, Bybanen i Bergen, Aftenposten Junior, YR.no, Hardanger bestikk og Finn.no.