Sist oppdatert: 28-02-2024 Tekst: Opplæringskontoret Nord
Kan Fagskolen være veien videre?
Du har tatt fagbrev - hva er mulighetsbildet for videre utdanning?
Det er mulig å ta fagbrev eller svennebrev i rundt 170 forskjellige yrker, og svært mange som tar fagbrev/svennebrev fortsetter rett ut i jobb.
Likevel så er det noen som lurer på hva som er mulighetene for å ta tilleggsutdanning, enten rett etter fagbrevsløpet eller etter noen år ute i arbeid.
Mulighetene er mange! Dersom du tar påbygg, dvs tar tilleggsløp i fag som gir deg studiekompetanse, så kan du gjøre det i sammenheng med ditt skoleløp – eller du kan ta det etterpå.
Da åpner dørene til høyskoler og universitet!
I enkelte fag, så kan man også begynne på høyskole uten påbygg! Og noen tar steget og starter egen bedrift.
Så har vi fagskolene i Norge som tilbyr et fantastisk rikt tilbud av ulike fag, og for å finne ut mer om dette har vi besøkt Fagskolen i Nord, avdeling Skjervøy
Tre studiesteder i Troms
På Skjervøy ligger Fagskolen i Nord sin avdeling for Prosess- og næringsmiddelfag. Mathilde Vik arbeider ved avdelingen som lærer og Per-Hugo Hansen er avdelingsleder – og begge blir ivrige når vi spør om hvordan mulighetene for videreutdanning er for en som har fagbrev.
Per-Hugo forteller at de har et nært og godt samarbeid med næringslivsaktører, og at det er en rekke fagbrevsløp som passer godt inn i fagtilbudet ved Skjervøy.
Det som er viktig å få fram er at man kan ta disse studieløpene fra hvor som helst i landet, og man kan ta disse løpene mens man er i ordinært arbeid. Studiene Prosessteknikk og Matteknikk gir 120 studiepoeng, og tas nettbasert med 6 samlinger i året.
Det vil altså si at man i en slik modell vil få en 2-årig høyere yrkesfaglig utdanning fordelt på 3 år.
Vi ser at våre studier passer godt for fagbrevsløp som tar utgangspunkt i Teknologi- og industrifag, Naturbruksfag som Akvakultur eller Fiske og Fangst – men andre fagbrev kan også være aktuelle.
Mathilde Vik er en av de 9 ansatte ved avdelingen og hun er lærer ved fagskolen. Hun forteller om at studentene er meget godt fornøyd med opplegget som avdelingen ved Skjervøy har.
Hun forteller om kandidater som enten har fått høyere stilling i sin bedrift etter studiene, og om andre som har fått attraktive stillinger hos andre bedrifter.
Studentene når nye nivåer, og får gjerne stillinger som mellomleder, arbeidsleder, skiftleder, teknisk leder, inspektør eller som HMS-ansvarlig.
Noen har gått videre og driver nå med undervisning av andre. Noen jobber på land, og andre igjen har fått seg jobber off-shore.
Vi har jo noen morsomme prosjekter også, og nevner både ølproduksjon og røyking av laks!
Man kan naturligvis bruke fagskoleutdanningen sin for videre studier dersom man ønsker det; avslutter hun med.
Per-Hugo Hansen forteller oss at fagskoleutdanning er en yrkesrettet utdanning som bygger på fullført videregående opplæring, men kan også bygge på såkalt realkompetanse.
- Vi gjennomfører realkompetansevurdering i forhold til våre fag selv, slik at man relativt greit kan få vite om man kan passe inn i våre tilbudet. Fagskolen i Nord har flere ulike studier, noen av kortere og mer presise løp, andre litt lengere løp.
- Her på Skjervøy er vi i gang med flere spennende prosjekter, og arbeider tett sammen med næringslivet for å kunne tilby gode utdanningsløp som er relevante for våre samarbeidspartnere og for våre studenter.
Per-Hugo oppfordrer den som er nysgjerrig på hva fagskolen kan tilby til å ta kontakt. Dersom du lurer på mulighetene for deg innen Prosess- og næringsmiddelfag så er det bare å ta kontakt med meg; avslutter han med.