Viktig milepæl for The Whale på Andøya
-Jeg håper at også den siste – og helt avgjørende brikken – de omsøkte 150 millioner fra staten over tre år kan komme på plass så raskt som mulig, slik at vi kan starte byggingen i høst, sier Benn Eidissen, styreleder i The Whale. Foto: Svein Terje Kvalvik Eliassen.
Sist oppdatert: 05-05-2021

Gir 55 millioner til The Whale på Andøya

Styreleder Benn Edisson har god grunn til å smile. I dag ble det klart at det spektakulære prosjektet The Whale, på Andøya får 55 millioner kroner av Nordland fylkeskommune. 

– Dette er en veldig viktig dag for oss. Allerede før denne svært gledelige meldingen fra Tomas Norvoll og Nordland fylkeskommune, hadde vi 78 millioner kroner på plass fra private eiere og 15 millioner bevilgede kroner fra Andøy kommune.

-Jeg håper at også den siste – og helt avgjørende brikken – de omsøkte 150 millioner fra staten over tre år kan komme på plass så raskt som mulig, slik at vi kan starte byggingen i høst, sier Benn Eidissen, styreleder i The Whale, i en pressemelding. 

– The Whale er et spektakulært prosjekt som har i seg både kystkultur, opplevelsesturisme, historiske kulturminner og ikke minst ideer knyttet til kulturnæringer som blant annet matkultur. Det håper vi å få hele fylkestinget med på å støtte, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

Alt du trenger på et sted – elektriker, rørlegger og ventilasjonshjelp

Forventer penger fra regjeringen
Norvoll har store forventninger til at også regjeringen legger penger på bordet når revidert nasjonalbudsjett legges fram i slutten av uken.

– The Whale er nevnt i kulturmeldingen som ble lagt fram av regjeringen. Nå forventer vi at det ikke bare blir med fine ord, men at de faktisk legger penger inn i det spektakulære prosjektet, sier Norvoll.

Kulturnæringsprosjekt
Nordland fylkeskommune har tidligere gitt 300.000,- til gjennomføring av forprosjektet The Whale Andenes. Nå konkretiseres planene, og det er et samlet fylkesråd som ønsker å støtte prosjektet slik at det blir realisert.

Dette sier fylkesrådet om The Whale
-The Whale er et spektakulært prosjekt som har i seg både kystkultur, opplevelsesturisme, historiske kulturminner og ideer knyttet til kulturnæringer. Tomas Norvoll, Fylkesrådsleder

Like storslagent som Hamsunsenteret
– Det skapes ofte mye engasjement rundt realiseringen av større prosjekter innen kulturnæringene. Hamsunsenteret er et slikt eksempel. The Whale er like storslagent som Hamsunsenteret, men har kanskje et enda bredere nedslagsfelt, sier fylkesråd for kultur, klima og miljø, Kirsti Saxi.

Gir The Whale 55 millioner kroner
The Whale. Dorte Mandrup. Ill: Mir, Bergen

Unikt prosjekt
– The Whale er et nyskapende næringsprosjekt, som har de aller beste forutsetninger for å bli storslagent, nettopp på Andenes. Andøy kommune har behov for å realisere nye næringer – og nye aktiviteter.

-The Whale er et godt prosjekt som vil skape aktivitet i Andøy, spesielt i forhold til reiselivsnæringen, og det er fundamentert på en aktivitet som har vært et kjennemerke for Andenes i mange år, sier Fylkesråd for plan og næring, Linda Helén Haukland.

Innovativt
– The Whale er et godt eksempel på satsinger som har sitt fortrinn nettopp i en distriktskommune. Fylkesrådet skal skape aktivitet i hele Nordland. The Whale er et innovativt prosjekt som bygger på mange kvaliteter og skal stå på ulike bein som skaper ringvirkninger i lokalsamfunnet.

-Vi trenger prosjekter som er med og løfter Vesterålen opp etter koronakrisen. Dette er et godt prosjekt for framtidig reiselivssatsing i Vesterålen. sier, Nestleder i fylkesrådet, Svein Eggesvik

Norges hyggeligste håndverker