Anne Elisabeth Bull i DOGA mener at designdrevet innovasjon vil gi bedre nyskaping. Foto: Sverre Christian Jarild

DOGA lokker med innovasjonsmidler - Vil bygge smartere og grønnere

Over sommeren skal DOGA dele ut 13 millioner kroner til innovasjonsprosjekter og aktører innen arkitektur, og bygg- og anleggsbransjen oppfordres spesielt til å søke.

- Prosjektet hjalp oss med å få en viktig avtale om bygging av mer klimavennlige ferdighus, sier arkitekt Marit Haugen i Haugen/Zohar Arkitekter.

Siden 2009 har en rekke arkitektselskaper og byggaktører fått midler gjennom Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Nå ønsker DOGA nye søknader fra én av landets viktigste sektorer.

Innovasjon mot boligkrise

I fjor fikk innovasjonsnettverket InnoArch, med advokatfirmaet Haavind og designbyrået Comte Bureau i spissen, 500 000 kroner av DOGA for å utforske om ombruk av næringsbygg kan løse boligkrisen i Oslo.

Nå er samarbeidspartnerne i mål med den første, utforskende fasen i innovasjonsprosjektet.

- DIP-midlene har vært helt avgjørende for at vi kunne gjennomføre dette som et tverrfaglig og tverrsektorielt prosjekt.

- For oss i Haavind var det en helt ny måte å jobbe på.

- Vi føler vi sitter igjen med et mye bredere perspektiv på denne typen prosesser, sier Henrik Taubøll, advokat og partner i Haavind.

Støtten fra DOGA gir bedrifter mulighet til å utforske nye ideer sammen med brukerne, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap). Foto: NFD

Har avdekket strukturelle barrierer

I prosjektet har Haavind og Comte Bureau jobbet sammen for å kartlegge og forstå de juridiske og tekniske hindringene som ligger i veien for ombruk av næringsbygg i hovedstaden. 

En rekke strukturelle barrierer har blitt avdekket, blant annet offentlige beslutningssiloer og mangel på kommunikasjon og samarbeid mellom private, kommunale og statlige aktører.

- Vi samlet og offentliggjort en stor mengde innsikt omkring transformasjon av næringseiendom til boliger i Oslo.

- Deretter brukertestet vi en rekke teorier.

- Til slutt samlet vi et 40-talls eksperter fra ulike sektorer til en workshop der vi kom fram til en rekke mulige løsninger, forteller arkitekt og styreleder i Comte Bureau, Joana Sá Lima.

Nå jakter Haavind og Comte Bureau etter midler for å gå videre med prosjektet.

Fiskarhedenvillan – Mer enn bare et ferdighus

Bygger seg opp på grønne ferdighus

Hvert år bygger vi hundrevis av ferdighus i Norge.

En kartlegging avdekker at de færreste produsenter har klima og bærekraft høyt på agendaen.

Tilbake i 2019 mottok Haugen/Zohar Arkitekter derfor 631 600 kroner i DIP-støtte for å utvikle mer bærekraftige ferdighus.

DOGA-støtte har ført til at arkitektkontoret Haugen/Zohar har utviklet et konsept for mer klimavennlige ferdighus. Nå går de i pilot med de første kundene. Illustrasjon: Haugen/Zohar Arkitekter

Vil utvikle en klimavennlig og sirkulær boligserie

Nå, fire år etter, har de nylig inngått et symboltungt samarbeid med Norgeshus for å lage klimavennlige ferdighus til deg og meg.

- Målet med sirkbo.no er å utvikle en klimavennlig og sirkulær boligserie.

- Nå er vi i ferd med å realisere det første pilotprosjektet med interesserte boligbyggere, sier Marit Haugen, partner i Haugen/Zohar Arkitekter.

- DIP-midlene ga oss spillerom til å sette av betydelig tid til forskning og utvikling.

- Slik fikk vi en solid utviklingsfase hvor vi kategoriserte ombrukbarhet for forskjellige bygningskomponenter. Dette ble viktig fase for veien videre, legger hun til.

Arkitekten nøler ikke med å anbefale DIP til andre aktører innen bygg- og arkitekturbransjen.

- Forskning og utvikling blir ofte nedprioritert i en hektisk prosjekteringshverdag. DIP-midler er en drahjelp som gjør det enklere å forplikte seg til egeninnsats, sier Haugen.

Blant Europas største på ombruk

Tilbake i 2021 mottok Pådriv Oslo 500 000 kroner i DIP-støtte for å satse på ombruk i byggebransjen.

To år senere etablerte de Sirkulær Ressurssentral – ett av Europas største ombrukssentraler – i et 4500 kvadratmeter stort byggetelt på Økern i Oslo. 

- Et brukersentrisk perspektiv er helt nødvendig for å lykkes.

- DIP-støtten ga oss muligheten til å bruke designmetodikk for å utvikle og brukerteste en sirkulær forretningsmodell for Sirkulær Ressurssentral, sier Håkon Iversen, gründer og sosial innovatør i Pådriv Oslo. 

Verdens byer eser ut i takt med befolkningsøkning og mer sentralisering.

Pådriv Oslo mener nøkkelen til bærekraftig vekst ligger i ombruk.

Med støtte fra DIP har de sammen med ombruksspesialisten Resirqel, Siri Warren Studios og Klimaantropologen utforsket og testet ut en sirkulær forretningsmodell.

Resultatet er en ressurssentral som tilbyr både kunnskap og ombruksvarer til byggebransjen. Sirkulær Ressurssentral leder også en nasjonal kunnskapsarena for ombruk i byggebransjen.

Grip sjansen nå!

I år er den samlede nasjonale innovasjonspotten på 13 millioner kroner, og fristen for å søke om DIP-midler går ut onsdag 21. mai.

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) oppfordrer små og store bedrifter over hele landet til å gripe muligheten og satse på designdrevet innovasjon:

- I en tid preget av internasjonal uro og økende usikkerhet, er det viktig at norsk næringsliv står støtt og utvikler nye løsninger med utgangspunkt i reelle behov.

- Støtten fra DOGA gir bedrifter mulighet til å utforske nye ideer sammen med brukerne. Det gir både økt treffsikkerhet og styrket konkurransekraft, sier Myrseth.

Anne Elisabeth Bull leder satsingsområdet designdrevet innovasjon i DOGA. Hun forteller at DIP-midlene går til å få inn designkompetanse i den viktige idéfasen.

- Ved hjelp av designmetodikk får du avdekket reelle brukerbehov.

- Det gir deg langt mer treffsikker innovasjon enn om du baserer deg på gjetting og antagelser. Dermed kommer innovasjonsprosjektet inn i riktig spor med én gang, sier hun.