- Når man investerer i mindre boenheter som er energivennlige, forbruker lite strøm og har en høy energiklasse, gjør man en innsats for bærekraft, forklarer Daglig leder i Fiskarhedenvillan Norge, Tommy Nyborg. - Markedet har ekspodert og det er utrolig morsomt å være en del av. Foto: Fiskarhedenvillan
Sist oppdatert: 01-03-2024 Bransjeprat

Markedet har eksplodert

Daglig leder i Fiskarhedenvillan Norge, Tommy Nyborg, har et brennende og smittende engasjement for alt som handler om hus og boligbygging. Mini,- mikro og småhus, eneboliger og villaer - iveren er intens og kunnskapen stor, det er lett å bli revet med. 

13 år etter at han ble ansatt som assistent til en av selgerne i bedriften, sitter han trygt i sjefsstolen hvor han lever og ånder for hus i alle størrelser. 

- Jeg startet på gulvet, var assistent i et år før jeg selv ble selger. I 2016 ble jeg regionsjef og seks måneder senere salgssjef. I 2023 ble jeg daglig leder for vår norske virksomhet.  

Fiskarhedenvillan - Minihus og småhus

- Fiskarhedenvillan startet i Sverige i 1993, i garasjen til vår grunnlegger. 30 år etter er forretningsideen den samme, vi leverer prisgunstige og lettbygde hus, med stor fleksibilitet for våre kunder. 

- Jeg er glad for å være en del av en organisasjon som er i konstant utvikling, vi våger å prøve nye ting. Vi var blant annet først ut i Sverige med å lansere nullutslippshus.

- Ikke bare det, men vi bestemte oss for at huset skulle bygges utelukkende med hjelp av kvinnelige håndverkere.

- Ingen menn fikk bidra på byggeplassen. Vår svenske direktør bor i det første huset den dag i dag, ler han. 

Fikk du med deg: Regler for mikrohus som helårsbolig

- Grunnleggende for det vi holder på med er småhus. Minihus, mikrohus og småhus, kjært barn har mange navn. Det finnes ingen klare definisjoner på forskjellene.

- I min verden er småhus mellom 90 og 130 kvadratmeter. Alt over 130 kvm definerer vi som villa. Mikrohus vil jeg si er 25-40 kvadrat og minihus 40-90 kvm.

- Mikrohus/minihus er et nytt konsept for oss. Vi har mange fantastiske konkurrenter på markedet, men vi skiller oss ut på flere områder. 

  1. Våre mikrohus blir plassbygd på tomten. Vi leverer ingen ferdig element bygde boliger fra fabrikken 
  2. Våre minisuites på 30 kvadratmeter er på ett plan, inkludert to soverom. Det er unikt på markedet. Her slipper man å jage svigermor opp på hemsen via en bratt og smal trapp, som også tar opp deler av grunnflaten.
  3. Høy energiklasse og lavt strømforbruk

- Når man investerer i mindre boenheter som er energivennlige, forbruker lite strøm og har en høy energiklasse, gjør man en innsats for bærekraft. Det er utrolig morsomt å være en del av dette.

Foto: Fiskarhedenvillan 

Hva ligger bak deres satsing på mikrohus?

- Det er egentlig en morsom historie. Arkitekt Kjell Reianes, som har tegnet hytter og hus gjennom flere tiår, etablerte under pandemien Mini Suites sammen med sin kone, hans eldste datter og svigersønn.

- Han tok kontakt med oss for to år siden og fortalte om det fantastiske minihus-konseptet. Vi takket først nei, men han gav seg ikke og glad er vi for det. 

- Vi møttes på en boligmesse i Stavanger hvor vi fant ut av våre to ulike konsepter passet hverandre godt. Vår direktør i Sverige og jeg var helt enig: dette vil vi være med på. 

- 1. november 2023 lanserte vi Mini Suites by Fiskarhedenvillan og fikk over 500 henvendelser før årsskiftet.

Ledige stillinger innen bygg og anlegg

Hvilke mennesker er det som ønsker minihus?

- Boliger følger livsløpet. En del er unge mennesker som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet, andre er godt voksne som vil bygge mindre og ønsker alt på en flate.

- Det er også familier som ønsker mer plass, gjestehus eller hytter. 

- Vi har t.o.m hatt henvendelser fra en kommune som ser våre mikrohus som et alternativ for å kunne tilby tilreisende arbeidskraft bopel. Tomter har de nok av, men hus mangler dem.

- Vi hadde over 500 henvendelser de to første månedene etter vi lanserte, det er helt unikt! Markedet har eksplodert. Størst økning merker vi blant boliginvestorer og spekulanter. 

Hva må man investere?

- Totalt kostnad på et nøkkelferdig mikrohus regner vi med 1,1-1,2 millioner kroner.

- Alt vi gjør er tuftet på fleksibilitet, selv om planløsningen i vårt 30 kvm mikrohus er satt kan man som kunde gjøre ulike tilvalg for å tilpasse huset sin stil. 

- Ytterdør, håndtak, fargevalg, toalett o.l. Mini Suites by Fiskarhedenvillan leveres inkludert Ikea kjøkken, mikrohuset er bygget og utstilt i sin helhet på Ikea Forus i Stavanger.

Foto: Fiskarhedenvillan 

Små hus med store muligheter! 

- Takket være den forenkling av regelverket som kom 1 juni 2023, trenger man ikke å ha ansvarsbelagt oppføring av hus inntil 30 kvm. 

- Det betyr at alle som vil sette opp et slikt hus kan bygge det selv. Byggesettet fra oss koster 559-640.000, er man fingernem kan man gjøre mye selv.

- Vårt konsept kan brukes som hus eller hytte, konseptet er klart og kunden velger - vil du gjøre jobben selv eller ønsker du vår hjelp. Dermed blir også leveransen rask og enkel. 

- Som jeg har nevnt har våre mikrohus og minihus en høy energiklasse, det er viktig for oss. Vi passer selvsagt på at norske lover og regler er overholdt, det inngår i kvaliteten i de enheter vi leverer.

Fiskarhedenvillans fabrikk er vår kundens tomt

- Uansett størrelse på hus setter vi alltid kunden i førersete. Fiskarhedenvillan har over 40 standardhus som man kan ta utgangspunkt eller man kan komme med eget forslag

- Planløsninger og mulighet til å styre, det er den store valgfriheten gjør våre leveranser komplett. 

- Prikken over i’en er folkene våre. Vi har 70 dedikerte arkitekter, Andreas Nordström som ansvarer for produktutvikling, det er mye av hans hjerne og hjerte som ligger i husene vi leverer.  

- Vi har dedikerte salgsrepresentanter i hele Norge som følger kunden fra start til mål. Hos oss flyttes man ikke fra avdeling til avdeling, men får en prosjektleder “med på kjøpet”, konstaterer han. 

- Hva med byggetid, smått kontra stort?

- Hvor lang er en hyssing, svarer jeg da. Faktum er at det er sjelden byggetiden som tar mest tid, det er store forskjeller i byggesaksbehandling fra kommune til kommune.

- Når det gjelder mikrohus har vi estimert at to mann bygger klart på en måned. Tenker vi småhus opp til 130 kvadratmeter på ett plan, snakker vi 2-2,5 måneder. Villa fra 4-6 måneder byggetid.

Hva skal man tenke på som husbygger?

- Den viktigste oppfordringen til alle kunder er: start med tomten! Her gjør mange feil, man planlegger huset først og lander med et mageplask når drømmehuset ikke kan bygges på tomten man har tilgjengelig. 

- Det er årsaken til at vi har tomtebefaring sammen med kunden, før vi overhodet har solgt et hus.

- Det handler om seriøs rådgivning og å gi dem tilgang til ekspertise som kan se på reguleringsplan og kan  lovverket. Slik kan vi hjelpe våre kunder og ta de rette beslutninger, avslutter Nyborg.