-Styrke rekrutteringen til håndverksfagene er hovedmotivasjonen bak hele Norges Hyggeligste Håndverker. Derfor ønsket juryen i år å gi Gunnar Bolstad en ekstra oppmerksomhet. Han har i mange år jobbet aktivt med lærlinger og med å engasjere eget lokalsamfunn. Foto: Norges Hyggeliste Håndverker
Sist oppdatert: 14-10-2021
Det er ikke godt nok!
-Det er viktig med lærlinger i håndverksbransjen, det er tross alt de som skal bygge landet vårt videre, men dages system er ikke godt nok.
Elektrikeren Gunnar Bolstad er for mange kjent som en av finalistene i årets kåring av Norges Hyggeligste Håndverker, men mannen med det varme hjertet er vel så kjent for sitt brennende engasjement for kommende generasjoners håndverkere.
Et engasjement som juryen i Norges Hyggeligste Håndverker valgte å hylle og belønne på finalefesten. Selv om han ikke vant sin kategori fikk han medalje, hederlig omtale og øredøvende, stående applaus fra stolte håndverks kolleger, i alle kategorier.
Hvordan har du opplevd tiden fra nominering til finalen?
-Jeg skal ærlig innrømme at jeg hørte om denne kåringen første gang i 2019. Da var det en kollega som ville nominere meg og jeg sa nei, det har jeg ikke tid til, ler han.
Red.anmrk: alle nominerte får beskjed fra NHH og må godkjenne nominasjon for å delta i kåringen. Mer om reglene
-I år ble jeg nominert allikevel og jeg angrer overhodet ikke på at jeg takket ja. For det er et fantastisk konsept og det har vært bare positivt fra start til mål.
-Spesielt trivelig å treffe så mange flotte håndverkere samlet i Oslo, som alle løfter hverandre og håndverksbransjen.
-Det er ingen tvil om at kåringen engasjerer mennesker, det har vært mye oppstyr for en som ikke er vant til å stå i søkelyset på denne måten. Oppmerksomheten har vært hyggelig og det har ført til mye omtale og reklame for firma, ikke bare meg. Ordrebøkene er fulle i lang tid framover.
-Jeg føler meg som en vinner selv om det ikke ble topplassering. Å komme hjem til tilbakemeldinger som sier “Du er vår nummer 1” varmer.
-Det var en stor overraskelse å bli ropt opp opp i et rom fullt av hyggelige håndverkere. Jeg begynte å ane ugler i mosen når prosjektleder Benjamin Husstad-Nedberg holdt en liten tale under middagen, men jeg var totalt uforberedt. Veldig morsomt.
-Styrke rekrutteringen til håndverksfagene er hovedmotivasjonen bak hele Norges Hyggeligste Håndverker. Derfor ønsket juryen i år å gi Gunnar Bolstad en ekstra oppmerksomhet. Han har i mange år jobbet aktivt med lærlinger og med å engasjere eget lokalsamfunn.
Han har sterkt fokus på å bringe faglig dyktighet og inspirasjon videre til ungdommen, hvilket gjør hans arbeidsgiver og selve faget attraktivt for lokal ungdom. Han beskrives av kollegaer som tålmodig, med glimt i øyet, og med gode pedagogiske evner. Takk Gunnar, for innsatsen! Benjamin Husstad-Nedberg, prosjektleder Norges Hyggeligste Håndverker.
Gunnar Bolstad og Ansvarlig utgiver Norsk Byggebransje, Ellen Øiesvold. Foto: Norsk Byggebransje
15 år med lærlinger!
-Jeg tok i mot min første lærling i 2006 og må innrømme at jeg har en forkjærlighet til de som sliter mest.
-Vi har et system i Norge som gjør at verken Opplæringskontor eller arbeidsgiver har ansvar for å følge opp lærlinger som stryker 2 ganger på fagprøven.
-Det er ikke godt nok! Man kan jo ødelegge livet til mennesker som bare trenger litt mer tid og/eller bedre opplæring og tett oppfølging.
-Personlig skulle jeg aldri kunne gi opp en lærling, vi lærer i ulikt tempo og vi lærer på ulike måter, men alle kan lykkes om viljen finnes.
-I H2 Elektro AS er vi i dag 12 fast ansatte pluss 4 lærlinger. De 4 og flere før dem har startet hos oss som hjelpearbeidere, i tett og godt samarbeid med NAV bedrift i Bjørnafjorden.
-Der er det mye flinke og fornuftige folk som følger opp lærlingene på en god måte.
-En avgjørende faktor for vårt gode samarbeid er relasjoner og kunnskap om systemet, på begge sider av bordet. Vi jobber mot et felles mål med minst mulig byråkrati.
-Jeg tror definitivt at NAV har mye å vinne i hele landet gjennom et nært samarbeid med arbeidsgiverne. De må se muligheter, lytte til hva arbeidsgiverne kan tilby og legge forholdene til rette rent praktisk, i tillegg til å bidra økonomisk.
-De som har tatt fagbrev hos oss er evig takknemlige for at den mulighetene vi har gitt dem. Det er flotte fagfolk som vi ikke har råd å gå glipp av, det er belønning nok for meg.
Hva gjør dere annerledes da?
-Her blir de godt tatt imot, de blir sett og de får jobbe med oss alle sammen. Det er stort sett 2 montører på hver lærling.
-Som håndverkere er vi konstant i utvikling. En arbeidsoppgave kan løses på flere måter, det får våre lærlinger se og lære gjennom å følge oss alle sammen.
-Vi har et bredt spekter med ulike jobber så alle får prøvd seg på mange ulike oppgaver. Det er viktig at lærlingene får se, prøve, feile og lære.
-Med rett forutsetninger lærer de raskt, blir fortere selvstendige og får en mestringsfølelse. Det fører til en trygghet i at de kan påvirke og være med på å bestemme hvordan de selv vil utføre oppgavene.
-Det skal ikke stikkes under en stol at ungdom i dag har en oppvekst svært ulik oss som er litt eldre. Mange har knapt tatt i en hammer når de begynner hos oss, så vi vet at veien blir lang, men de er utrolig lærenemme!
-Like viktig er det for oss som har erfaring å være villige til å lære av de unge. Det dummeste man sier som håndverker er at det er kun min løsning som fungerer.
-Jeg sier bare smarte hjem! De yngre har fantastisk kunnskap om data og teknologi, jeg sier bare værsågod og lærer stadig noe nytt av våre lærlinger. Det synes de er morsomt, ler han.
-Jeg jobbet selv offshore noen år som Vox Operatør med kontrollsystem, hydraulikk og automasjon. Der fikk jeg gleden av å jobbe med unge mennesker på 18-20 år som hadde skrudd på utstyr siden de var barn.
-Jeg lærte så utrolig mye og det var stort for dem at jeg som eldre var lærevillig.
-Savnet etter elektrikeryrket, lærlingene mine og muligheten til å være mer hjemme med konemor gjorde at jeg trakk tilbake til fastlandet.
Hvor mange lærlinger har du fått fram til fagbrev?
-Oj nå spør du mer enn jeg kan svare, jeg vet faktisk ikke. Det mangler ikke arbeidsvillig ungdom, men vi mangler læreplasser og bedrifter som ser de ressursene som finnes i å lære opp sine egne.
-Vi har stadig forespørsler om læreplass, men kan dessverre ikke ta imot alle. For de vi tar inn skal ha god opplæring av læremestere som har kunnskap, ønske om å lære bort og tiden til å ta vare på, avslutter Bolstad.
Mannen med det varme hjertet og brennende engasjementet leser du mer om her: Eldst, best og alltid engasjert!