– Drømmejobben er vel en jobb hvor jeg kan styre min egen arbeidshverdag i stor grad, men utover det er jeg fortsatt i tenkeboksen om hva fremtiden vil by på og jeg har ingen hast med å bestemme meg for det nå, fastslår Christian. Foto: Privat 
Sist oppdatert: 12-02-2023

Setter stor pris på variasjonen i arbeidsoppgaver

– Jeg bestemte meg faktisk egentlig aldri for å gå yrkesfaglig retning og det var mer noe som skjedde ganske tilfeldig. Gjennom det meste av ungdomsskolen så jeg for meg å velge studiespesialisering.

– Plutselig fant jeg likevel ut at jeg var ganske lei av skolelivet - noe som sikkert mange unge kan relatere til og at jeg ønsket å komme meg ut i jobb raskt, forteller Christian Palmer Kristiansen (19) fra Hammerfest.

Det ble derfor til at han etter endt ungdomsskole startet ved Elektro-linjen på videregående.

Her går man i følge Christian ganske greit gjennom det grunnleggende teoretiske, men det er imidlertid gjennom det praktiske han føler at han lærer aller mest. Nå er han andre års lærling hos Gagama Elektro, og trives veldig godt der.

– For tiden er vi hele 13 lærlinger i bedriften med totalt 53 ansatte. At så mange får tilbud om en lærlingplass, synes jeg er kjempeflott og det gjør det mulig å få «studert» på en praktisk måte.

JobbPartner Arbeidsklær

Christian forteller at det er godt samhold mellom lærlingene, og at de fleste er rundt samme alder:

-Mens tre av dem startet i bedriften i sommer, er seks av dem andre års lærlinger og fire er siste års lærlinger og skal gå opp til fagprøven innen kort tid.

– Den siste tiden har de fleste av oss lærlinger jobbet på det samme prosjektet, nemlig det som skal bli Nye Hammerfest Sykehus. Om det er noe vi er usikre på, så opplever jeg at vi lærlinger alltid  kan snakke sammen, dele råd og erfaringer hverandre. '

-Ofte er det lettere å snakke oss lærlinger i mellom, siden vi er i samme båt og derfor forstår hverandre godt, sier Christian.

Han legger ikke skjul på at han setter enormt stor pris på den store variasjonen i arbeidsoppgaver som han får lov til å ta del i hos bedriften, og at det bidrar til å gjøre hverdagene på jobb både lærerike, interessante og spennende:

– Det innebærer blant annet alt av innearbeid som hus elektriker, til montering av veibommer, asfaltskjæring og diverse annet arbeid ute.

-Jeg får så mye ny kunnskap underveis og føler jeg kommer til å lære det som trengs i løpet av tiden som lærling.

SmartDok. Alt i en app

Når 19-åringen er ferdig som lærling i februar 2024, er planen for øyeblikket å få litt mer erfaring som selvstendig montør, før han kanskje vil vurdere en videre utdanning.

– Men, ingen ting er sikkert enda, og planene kan raskt endre seg.

-Heldigvis opplever jeg å få støtte fra de rundt meg uansett hvilke utdanningsvalg jeg tar, men så langt føler jeg meg sikker på at det jeg holder på med nå er det riktige. Så får vi se hva som skjer fremover.

– Drømmejobben er vel en jobb hvor jeg kan styre min egen arbeidshverdag i stor grad, men utover det er jeg fortsatt i tenkeboksen om hva fremtiden vil by på og jeg har ingen hast med å bestemme meg for det nå, fastslår Christian.

På spørsmål om han har noen råd til unge som vurderer å velge yrkesfag fra høsten, kommer svaret kjapt fra 19-åringen:'

  • Yrkesfag gir kort skolegang, og du er så godt som sikret arbeidsplass i fremtiden.
  • Det vil alltid være bruk for alt av diverse fagarbeidere.
  • Peis på, og vis interesse innenfor faget du måtte velge - da kommer du langt!

For deg som liker praktisk arbeid, er yrkesfag helt topp!