- Det er skikkelig morsomt å være Rørambassadør. Vi får være med på studiebesøk, bli kjent med ulike bedrifter og treffe masse flotte mennesker vi kanskje ellers aldri ville møtt, forteller Lisa-Marie Stavnhaugen (til høyre), her avbildet med Christine Lie. Foto: Privat
Sist oppdatert: 24-07-2024 Bransjeprat

Jeg puster, sover og lever rør!

Den tidligere frisøren og makeup artisten Lisa-Marie Stavnhaugen, valgte å følge drømmen om å bli rørlegger i voksen alder.

Hun startet i lære hos Søstrene Amundsen i Oslo 4. april 2022 og har siden inspirert, og engasjert både unge og voksne gjennom å vise fram sin arbeidshverdag i sosiale medier.

Den tøffe damen med klingende Gudbrandsdalsdialekt er Rørambassadør for BliRørlegger og nå nominert til Norges hyggeligste håndverker. Blant nominasjonene leser vi blant annet:

  • Hun er en rollemodell som motiverer andre til å forfølge sine lidenskaper og utvikle seg faglig.
  • Hun inspirerer også oss andre damer til å kunne følge drømmen om en annen jobb - og stårstøtt som ei  skikkelig yrkesfaglig dame!
  • En fantastisk dame med rett serviceinnstilling og håndverk-genet er medfødt.
  • Hun markedsfører faget sitt på en god måte og inspirerer mange unge til å søke utdanning som rørlegger.
  • Lisa-Marie bidrar stort til rekruttering til VVS bransjen, alltid blid og veldig faglig dyktig.

Hvorfor starte på ny utdanning i voksen alder?

- Jeg ville gå rørleggerlinjen når jeg skulle velge videregående. Det var første ønsket, tett fulgt at mekk og byggfag. Vet at jeg hadde frisør som femte valg.

- Jeg var 15 år og usikker, lett å påvirke når min veilederen fortalte at jeg måtte tenke meg om, det ville bli tøft å være jente i byggebransjen. “Du er jo så flink med hår og sminke”, ble det sagt.

- Jeg lyttet til rådene jeg, tok svennebrev som frisør og utdannet meg til makeup artist. Det var helt ok, men jeg trivdes aldri 100%. Den lønnen jeg satt igjen med etter utdanning gav meg lite motivasjon til å fortsette.

- Jeg slapp aldri drømmen om å bli rørlegger, men trodde det skulle innebære at jeg måtte ta videregående skole på nytt. Det fristet ikke.

Søstrene Amundsen gjør seg godt bemerket i bybildet. Foto: Privat

- Det tok fire år før jeg luftet drømmen med min pappa. Det var han som nevnte voksenlærling, for det hadde dem i betongbransjen som han jobber i.

- Takket være han ringte jeg opplæringskontoret i Gudbrandsdalen, fikk bekreftet at det stemte og begynte å søke lærlingeplass lokalt. Dessverre var det ingen bedrifter som hadde behov det året jeg ville begynne.

- Lykken ble en telefon fra en venninne i Oslo som var blitt singel og oppfordret meg til å komme til henne. Ettersom jeg bodde på hytta vår i Gudbrandsdalen og lot jeg meg lett friste, ler hun godt.

- Søskenbarnet mitt som jobber som rørlegger i Bademiljø anbefalte kjeden og jeg googlet “Rørlegger, Bademiljø, Oslo”. Helt øverst dukket Søstrene Amundsen opp. Der skal jeg jobbe, tenkte jeg!

- Jeg fikk en super mottakelse, først på Teams der de fortalte at de skulle intervjue to til i tillegg til meg, men allerede da lovet de å hjelpe meg inn i bransjen, om de valgte å gå for en annen kandidat. Heldigvis valgte de meg.

- Det gikk halvannen måned fra telefon til opplæringskontoret, til jeg satt med jobb og leilighet i Oslo. Kjempeskummelt, men jeg var så lykkelig.

Hvordan ser utdanningsløpet ut for din del?

- Det er jo det som er så fint, siden jeg har et svennebrev fra før, i tillegg til arbeidserfaring regnes det som ansiennitet. Dermed fikk jeg seks måneders fradrag på utdanningen, nå har jeg 1 år og måneder igjen.

- I tillegg har Rørentreprenørene Norge og opplæringskontorene ordnet det slik at man kan starte i full jobb med lønn fra første dag.

- Det liker jeg, selv om man ønsker å utdanne seg som voksen, ønsker man jo ikke å flytte hjem til foreldrene sine for å få det til.

- Man kan velge, enten starter man på en noe lavere lønn med økning hvert halvår. Eller velge fast lønn hele læretiden, altså uten økning før svennebrev.

- Jeg har venninner med små barn som har valgt det siste, da har man en timelønn på godt over 250 kroner hele veien og det kan man leve av.

- Jeg slapp aldri drømmen om å bli rørlegger, forteller Lisa-Marie Stavnhaugen. Foto: Privat

Du har valgt å være veldig synlig i sosiale medier og som Rørambassadør. Hvorfor det?

- For det første vil jeg gjøre alt jeg kan for at unge jenter og gutter skal se hva yrket går ut på. Spesielt for dem som ikke får nok eller bra nok informasjon i skolen.

- Vi må nå ungdommen der de befinner seg og da er sosiale medier et helt naturlig valg.

- Det er skikkelig morsomt å være Rørambassadør. Vi får være med på studiebesøk, bli kjent med ulike bedrifter og treffe masse flotte mennesker vi kanskje ellers aldri ville møtt.

- Jeg er også over gjennomsnittet interessert i foto og synes det er veldig gøy å vise frem yrket på en annen måte. Rør er kult!

- For meg personlig har det utelukkende vært positivt.

Hva er det mest positive med arbeidsdagen din?

- At jeg er i konstant utvikling. Man lærer noe nytt hele tiden, det synes jeg er givende. Skal jeg lære av de som har gjort jobben lengre enn meg, gjelder det å være interessert og engasjert.

- Man blir ekstremt kunnskapsrik om man følger opp selv.

- Som lærling får jeg jobbe med ulike fagfolk som alle har sin måte å utføre oppgavene på. Jeg tar til meg all kunnskap, stiller spørsmål og ber om å få prøve selv. Det er fantastisk å få lære med fingrene.

- I øyeblikket er jeg utleid til et annet firma og jobber på en større byggeplass i Oslo. Her er det overtall av menn og jeg har fått en strålende mottakelse. Jeg blir så godt ivaretatt og inkludert.

- Vi monterer bad og jeg koser meg med at de faktisk lytter til mine tips og råd, det er utrolig morsomt.

- Jeg lyttet til rådene jeg, tok svennebrev som frisør og utdannet meg til makeup artist. Det var helt ok, men jeg trivdes aldri 100%. Den lønnen jeg satt igjen med etter utdanning gav meg lite motivasjon til å fortsette. Foto: Lisa Kittelsen. 

Hva tenkte du når du ble nominert til Norges hyggeligste håndverker?

- Det er så koselig! Jeg har aldri forventet meg å bli sett på den måten, det å se hva mennesker skriver om meg får meg til å tro at jeg gjør noe bra. Det gir en boost og jeg får et helt annet gir i arbeidsdagen.

- Jeg tror det er stort for alle nominerte at man får en anerkjennelse for jobben man gjør. Håndverksbransjen blir litt glemt i hverdagen og det er mange som ikke vet hvor mye jobb vi egentlig gjør.

- Største delen av vår innsats blir skjult av vegger, tak og gulv i leiligheter, hus og større bygg.

- Det er klart det betyr mye som håndverker at man blir satt pris på. Kanskje kan kåringen påvirke enda flere til å være hyggelig på jobb.

- Mine omgivelser ble overrasket, har håndverkerne en egen kåring? Jeg er stolt på vegne av hele bransjen at Norges hyggeligste håndverker finnes.

- Det har medført mest positive tilbakemeldinger og oppmerksomhet for min del, men overraskende nok noen mindre positive uttalelser også.

- Det man må huske på er at det å bli nominert til Norges hyggeligste håndverker kan bety mer for enkelte enn andre, både personlig og yrkesmessig.

- Fakta er at alle som blir nominert får spørsmål fra arrangøren om de vil stille opp. Det er helt frivillig.

- Det er  heller ingen som tvinger oss til å engasjere oss, tigge stemmer eller jage nominasjoner og det er helt klart ikke nødvendigvis den med flest stemmer, eller flest følgere i sosiale medier som vinner.

- Jeg takket gladelig ja til å stille opp, først og fremst fordi jeg sjelden sier nei. Jeg ser alt som en mulighet til å representere yrket, bedriften jeg jobber i og vet at alt medfører nye opplevelser.

- Jeg tar til meg alle gode ord som er skrevet om meg og ser dette som en mulighet til å trekke enda mer positiv oppmerksomhet til fag og bransje.

- Denne kåringen er gull verdt! Tenk hvilken mulighet det skaper for å fronte håndverksyrkene på en ærlig måte, som kan gjøre det mer attraktivt for ungdommer. Det er viktig at vi våger å vise oss frem litt mer.

Hva gjør at du har blitt nominert til byggebransjens viktigste kåring?

- Godt spørsmål, om jeg skal legge janteloven på hyllen kan jeg si at jeg lever så lenge på å få mennesker til å le og ha det morsomt. Jeg er veldig sosial og liker å kjenne at jeg får andre til å ha det bra.

Bli mester - Slik tar du mesterbrevet

Hva er dine råd til ungdom som vurderer yrkesfag?

- Bruk alle muligheter du har i skolen, utplassering er viktig. Jeg visste ikke at jeg kunne velge utplassering i en rørleggerbedrift, “alle” valgte jo ulike butikker.

- Ikke følg strømmen, våg å gå din egen vei og velg det du er interessert i.

- Jeg var ikke tøff nok, da jentene ble ledet til kunst og håndverk eller musikk, dans og drama fulgte jeg etter. Selv om jeg allerede da visste at yrkesfag fascinerte meg.

- Drømmer du om å bli prosjektleder, så ta kontakt med et firma og be om å få utplassering. Se hvordan de jobber og hva yrket går ut på. Tenk stort! Det viktigste er å prøve.

- Som frisør og makeup artist jobbet jeg inne og stod mye stille. Nå jobber jeg både inne og ute, på ulike oppdrag og med ulike oppgaver.

- Det gjør godt for både kropp og sjel. Jeg føler at kroppen tåler mer takket være en aktiv jobb.

- Jeg har aldri opplevd det min veileder på skolen snakket om, at yrket skulle være fysisk krevende. Alt kan  tilrettelegges, på byggeplassen jeg er nå kommer de stadig med oppfordring: "her bærer vi ingenting, bruk trallen!"

Hvorfor skal man stemme på deg?

- Egentlig synes jeg at jeg fortjener det for jeg har ofret ganske mye av meg selv for å komme dit jeg er i dag. Jeg våget å følge drømmen, men det har vært tøft.

- Det er ikke bare bare å gå over til noe heltnytt som voksen, men jeg har ikke angret en dag!

- Jeg gir alt, spør masse og bruker en stor del av fritiden min for hele tiden å bli bedre. Jeg puster, sover og lever rør, ler hun hjertelig.