- Jeg begynte i lære i september 2024 og det beste med jobben min er å se resultatet! Å bygge sprinkleranlegg, montere bad, dusjvegger, servanter og se glade kunder. Jeg har vært lærling i åtte måneder og ikke en eneste dag har vært lik forteller, Sila Sude Sobaci. Foto: Privat
Sist oppdatert: 18-07-2025 Bransjeprat

Fra helsefag til håndverkerdrøm

Rørleggerlærling Sila Sude Sobaci, 23 år, er nominert av mange for å være en eksepsjonelt hyggelig, dyktig og engasjert håndverker.

Med sitt smil, gode humør og høye arbeidsmoral sprer hun glede, og trygghet både blant kollegaer og kunder. Som en positiv og omsorgsfull lagspiller er hun et forbilde i en mannsdominert bransje, og hun gjør rørleggerfaget bedre for alle rundt seg. 

Det har bragt Sila til finalen av Norges hyggeligste håndverker 2025.

Gratulerer med finaleplass 

- Tusen hjertelig takk, det er veldig stas! Hadde ikke trodd det kunne gå, det føles helt uvirkelig. Kjempestas.

- Det var faktisk samboeren min som nominerte meg først. Hun har fulgt meg hele veien, fra jeg søkte på skolen og gjennom nervøsiteten på første skoledag.

Ny retning — fra helse til håndverk

- Jeg gjorde som mange andre, fulgte strømmen og valgte helse, barn og ungdom. Så snart jeg kom ut i praksis, skjønte jeg raskt at dette ikke var riktig for meg. Det føltes helt feil.

- Jeg valgte å fullføre skolen, men droppet fagbrevet og gikk rett over på påbygg. Da satt jeg ofte og tenkte at jeg måtte søke på universitetet, men jeg gikk bare rundt i sirkler på stuegulvet uten noen klar plan.

- Parallelt jobbet jeg som maler og ble kjent med rørleggere, og elektrikere. Hverdagen deres virket mye kulere.

- Det gjorde at jeg bestemte meg for å fullføre påbygg, gå tilbake til skolen og bli rørlegger.

En skolehverdag uten jenter

- Da jeg startet på Stovner videregående la jeg merke til: «Wow, her er det nesten ingen jenter!» Jeg var oppriktig den eneste jenta blant cirka 20 gutter, alle yngre enn meg. 

- I starten turte de ikke helt å snakke med meg, men etter hvert ble vi gode kompiser. Jeg har fortsatt kontakt med flere av dem.

- Læreren vår, Mohammed, var gull verdt, for meg og alle andre. Skolen har et litt dårlig rykte, som absolutt ikke er fortjent.

Lærlinglivet begynner

- Jeg begynte i lære i september 2024 og det beste med jobben min er å se resultatet! Å bygge sprinkleranlegg, montere bad, dusjvegger, servanter og se glade kunder. 

- Jeg har vært lærling i åtte måneder og ikke en eneste dag har vært lik.

- Vi driver med sprinkler, sanitær, kjøle- og varme, så jobboppgavene er veldig varierte. Det er nesten umulig å kjede seg.

- Jeg jobber i Assemblin, et stort firma. Jeg var litt usikker i starten, men man blir fort kjent og jeg føler meg sett, hørt og godt tatt imot.

«Jeg kan ikke tro at dette er jobben min»

- Det hender det er litt dødtid på servicejobber og da blir det noen ekstra kaffepauser. Det å sitte der og få betalt for det, føles helt absurd.

- Lønna er kjempegod. Jeg har en venninne som er farmasøyt. Hun har studert i fem år, sitter på nesten en million i studielån og tjener ikke mye mer enn meg i året.

- Hun ble ganske svett da hun skjønte det. Det nesten føltes som om det ikke er verdt å gå på universitetet.

- Her får jeg mulighet til å være fysisk aktiv, samtidig som jeg tjener penger og utdanner meg.

Hva er det rareste du har funnet inni en vegg eller under et gulv?

- Jeg har hatt to ganske merkelige opplevelser. En gang skulle vi kappe et lufterør som virket helt tomt, før det plutselig gled ut fem-seks døde rotter! 

- I et annet tilfelle fant vi flere døde fugler inne i et lukket rørsystem. Det var veldig spesielt, siden det egentlig ikke skal være mulig for dem å komme seg inn der i det hele tatt.

Læremestrene og variasjonen

- Mine læremestre er både unge og eldre, avhengig av arbeidsoppgavene. Jeg har ikke én fast person å forholde meg til, det er faktisk kjempestas.

- Jeg bygger personlige relasjoner til mange og opplever at det sjelden finnes én fasit. Mange oppgaver har flere mulige løsninger.

Hvis jeg kunne prøve noe annet

- Hvis jeg kunne bytte jobb med et annet fag innen bygg og anlegg i én dag, ville jeg prøvd elektriker i prosjektavdelingen.

- Jeg hører ofte at de i serviceavdelingen sier at de ikke hadde klart det elektrikerne gjør. Det hadde jeg villet motbevise, ler hun.

Lønn under utdanning, hvor viktig er det?

- For meg personlig hadde det mye å si. Jeg eier bil og har utgifter, så lønn under utdanning er et stort pluss. Det hadde ikke vært avgjørende allerede fra ungdomsskolen, men det hjelper mye.

Den største myten om rørleggere?

- Uten tvil rørleggersprekken! Den har jeg hørt mye om, men opplevd svært sjelden.

- Vi jobber heller ikke med avføring daglig, det er bare tull. Om avføring er involvert, ringer vi spylebil. Ferdig snakka.

Fiskarhedenvillan har klart det igen. Huset «Hägring» får 5 av 5 i Aftonbladets analyse av kataloghus.  - Et fantastisk hus med meget høy kvalitet, du får ekstremt mye hus for pengene, sier arkitekt Magnus Ståhl.

Det mest uvanlige verktøyet i verktøykassen

- Jeg har egentlig ikke en verktøykasse, bare en bukse med mange lommer full av verktøy. 

- Jeg har en rørkutter, en halvsirkel med to runde blader. Hver gang jeg tar den fram foran venner, skjønner ingen hva det er. Den er så liten som tommelen min!

Til ungdom som vurderer bygg- og anleggsfag

- Det er aldri for seint! Yrkesfag er veien å gå. Jeg følte selv at jeg var seint ute, men jeg er slett ikke alene. Mange unge voksne velger å bytte retning.

Finale og Norges største håndverkerhappening

- Jeg gruer meg litt til finalen! Kjenner det i magen hver gang jeg tenker på det, men jeg gleder meg også veldig. Det blir en opplevelse.

- Selvfølgelig vil jeg vinne, men jeg kjenner de to andre finalistene i min kategori.

- De er fantastiske damer og håndverkere. Det blir råkult uansett hvem som vinner!

Mer om Sila