- Jeg tok fagbrev i 2016 og har jobbet som elektriker siden da. Ekstra morsomt at jeg nå monterer solceller med tanke på min bakgrunn, forteller Maiken Nygård Hansen. Foto: Privat
Sist oppdatert: 12-07-2024 Bransjeprat
El-Proff i Bodø nominert til Norges hyggeligste håndverker
Elektriker Maiken Nygård Hansen, som jobber i Nor-El AS i Bodø, er nominert til Norges hyggeligste håndverker. Blant nominasjonene kan man lese:
Hun er helt rå:) Man trenger ikke mange ord for å forklare hva vi vil ha og så tryller hun med strømmen. Rask og effektiv og vi blir så fornøyd hver gang! Hun må være Norges hyggeligste og mest effektive elektriker.
Fortell oss hvorfor du valgte å bli elektriker
- På mange måter ganske tilfeldig. Jeg utdannet meg til prosessoperatør i 2008 og jobbet på solcellefabrikken RSE Wafer i Glomfjord.
- Den gang ville “alle” jobbe i Glomfjord Industripark, en av Norges største industriparker den gang.
- Der jobbet jeg med å sage opp silisiumblokken til “Wafere” som ble brukt i solcellepaneler, jeg jobbet altså med en wafersag.
- Det var en fantastisk fin arbeidsplass! Jeg hadde nok fortsatt vært der om ikke produksjon hadde blitt flyttet utenlands.
- Dermed forsvant 600 arbeidsplasser, inkludert min. Det var et tøft slag for Meløy kommune, med 6 000 innbyggere.
- Egentlig var det elektrikerne på fabrikken som inspirerte meg til å bli elektriker, jeg var alltid veldig fascinert av jobben de gjorde. Yrket virket spennende, de kunne liksom fikse alt, smiler hun.
- Jeg var fremdeles ung og valgte som 20 åring å utdanne meg til elektriker. Jeg tok fagbrev i 2016 og har jobbet som elektriker siden da. Ekstra morsomt at jeg nå monterer solceller med tanke på min bakgrunn.
- Man får frihet med ansvar, når man får utdelt oppdrag med ansvar for å gjennomføre. Vi er ute i vær og vind, det finnes ikke bedre yrke, spør du meg, smiler Maiken Nygård Hansen. Foto: Privat
Hva kunne du ønske at du visste om yrket før du utdannet deg til elektriker?
- Det må være alle mulighetene man har. Vi visste lite om yrkesfag og fikk lite informasjon på ungdomsskolen.
- Jeg tror en del går på trender og mange unge følger hverandre. I dag er man mye mer opplyst og jeg tror det er enklere å velge yrkesfag.
Du jobber i Nor-El som er medlem i EL-PROFFEN, de står bak TV-serien Elektrikerne. Tror du serien kan påvirke flere til å velge å bli elektriker?
- Ja, det tror jeg absolutt. Man får et godt inntrykk av hva yrket innebærer. Stor variasjon i arbeidsoppgaver, ingen dager er like.
- Man får frihet med ansvar, når man får utdelt oppdrag med ansvar for å gjennomføre. Vi er ute i vær og vind, det finnes ikke bedre yrke, spør du meg, smiler hun.
Les også: Vil nå ungdom med millionsatsing
- Nettopp friheten, variasjon og møtet med mange ulike mennesker er artig. Jeg styrer i stor grad min egen arbeidsdag.
- Selv får jeg også litt “tenning” av å være kvinne i et mannsdominert yrke. Spesielt når jeg opplever at noen kanskje ikke tror at jeg ikke skal få til, da kjennes det ekstra godt å prestere bra.
Er det noe du synes er kjedelig med jobben?
- Næææ, eller jo. Det må være å legge varmekabler. Det synes jeg er litt langtekkelig, men oppdragene skal utføres. Da går jeg litt på autopilot og lar tankene løpe fritt.
Hva tenkte du når du ble nominert til Norges hyggeligste håndverker?
- Jeg ble skikkelig overrasket, jeg gjør jo bare jobben min så godt jeg kan. Det er kjempeartig og jeg ble veldig glad. Jeg har jo fått med meg kåringen, men har aldri vært nominert før.
- Første nominasjon kom fra en kunde, mailen havnet i søppelboksen, så det var tilfeldig at jeg så den.
- Selvfølgelig er det morsomt at kundene er så fornøyd at de tar seg tid til å nominere meg og skrive fine ord.
- Det er fint å være nominert, det hadde selvfølgelig vært morsomt å gå videre og kanskje til og med vinne, men jeg er veldig fornøyd med å bare få være med.
- Det positive med kåringen er at man løfter frem både håndverkere og bedrifter. Vi har et spennende yrke og trenger flere folk, jeg tror kåringen kan bidra til at flere velger yrkesfag.
Hva gjør at du har blitt nominert til byggebransjens viktigste kåring?
- Det vet jeg ikke helt, vi møter veldig mange forskjellige mennesker og man må ta hver kunde for den de er. For meg er det viktig å være hyggelig og imøtekommende.
- Høre på hva de ønsker, planlegge sammen med kunden og gi gode råd før man utfører slik at de får det slik de ønsker.
- Jeg også litt “tenning” av å være kvinne i et mannsdominert yrke. Spesielt når jeg opplever at noen kanskje ikke tror at jeg ikke skal få til, da kjennes det ekstra godt å prestere bra, forteller Maiken Nygård Hansen. Foto: Privat
Hvilke råd vil du gi til ungdom som vurderer yrkesfag?
- Heller det enn allmennfag, smiler hun. Største fordelen er å få jobbe og lære praktisk, ikke bare teoretisk.
- Samtidig som det finnes uendelige muligheter til å ta påbygg lengre frem, for det er mange veier å gå innen alle yrkesfag.
- Mitt råd må være at man setter seg inn i og undersøker mulighetene, les på det som interesserer deg. Søk praksisplass, test ulike yrker og se hva som passer deg best.
- Utdanning med skole i kombinasjon med praksis, før lærlingeplass og fagbrev med lønn hele veien er veldig bra.
Hvorfor skal man stemme på deg?
- Oj, det er verken naturlig eller enkelt å skryte av seg selv. Det må være at jeg er blid og positiv, vil være et godt ansikt utad både for faget og bedriften jeg jobber i.
- Jeg vil gjøre en god jobb og kunne gå hjem med rak rygg og vite at jeg har gjort et godt stykke arbeid, avslutter Nygård Hansen.