Æren for det gode resultatet må deles med bedrifter over hele landet som ønsker ungdom velkommen til praksisplasser og stor innsats fra både avdelings- og opplæringskontor landet over, og aktive rørambassadører. Foto: Rør Norge
Sist oppdatert: 20-03-2025 Pressemelding 

Nå vil "alle" bli rørleggere

922 ungdommer søker seg til rørleggerlinja over hele landet, det er 35 % flere søkere enn det er elevplasser til.

I dag ble søkertallene til landets videregående skoler til skoleåret 2025/26 offentliggjort og rørleggerlinja vg2 er mer populær enn noen gang.

Fantastisk for faget

922 har rørleggerlinja på første plass ved valg av studieretning andre året. Det en økning på 4,65% fra i fjor da 881 ville bli rørleggere.

- Det er fantastisk at så mange unge velger seg til rørleggerfaget.

- Bransjen trenger hver eneste en som blir ferdig utdannet med svennebrevet, sier Marianne W. Røiseland, administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge. 

Fikk du med deg: Økning i søkerantall til byggfagene

Marianne W. Røiseland, adm. dir. i RørNorge. Foto: Ilja C. Hendel.

Superpopulært på Østlandet 

Det er fylkesvis nokså store endringer på antall søkere i år, sammenlignet med i fjor. Østlandet skiller seg positivt ut.

Oslo opplever størst økning med 48 % flere søkere i år enn i fjor.

- Ungdom ser at veien gir sikre jobbmuligheter i et yrke for fremtiden. Det er et fag med gode utviklingsmuligheter, sier Jens Løvås, leder av RørNorge Oslo og omegn. 

Til tross for at Oslo er landets største fylke er det kun to klasser på rørleggerlinja i fylket.  

Også Buskerud og innlandet skiller seg ut med svært mange søkere som har rørleggerfaget som førstevalg. I Nord-Norge er søkningen lavere, men også der ligger klassene an til å fylles opp av primærsøkere. 

Jens Løvås, leder av RørNorge Oslo og omegn. Foto: Ilja C. Hendel.

Gledelig på Innlandet  

Rørleggerbedrifter på Innlandet har vært hardt rammet av den nedgangstider de siste årene.  

- Det er spesielt gledelig med så mange søkere, når bedriftene har slitt så fælt og har hatt smått med oppdrag.

- Det er mange prosjekter som er satt på vent og vi vet arbeidsmengden kommer til å ta seg kraftig opp.

- Da trenger vi folk. Jeg tror at de som nå velger seg til rørleggerlinja kan vær ganske trygg på sikker jobb, sier Åge Bjørnbakken, leder av RørNorges opplæringskontor på Innlandet.  

I Innlandet er det Ringsaker, Gjøvik og Lillehammer som tilbyr rørleggerlinje. Skolene har til sammen 45 elevplasser, og dobbelt så mange søkere. 

Åge Bjørnbakken, leder av RørNorges opplæringskontor på Innlandet. Foto: Ilja C. Hendel.

Skår i gleden 

Det eneste skåret i gleden for rørleggerfaget er at det er ti færre jenter som har søkt seg til linja i år, sammenlignet med i fjor. 45 jenter står på årets søkerliste, mot 55 i fjor.

Rørleggerfaget er fortsatt populært hos jenter og på Innlandet er det seks jenter som har søkt, det er fire flere enn året før.  

- Jeg er ikke så bekymret for at vi har en liten nedgang samlet. Rørleggeryrket er et yrke for jenter – sånn er det. Jenter blir mer og mer synlig, det kommer til å gi flere søkere i årene som kommer, tror Åge Bjørnbakken.

Kan ikke slappe av og nyte populariteten

Æren for det gode resultatet må deles med bedrifter over hele landet som ønsker ungdom velkommen til praksisplasser og stor innsats fra både avdelings- og opplæringskontor landet over, og aktive rørambassadører. 

Det er en liten nedgang i søkertallet til bygg og anleggsteknikk i 2025 med fra 4 283 søkere i 2024, til 4 268 i år.  

- Det tallet innebærer at vi ikke kan slappe av og nyte populariteten. Rekruttering er fortsatt svært viktig for rørbransjen, sier Røiseland.