Sparte 4,5 millioner liter vann på kort tid

Et norsk sykehus har spart over 300 000 kroner i årlig vannavgift etter at Apurgo fant en skjult lekkasje.

- Vi ville aldri oppdaget problemet uten Apurgos systemer.

Sykehuset, som ønsker å være anonym, har nylig installert ApurgoM3 på flere av sine bygg.

Med systemets smarte vannmåler har de allerede spart over 300 000 kroner i årlig vannavgift og nesten 4,5 millioner liter vann – bare i ett av byggene.

Dette er en betydelig vannbesparelse både for sykehuset og det norske samfunnet.

Fjernovervåkning oppdaget feilen

Vannmåleren fanget opp et konstant høyt vannforbruk i ett av sykehusets bygg. Basert på innsikten den hadde i byggets tidligere vannforbruk kunne driftssentralen raskt se at noe ikke var riktig.

Problemet i dette tilfellet var en skjult lekkasje i standard medisinsk utstyr. Utstyret er helt typisk for store sykehus, og det var ingenting som tilsa at det skulle være feil med det.

– Vi ville kanskje aldri oppdaget problemet i det hele tatt, hvis ikke Apurgo gjorde oss oppmerksomme på det, forteller teknisk sjef for sykehuset.

Liten lekkasje – enorm kostnad!

Teknisk sjef er fornøyd med at Apurgos driftssentral oppdaget feilen så raskt.

- Det er vanskelig å si hvor lang tid det ville tatt å oppdage problemet uten Apurgo, sier hen.

- I verste fall kan det være snakk om år.

I tilfeller som dette er sjansen stor for at lekkasjen blir en del av byggets «sannhet». Da ville sykehuset betalt over 300 000 kroner ekstra i årlig vannavgift, bare til dette bygget alene.

Investeringen i ApurgoM3 har dermed allerede vist seg å være lønnsom.

- Det medisinske utstyret var en typisk plass der det kan forekomme skjulte lekkasjer og det skal veldig små lekkasjer til før det blir snakk om store mengder vann, forklarer Odd-Sverre Johansen som er teamleder for Apurgos driftssentral.

Kjølingen av utstyret gjorde at vannforbruket lå på omtrent 0,14 liter i sekundet; et overforbruk som tilsvarer nesten 4,5 millioner liter vann i året!

Ifølge Statistisk sentralbyrå lekker så mye som 30% av drikkevannet vårt ut gjennom lekkasjer i rørene. Dette koster samfunnet flere hundre millioner kroner årlig.

Trygghet for alle

Sykehuset hadde vannmåleren installert som en del av ApurgoM3-systemet, som fjerner Legionellabakterier både trygt og effektivt.

Dette gjør hverdagen til byggets driftere mye tryggere i og med at de ikke trenger å gjennomføre hetvannsspylinger, men ikke minst reduseres faren for at pasienter skal bli syke av legionærsykdom.

Nedsatt immunforsvar og underliggende sykdom er ofte grunnen til at mennesker blir alvorlig syke og i verste fall dør av Legionella.

Apurgo jobber blant annet for å sikre folks helse ved å behandle vann på en innovativ og bærekraftig måte.

- Å lage systemer som gjør hverdagen trygg for de som er ekstra utsatt er veldig fint.

- Det er ekstra stas at systemene jeg lager er installert på flere sykehus rundt i landet, forteller Steinar Stoen.

- Han jobber som produksjonsmedarbeider i Apurgo, og gikk selv gjennom et alvorlig kreftløp for noen år siden.