- Det har gått iht. forventninger der vi har oppnådd de tekniske målsettingene som var satt for prosjektet med en COP på 3 og energi besparelse opp mot 70%, forteller Konsernsjef i Aneo. Foto: Aneo.
Sist oppdatert: 08-07-2024 VVS-Nytt

Hvordan står det til med «Frigg»

I februar 2024, ble Felleskjøpets kraftforfabrikk i Trondheim først i verden til å ta i bruk en ny varmepumpe som skal redusere energiforbruket med opptil 75%.

Det er Aneo som har utviklet pilotanlegget og de har også ansvaret for driften av varmepumpen "Frigg", som ble avduket av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Fabrikken på Skansen i Trondheim, hvor Felleskjøpet har produsert kraftfôr siden 1950-tallet, er verdens første til å ta i bruk denne løsningen. Foto: Aneo

Den store varmepumpen, som ministeren også satte i gang, forventes å kunne redusere strømforbruket i kraftfôrfabrikken med opptil 75 prosent.

Dette tilsvarer en besparelse på 7,5 GWh, tilsvarende årlig strømforbruk for rundt 500 husstander.’

- Dette er det grønne skiftet i praksis.

- Det er slike prosjekter Enova skal være med å støtte for å bidra til innovasjon og omstilling. Her vil vi se en helt reell klimaeffekt, sa Bjelland Eriksen, da «Frigg»ble startet 13 februar i år. 

Nå seks måneder etter at det nye vidunderet var tatt i bruk, tok vi kontakt med konsernsjef Gunnar Hovland i Aneo Group, for å høre hvordan det går med «Frigg» og om resultatet er som forventet. 

Hvordan har det gått siden starten i februar?

- Det har gått iht. forventninger der vi har oppnådd de tekniske målsettingene som var satt for prosjektet med en COP på 3 og energibesparelse opp mot 70%, forteller Hovland. 

Er piloten fortsatt i oppstart / testfase eller i full drift?

- Vi er fortsatt i pilotfasen der en driftslinje er i full drift, og vi skal øke til to i slutten av 2024. Vi tester nå driftsoptimalisering ​​​​​​​og energilagring på den første linjen.

Vurderer implementering ved flere anlegg.

Mens spillvarmen tidligere har blitt sendt ut av fabrikkpipa som damp, vil "Frigg" gjenvinne det meste av varmen og gjenbruke den.

Denne varmepumpen vil erstatte den nåværende dampkjelen og vil dermed betydelig redusere klimaavtrykket til fôrfabrikken.

Fabrikken på Skansen, hvor Felleskjøpet har produsert kraftfôr siden 1950-tallet, blir verdens første til å ta i bruk denne løsningen.

Etter pilotperioden vil Felleskjøpet vurdere å implementere teknologien ved flere av sine anlegg.

Varmepumpeteknologien har potensiale til en årlig reduksjon på 30 GWh, samtidig som vi bidrar til nullutslipp i produksjonsprosessene. 

Klima- og miljøministeren under åpningen av «Frigg» Foto: Aneo.

Er resultatet som forventet så langt?

- Det korte svaret er ja.

- Det litt lengre er at med korte produksjonsserier og mye start/stopp så er det krevende å oppnå mange nok driftstimer naturligvis.

- Derfor jobber vi nå med energilagring og energi looping etc.

Har dere hatt noen overraskelser så langt? 

- Egentlig ikke overraskelser, men ting tar alltid tid når en setter i drift nye innovasjoner i produksjonslinjer naturligvis. 

Starten på et bærekraftig eventyr

Det er det nordiske fornybarkonsernet Aneo som i samarbeid med Felleskjøpet har utviklet pilotanlegget, som Aneo skal drifte. Totalt er det investert over 40 millioner kroner i denne løsningen.

«Frigg» representerer Aneos første store varmepumpeprosjekt levert til industrien og selskapet har flere lignende prosjekter som allerede er under utvikling.

Bli mester - Slik tar du mesterbrevet

Dere skriver at dere håper dette kan bli starten på et bærekraftig industrieventyr og at dere har flere prosjekter under utvikling. Er det noe dere ønsker å fortelle om allerede nå? 
 
- Vi jobber med idriftsettelse av en 4,5 MW varmepumpe på et anlegg som vi kan komme tilbake til når kunden er klar for det.  

- Vi jobber også med andre aktører som har interesse for damp produserende varmepumper, forklarer Hovland. 

Kvinne med en visjonær tilnærming

Navnet «Frigg» er valgt som betegnelse på Aneos industrielle varmepumpe. Det symboliserer en nordisk kvinne med en visjonær tilnærming, som tar ledelsen og søker innovative løsninger.

Enova-støtte

Gjennom støtteprogrammet "Pilotering av ny energi- og klimateknologi" har Enova bidratt med 9,17 millioner kroner til Aneos prosjekt for å verifisere ny varmepumpeteknologi og utvikle en forretningsmodell knyttet til å utnytte spillvarme ved kraftfôrfabrikken i Trondheim.

Pilotprosjektet som selskapene har gått sammen om, kan åpne veien for andre lignende klima- og energiprosjekter i tradisjonell industriproduksjon. 

Ikke bare kan erfaringene fra Trondheim overføres til Felleskjøpets egne fabrikker i Norge, men høytemperatur varmepumpeteknologi har også et betydelig potensial både nasjonalt og internasjonalt. 

Vi ser med forventning frem til hvordan resultatene skaper nye mulighete og takker konsernsjef Gunnar Hovland for praten.