VVS- En grønnere bransje full av muligheter
Det grønne skiftet er fortsatt i startfasen og et langsiktig tankesett hvor man fokuserer på bærekraft i hele verdikjeden, kan være avgjørende for VVS-bedrifter som ønsker å være konkurransedyktig. Foto: Unsplash
Sist oppdatert: 26-05-2024 VVS-Nytt

En grønnere bransje full av muligheter

I 2021 ble regjeringens strategi for en grønn, sirkulær økonomi lansert. Det å forlenge levetiden på bygg ble trukket frem som et viktig mål og innebærer forventninger, og krav som også berører VVS-bransjen.

Nå, flere år etter at strategien ble lansert, ser man at endringer ikke bare drives fremover av myndighetene, men også av kunder som forventer at VVS-bransjen tar sitt ansvar på alvor. 

Dette byr på en rekke muligheter for VVS bedrifter som er frempå når det kommer til smarte og bærekraftige løsninger innen faget. 

Det grønne skiftet er fortsatt i startfasen og et langsiktig tankesett hvor man fokuserer på bærekraft i hele verdikjeden, vil være avgjørende for VVS-bedrifter som ønsker å være konkurransedyktig.

VVS Norge, er klare på at bransjen særlig bør prioritere seks av FNs bærekraftsmål. 

  1. God utdanning (mål 4)
  2. Likestilling (mål 5)
  3. Rent vann og sanitærforhold (mål 6)
  4. Anstendig arbeid og økonomisk vekst (mål 8)
  5. Industri, innovasjon og infrastruktur (mål 9)
  6. Ansvarlig forbruk og produksjon (mål nr 12)

Særlig sistnevnte punkt (Ansvarlig forbruk og produksjon (mål nr 12) blir utpekt som et område hvor næringen har spesielt stort potensial, ettersom VVS-bransjen har et høyt materialforbruk og store mengder avfall. 

Også varehandelen er blitt trukket frem som et sentral punkt i en sirkulær økonomi som et bindeledd mellom produsenter og forbrukere.

VVS-bransjen i Norge har mange bedrifter som er i front på bærekraft og som sammen med leverandørene leverer løsninger til noen av verdens mest energieffektive bygg. 

Innen prosjektmarkedet har bransjen spilt en sentral rolle i arbeidet med flere Breeam-bygg av ypperste klasse, som har høstet både internasjonal anerkjennelse og priser. 

Også mot privatmarkedet leverer mange bedrifter godt ettersom etterspørsel etter energieffektive og bærekraftige løsninger øker, men bransjen har fortsatt mye å hente i begge markeder.

VVS bransjen har potensialet for å utnytte mulighetene det grønne skifte bringer med seg langt bedre.

En utfordring er dog at det fortsatt mangler et felles og tydelig rammeverk som viser både enkeltbedrifter og større kjeder hvordan de bedre kan endre praksis, og dra nytte av alle mulighetene et stadig grønnere marked skaper. 

Flere entreprenører stiller i dag klare krav til bærekraft for å kunne delta i anbudsprosesser og stadig flere kommer etter. 

Det medfører at VVS bedrifter som ønsker å bli en foretrukket partner i fremtiden må henge med på det grønne skiftet. 

Stadig nye krav til energieffektivitet i private hjem, åpner også dører for betydelige muligheter for VVS firma som er frempå og tar det grønne skiftet på alvor. 

Ved å endre fokus fra å bare levere godt arbeid til en god pris, ligger det enorme muligheter i å ta på seg rollen som rådgiver overfor sine kunder.

Å skulle endre gamle vaner er ikke alltid enkelt, men i en moderne og stadig grønnere VVS-bransje er det helt nødvendig om man skal kunne konkurrere om kundene også i årene som kommer. 

Les mer om hvordan rørleggere kan hjelpe sine kunder søke støtte fra Enova.