Grunnlegger og styreleder i Ingeborg-nettverket overrekker Ingeborg-prisen 2024 til Håvard Hamansen-Wallstad, daglig leder i Nilsson Haras AS. Foto: Rørentreprenørene i Norge
Sist oppdatert: 06-11-2024 Pressemelding VVS-nytt
Årets Ingeborg-pris til Vesterålen
- Vi er veldig stolte av å motta Ingeborg-prisen 2024. Vi har jobbet strategisk, bevisst og langsiktig med mangfold, og tilrettelegging for alle på arbeidsplassen, sier daglig leder Håvard Hamansen-Wallstad.
- For oss er det stort bare å bli nominert, at vi så vinner den gjeve, landsdekkende prisen kan nesten ikke beskrives i ord.
- Nilsson Haras AS har satt kjønnsbalanse, mangfold, likestilling og inkludering på kartet lenge før jeg kom inn i bedriften for et år siden, fortsetter han.
Ingeborg-prisen deles ut årlig av Ingeborg-nettverket.
Det er en anerkjennelse til en enkeltperson, organisasjon eller bedrift som har bidratt til å synliggjøre og løfte kvinner i rørbransjen, eller på andre måter har gjort en innsats som bidrar til at kvinneandelen i rørbransjen øker.
- I år deler vi ut prisen for sjette gang og vi kan konstatere at prisen skaper engasjement både i nettverket, rørbransjen og byggenæringen, sier grunnlegger og styreleder Eli H. Heyerdahl Eide.
- Det har vært en utfordrende og givende jobb for juryen. Det er svært gledelig å se hvor mange fine initiativer som legges til grunn for en mer mangfoldig rørbransje.
- Fem kandidater stakk ut i år. Nilsson Haras på Sortland gikk helt til topps i år etter å ha vært nominert flere ganger opp gjennom årene, avslutter Heyerdahl Eide.
En glad gjeng damer i Nilsson Haras. F.v.: Rina Rosseland, Anja Vatndal, Poy Berg Olsen, Kristine Lykseth, Lene Vikre, Nathalie Guldberg og Katrine Strøm. Foto: Nilsson Haras
Håvard Hamansen-Wallstad, hva gjør at dere lykkes så godt?
- Dette er en sum av flere tiltak, men utgangspunktet er behovet for flere flinke folk.
- Vi så tidlig at for å lykkes med vårt rekrutteringsarbeid kan vi ikke være ensporede.
- Det er nødvendig med god kjønnsbalanse og mangfold på flere fronter, da må man tenke kreativt og alternativt.
- Vi har gode rollemodeller i bedriften, både i administrative og utførende stillinger. Vi har i fellesskap skapt et miljø for jenter og damer, fokusert bredt på mangfold, og jobbet strategisk med hvordan vi vil ha det hos oss.
- Jeg må også trekke frem et godt samarbeid med konsernet Elektrogruppen, medlemskapet i Konekta, opplæringskontoret Orin og Rørentreprenørene i Norge.
- Langsiktighet er nøkkelen til suksess. Personlig la jeg merke til Nilsson Haras fokus på disse temaene gjennom min egen rekrutteringsprosess.
- Det traff mine verdier og jeg kjente at dette ville jeg være en del av.
- Vi vet at den jobben som er gjort, bidrar til at jenter og damer søker seg til oss. Nettopp fordi de kjenner trygghet i å bli en av flere. For bedriften og de ansatte er dette anerkjennelse for den jobben som har vært lagt ned over tid.
Hva er dine beste tips til andre som vil lykkes?
- For å lykkes med å skape forandring, må man se seg selv i speilet, ha mot til å stille spørsmål, lytte for å forstå og våge å stille krav, både internt og eksternt.
- Rekruttering, mangfold, likestilling og inkludering er tema for oss på såvel ledersamlinger som lærlingesamlinger. Et godt arbeidsmiljø angår oss alle, vi har et gjensidig ansvar for å påvirke i positiv retning.
Har det vært verdt all innsats?
- Absolutt! Vi har et større rekrutteringspotensial, bedre arbeidsmiljø, økt kreativitet og lønnsomhet.
- Uten å kritisere menn, har kvinner andre egenskaper som håndverksyrkene har godt av å få inn. Tålmodighet, nøyaktighet, øye for detaljer og tålmodighet til å lese instrukser osv osv.
Hent inspirasjon og del kunnskap
- Ingeborg-nettverket har gjort en fantastisk jobb med å utfordre bransjen, inspirere og synliggjøre den gode jobben som gjøres rundt om i hele landet.
- Vi er stolte av prisen og håper vi kan være til inspirasjon for flere, dette er en jobb vi må gjøre sammen som bransje og næring, avslutter Hamansen-Wallstad.
Juryens begrunnelse lyder:
Fra minoritet til normalitet
Nilsson Haras AS har gjennom målrettet innsats lyktes i å skape mangfold og god kjønnsbalanse i praksis. Kvinner er ikke lengre en minoritet, men en normalitet i bedriften.
Gjennom bevisste valg, konkrete mål og en tydelig strategi har de skilt seg ut gjennom mange år med sitt motto: Lærlingene er vår fremtid og opplæring er viktig for oss.
Bedriften har 43 ansatte, hvorav 28 er fagarbeidere. Med kvinner i alle ledd fra rørleggere til ingeniører, administrasjon, regnskap, butikkmedarbeidere, renhold og lærlinger har de en kvinneandel på 33% (aug -24)
De har vært lærebedrift siden 1995 og har til enhver tid 4-8 lærlinger. Pr nå har de seks lærlinger, hvorav fem av dem er jenter. Strykprosenten på bedriftens lærlinger er på 0 de siste fire årene.
Bedriften er ekstraordinær når det kommer til mangfold, sa Rørentreprenørene Norge da Nilsson Haras ble kåret til Årets lærlingebedrift i 2023.
Som del av deres utrettelige innsats for ungdom og yrkesfag, reiser de rundt på skolebesøk, og utdanningsmesser hvor de bidrar til økte synlighet for egen bedrift, fag og bransje.
I nært samarbeid med ORIN – Opplæringskontoret for Rørleggerfaget i Nord, er de en primus motor for rekruttering, god oppfølging og støtte gjennom hele læretiden.
Nilsson Haras har vært på Ingeborg-nettverkets radar siden nettverket ble startet og de har flere ganger blitt nominert til Ingeborg-prisen.
Bedriften tar samfunnsansvar langt utover egen bedrift. Det er en ære for oss å tildele Ingeborg-prisen 2024 til Nilsson Haras AS
Se mot nord, og la deg inspirere!
I forbindelse med utdelingen av Årets Ingeborgpris 2024 var daglig leder Håvard Hamansen Wallstad gjest i Podcasten Bare Rør. Episoden kan du høre her...