Forskning viser at tre i helsebygg kan gi kortere rekonvalesens etter sykdom og operasjon, og generelt kan det redusere både stress og gi økt velvære. Foto: Unsplash
Sist oppdatert: 14-11-2024 Pressemelding
Trebyggeri 2024 – Tre som helsefremmende byggemateriale
Konferansen Trebyggeri 2024 samler allerede over 200 deltakere fra hele landet som vil lære mer om trebruk i bygg.
Med et tydelig fokus på treets potensial for helse og trivsel retter konferansen blant annet søkelyset mot Grimstad kommunes plan om å etablere Norges første universitetssykehjem.
Kan treets helsefremmende egenskaper gjøre en forskjell også i et sykehjem?
Tre for trivsel og helse
Forskning viser at tre i helsebygg kan gi kortere rekonvalesens etter sykdom og operasjon, og generelt kan det redusere både stress og gi økt velvære.
Konferansen løfter frem eksempler på hvordan treets naturlige egenskaper påvirker både fysisk og mental helse.
Dette kan ha stor betydning for helsebygg som i Grimstad kommunes kommende universitetssykehjem – et prosjekt som vil kombinere forskning og moderne arkitektur.
Blant talarene finner vi
Bjarte Bye Løfaldli, nevrobiolog, Henrik Kofoed Nielsen, professor ved UiA, Beate Skretting ordfører i Grimstad Kommune og fagfolk som jobber tett på tematikken tre og helse.
Innovasjon: Samspill mellom tre, arkitektur og kunstig intelligens
En av de mest spennende sesjonene på konferansen tar for seg hvordan tre, arkitektur og kunstig intelligens sammen kan forme fremtidens byggemetoder.
Reinhard Kropf fra Helen & Hard Arkitekter, Morten Goodwin fra Universitetet i Agder, og Johan Selmar fra Veidekke deler innsikt i hvordan ny teknologi kan kombineres med tre.
- Konferansen setter bærekraftig bygging i sentrum, sier Kristin Vedum i InnoTre som er primus motor for konferansen.
- Vi ser på tre som et viktig bidrag for å møte klimautfordringene, hvordan vi kan spare natur ved å bygge i høyden, og hvordan vi kan skape bygg der vi trives bedre – vi oppholder oss tross alt inne 90 % av tiden vår.
Vedum jobber til daglig nasjonalt med å fremme en sirkulær og fornybar byggenæring.
Eier av forbildebygg viser seg fram i utstillingsområde
Trebyggeri 2024 har et eget utstillingsområde hvor deltakerne kan bli kjent med de nyeste produktene og tjenestene innen trebyggeri.
- Vi er spesielt glade for å ha med aktører fra hele verdikjeden, sier Preben Aanensen, Universitetslektor ved UiA.
- De viser virkelig hvordan tre kan brukes i praksis i sitt kontorbygg, Lumber Teknopark, i Vågsbygd.
- Utstillingsområdet er en perfekt arena for å knytte kontakter og deltakerne kan kanskje så mye at de blir klare for å bruke tre i sitt neste byggeprosjekt avslutter Vedum.
Trebyggeri 2024 som arrangeres 21. november i Grimstad har nå om lag 200 påmeldte og lover å bli en uunnværlig arena for alle som arbeider med eller er interessert i tre og bærekraft i bygg.
For påmelding og mer informasjon.
Om InnoTre
InnoTre er en næringsklynge med utspring fra Agder og som har medlemmer fra hele Sør- Norge, fra Rogaland til Østfold. InnoTre, med sine 60 medlemmer, jobber for bærekraftig vekst, økt verdiskaping og lønnsomhet i verdikjeden fra skog til ferdige produkter.
InnoTre jobber tett med byggebransjen for å drive frem nye løsninger og styrke kompetansen innen industrielt trebyggeri.