Noen sparetiltak kan koste mer enn de smaker. Se hvor galt det kan gå hvis du skrur av ventilasjonsanlegget.
– Flere av strømtiltakene som mange nå vurderer kan få utilsiktede konsekvenser. Det kan være fristende å spare noen kroner, men det kan koste deg dyrt senere. Foto: Fremtind.
Sist oppdatert: 25-10-2022

Strømsparing kan gi mer sopp- og råteskader

 – Det er forståelig at folk vil spare på strømutgiftene nå, men noen sparetiltak må vi være forsiktig med. 

Tidligere meldte NRK om at mange vurderer å skru av ventilasjonsanlegget for å spare strøm. Dette kan gi svært uheldige konsekvenser.

– Å skru av ventilasjonsanlegget kan føre til dårlig inneklima med høy fuktighet, noe som igjen gir grobunn for muggsopp og råteskader.

-Sopp og råte elsker nemlig fuktighet, sier Hofstad-Nielsen, i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. 

De siste tre årene har Fremtind registrert om lag 2400 sopp- og råteskader til en samlet kostnad på nærmere 30 millioner kroner.  

Ekte hussopp funnet av Fremtinds skadeinspektører. Foto: Fremtind. 

Dekkes ikke av forsikringen
En skade som følge av kondens er ikke dekket av forsikringen, fordi det er noe som oppstår over tid. Det samme gjelder for sopp- og råteskader.  

– Det betyr at du risikerer å sitte igjen med hele regningen selv, sier skadeforebyggeren. 

Hofstad-Nielsen frykter en økning i skader utover vinteren som følge av dyrere strømpriser.

– Flere av strømtiltakene som mange nå vurderer kan få utilsiktede konsekvenser. Det kan være fristende å spare noen kroner, men det kan koste deg dyrt senere, sier hun, i en melding. 

Kan gå år før skadene oppdages
I tillegg til strømsparing, kommer alle vannskadene – som det er en eksplosiv økning av. Kombinasjonen kan gi flere sopp- og råteskader. 

– Om vannskadene ikke blir håndtert skikkelig vil de kunne skjule en påbegynt sopp- og råteskade. Slike skader kommer ofte ikke til overflaten før det har gått noen år, sier Hofstad-Nielsen.  

Derfor er vedlikehold av hus og hytte bra for både huset og lommeboka. Jo før du oppdager og tar tak i forhold som må utbedres, desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene.