Trekker det fra dører og vinduer er det flere smarte grep du selv kan utføre for å få det varmere innendørs. Foto: Carl Martin Nordby
Sist oppdatert: 14-12-2022

Slik sparer du strøm i gammelt hus

Er det huskaldt hos deg og trekker det kaldt fra vinduene? Med dagens strømpriser har Direktoratet for byggkvalitet samlet noen smarte tips til hva du bør gjøre hvis du sliter med å holde varmen.

Hus som er mer enn 40 år gamle, er mindre energieffektive og trenger mer vedlikehold enn hus som er bygget de siste 20 årene.

Varme lekker gjennom gamle vinduer, vegger og tak. Nå som vinteren har kommet, er det lite aktuelt å starte utvendig etterisolering av huset. Det bør du heller gjøre i sommerhalvåret mens det er tørt og mildt vær, men det er allikevel noen smarte grep du kan ta for å få det varmere innendørs.

Bytt tetningslistene

Med årene kan både vinduer og dører bevege seg og bli skjeve, gamle tetningslister kan bli både morkne og sprø, og dermed vil kulden sive inn.

Hvis du opplever at det trekker rundt vinduer og dører og det er lenge siden sist du skiftet tetningslistene, så er dette stedet du bør starte. Hvis du ikke har tetningslister, er det på tide å montere det.

Trekker det fra dører og vinduer er det flere smarte grep du selv kan utføre for å få det varmere innendørs. Foto: Carl Martin Nordby

Tetningslistene finnes i flere størrelser og er laget av ulikt materiale. Dette betyr at de har varierende holdbarhet. Sjekk hvor store sprekkene er før du kjøper tetningslisten.

Spør i butikken slik at du får den tetningslisten som passer best hos deg.

Etterisoler rundt vinduene

Dersom det fortsatt trekker fra vinduet så kan det være at du har for lite isolasjon rundt vindusrammen. Da bør du fjerne listene rundt vinduet og legge på ekstra isolasjon.

Dytt inn strimler med isolasjon slik at det blir tett, men ikke stapp for hardt. Du bør også sette på tape eller vindsperre utenpå isolasjonen. Dette vil gi god beskyttelse mot trekk. Deretter setter du på plass vinduslistene igjen.  

Etterisoler kaldloftet

Mange av oss har kaldloft med lite eller ingen isolasjon. Et av de enkleste og mest effektive tiltakene du kan gjøre for å få det varmere inne er å etterisolere kaldloftet.

Du ruller rett og slett ut isolasjonsmatter over bjelkelaget. Er det allerede isolasjon på kaldloftet, kan den ligge dersom den ser fin ut, men bør skiftes dersom den har fått skader eller er flatklemt.

Husk at isolasjonen ikke skal gå helt ut til veggen eller taket. Det skal være en glippe ytterst slik at det kommer frisk luft inn på kaldloftet.

Installer varmepumpe

En varmepumpe er en effektiv måte å varme opp boligen på. Den vil ikke fjerne trekken i huset, så for at den skal ha best mulig effekt bør du tette varmelekkasjene, slik vi har beskrevet over.

Varmepumpe gir effektiv oppvarming av boligen. Husk at den må monteres av en godkjent installatør. Foto: Carl Martin Nordby

Det finnes flere typer varmepumpe. Den enkleste og rimeligste varmepumpen å installere er luft-til-luft varmepumpe.  

Den vil gi deg reduserte fyringsutgifter på sikt og er et mye rimeligere tiltak enn å etterisolere huset.

Alle varmepumper må monteres av en godkjent installatør. Spør installatøren om hvor du bør plassere innedelen slik at du sikrer god sirkulasjon av luften og dermed får varmet opp mest mulig av arealet i boligen. Utedelen av varmepumpen må være tilpasset vintertemperaturene der du bor.

Be om dokumentasjon

Husk å be montøren om dokumentasjon både på varmepumpen og på selve monteringsarbeidet.

Dokumentasjonen er nyttig ved service og vedlikehold av varmepumpen, dersom du skal melde en skade til forsikringsselskapet eller for verdifastsettelsen av boligen din.

Dersom dokumentasjonen er digital, bør du laste den opp i Boligmappa eller en annen digital løsning.

Ønsker du flere oppussingsråd, kan du lese mer på smartereoppussing.no 

Sjekk om du kan få støtte til tiltak
Enova gir støtte til flere energi- og klimatiltak. Se hva du kan søke støtte til hos Enova

En del kommuner gir også støtte til energisparetiltak. Sjekk med kommunen din om du kan ha krav på støtte.