Ising og istapper fra tak er en tydelig indikasjon på at bygningene ikke "fungerer", sier avdelingsleder for spesialfag bygg i Rambøll Ferry Smits. Foto: NTB
Sist oppdatert: 11-01-2024 Pressemelding
Vinteren kan få store konsekvenser for bygget ditt
Den siste tiden har gradestokken krøpet ned mot -30, og enorme snømengder har skapt kaos over hele Sør-Norge.
Kulda fryser og sprenger vannrør, snøen gjør at tak kollapser. Store snømengder i kombinasjon med kulde kan få store konsekvenser for både gamle og nye bygg. I verste fall kan det ende med personskader, eller skade på bygg.
Istappene finner feilene
For en med et trent øye innen bygningsfysikk kan istapper synliggjøre symptomer og feil på både eldre og nyere bygg.
- Ising og istapper fra tak er en tydelig indikasjon på at bygningene ikke "fungerer", sier avdelingsleder for spesialfag bygg i Rambøll, Ferry Smits.
Årsaken er at varmetap fra underliggende oppvarmede rom smelter den underste delen av snøen på taket, som deretter renner ned til takrennen og fryser til istapper som bygger seg opp.
- Varmetapet er ofte forårsaket av dårlig isolering av takkonstruksjoner, dårlig lufting av skråtakene, luftlekkasjer langs gesimser og/eller takgjennomføringer som piper og rør.
Avdelingsleder for spesialfag bygg i Rambøll Ferry Smits. Foto: Julia Naglestad
- Uansett kan det gi en god indikasjon på at det er på tide med energieffektivisering og etterisoleringstiltak, fortsetter den erfarne rådgiveren
- Vi jobber mye med rehabilitering av eksisterende bygg, og ofte er dette problemstillinger vi må håndtere i prosjekteringen.
- Dette kan være krevende, spesielt da man ofte må tenke på vern og utseende som skal ivaretas. Inntrukne bygningsdeler, eller karnapper i fasader, kan også være årsaken til ising og må ha spesiell oppmerksomhet.
Vekten av vinter
- At taket må måkes når det er mye snø er kanskje å sparke inn åpne dører, men er taket ditt dimensjonert for 300 kilo snølast og det ligger rundt en meter med nysnø på taket kan kapasiteten for taket være nådd.
- Da tåler i teorien ikke taket mer last – og det må måkes for snø før det kan kollapse, sier avdelingsleder i Rambøll Bygg, Simon Hugo Haugen.
–Nå kommer det noen dager med mildvær og da kan tyngden på snøen fort endre seg. Ved større væromslag med varmegrader og regn vil snøen fungere som er svamp, holde på fuktigheten og tyngden øker dermed betraktelig.
Et tak tåler mellom 100 og 700 kilo per kvadratmeter, fortsetter Haugen.
- Akkurat hvor mye et tak tåler av last avhenger først og fremst hvor gammelt bygget er og takets utforming.
- Så er det også slik at dimensjonene tar hensyn til lokale værforhold, det vil si at hvor mye taket tåler varierer etter hvor i Norge bygget ligger.
Avdelingsleder i Rambøll Bygg, Simon Hugo Haugen. Foto: Rambøll
Nye energiløsninger krever god planlegging
Antall solcelleanlegg på bygg i Norge har vokst raskt, spesielt de siste to årene hvor veksten av solkraft har mer enn doblet ifølge tall fra Elhub og NVE.
- Bygninger som skal, eller allerede har, installert solcellepanel på takene, krever spesielle hensyn og god planlegging, fortsetter Haugen.
- Selve solcellepanelene tåler ofte så mye som 400 kilo per kvadratmeter, men monteringen må være planlagt slik at snørydding kan utføres mellom panelene.
–I tillegg må du benytte riktig utstyr for å fjerne snøen fra selve panelene slik at ikke panelene skades.
Til slutt har avdelingssjefen noen råd til huseiere, og særlig de med flatt tak
- Undersøk hvor mye taket ditt tåler, og husk at ved tung snø på gamle tak kan dimensjonerende last være nådd allerede ved bare 30-40 cm snø.
- Da må taket måkes både for å ikke risikere skader, men også for å være forberedt for nye snøfall.
- Sjekk også om det har bygget seg opp istapper, gjerne når du uansett skal måke taket. Hvis du har ising og istapper bør du ta kontakt med noen som kan hjelpe deg med utbedringene som trengs.
- Husk at det alltid er eiers ansvar å sikre bygningene sine.