Nå er det bekreftet: Ingeborg-nettverket gir kvinner trygghet og tilhørighet! «Ikke i min villeste fantasi hadde jeg trodd at Ingeborg-nettverket skulle bli tema for en bacheloroppgave», smiler grunnlegger Eli H. Heyerdahl Eide (t.h.). Tina Margrethe Bjørnstad Midtrud (t.v.) har skrevet Bacheloroppgaven: «Kvinner i rørbransjen - En evaluering av Ingeborg Nettverket». Foto: RørNorge
Sist oppdatert: 09-04-2025 VVS-Nytt

Historiens første bachelor om Ingeborg-nettverket

Tina Margrethe Bjørnstad Midtrud har jobbet med salg i 20 år, de siste 10 årene innenfor VVS- bransjen.

Ved siden av full jobb har hun gjort klar sin bachelor i HR og personalledelse, hvor hun valgte å utnytte sitt brennende engasjement for kvinner i rørbransjen og rekruttering.

Bachelor: «Kvinner i rørbransjen - En evaluering av Ingeborg Nettverket».

Jeg våger å påstå at det er de menneskelige ressursene i en bedrift som gjør det mulig for bedriften  å nå sine mål. En god kjønnsbalanse er avgjørende uansett fag og bransje, forteller Tina.

- Selv havnet jeg ved en tilfeldighet i VVS bransjen.

- Jeg jobbet med dameklær og samtlige kolleger, og kunder var kvinner. Når vi fikk vårt første barn, ville jeg jobbe nærmere hjemmet og fikk tips fra min mann som er rørlegger om at Brødrene Dahl trengte folk.

- Slik var min vei inn i en mannsdominert bransje. Jeg ble raskt glad i både menneskene og bransjen, og dermed ble jeg værende, ler hun.

Har du selv opplevd å bli verdsatt som kvinne i rørbransjen?

- Både ja og nei. Jeg opplever at dette handler om et generasjonsspørsmål, både internt og eksternt.

- Eldre kunder har gjerne sett på meg og spurt: Er en av gutta inne? Vi må snakke med kara.

- Jeg er takknemlig for støtte fra såvel ledere som kolleger og er glad for at det har blitt endring. Kommer en 30 åring inn i en Comfortbutikk i dag reagerer de ikke på om det sitter en mann eller kvinne i kassen.

- Det viser at Ingeborg-nettverket har lyktes i innsatsen for at det skal være mindre rart å være kvinne i rørbransjen.

Da Ingeborg-nettverket ble startet i 2016, var kvinneandelen i rørfaget marginal. Bare 3,5 % av lærlingene var jenter og knappe 1,5 % av landets rørleggere var kvinner.

I 2025 ser virkeligheten veldig annerledes ut:

  • 10,9 % av lærlingene i rørfaget er kvinner
  • 3 % av rørleggerne er kvinner. en dobling på under ti år

Hvorfor evaluere Ingeborg-nettverket?

- Det begynte med at jeg ville ha mer kjøtt på beina. Jeg ville skrive en mer unik oppgave enn å velge tema som er gjengangere innen HR og personal.

- Jeg er kjempe nysgjerrig, glad i mennesker og tror oppriktig på verdien av god kjønnsbalanse i arbeidslivet. Det ble naturlig å se meg rundt i min egen bransje og holde meg til et tema jeg brenner for.

- Beslutningen var enkelt, jeg ville skrive om kvinner i rørbransjen. Utfordringen ble innhenting av informasjon, seriøse kilder og fakta. Jeg vurderte en periode å bytte tema, frem til jeg nevnte Ingeborg-nettverket for min veileder.

- Arne Johan Johnsen, min veileder ved Kristiania høyskole fortjener mye heder og ære. Han var den som oppfordret meg til å velge Ingeborg-nettverket som tema og han støttet meg hele veien.

- Dette er et dagsaktuelt tema og veldig spennende, ta kontakt, sa han.

- Kvinner i rørbransjen ble mine kilder i arbeidet og alle medvirkende er medlemmer i Ingeborg- nettverket. Hele verdikjeden er representert, deres tanker og erfaringer la grunnlaget for oppgaven.

- Grunnlegger og styreleder Eli Hermine Heyerdahl Eide har vært fantastisk.

- Det var veldig viktig å få snakket med henne som har gått veien fra lærling til fagsjef i Rørentreprenørene Norge. Hun har en unik erfaring, kunnskap og kontroll på fakta.

- I tillegg til at hun er initiativtaker til både Ingeborg- nettverket og Blirørlegger.

- Kvinner i mitt eget nettverk, kvinnelige rørleggere, lærlinger, samt kvinner fra leverandør, grossist, og butikk har også delt deres tanker.

Hva er resultatet av oppgaven?

- For det første at Ingeborg-nettverket har gjort en suveren jobb! Det har skjedd mye siden nettverket startet i 2016, de har vært en sterk pådriver både for rørbransjen og byggenæringen.

- Så er det fint at bransjen er i forandring, men vi har fortsatt en jobb å gjøre.

- Kvinner i rørbransjen savner fortsatt egne garderober en del steder. Arbeidstøy som sko og hansker for kvinner er også en gjenganger.

- Skal man lykkes i å opprettholde veksten i søkerantall fra jenter, må man også ut å jobbe på ungdomsskolene, slik at man når ungdommen før de skal velge studier.

- Det står også klart at lokale arrangementer, hvor man får vist at kvinner er en normalitet i bransjen er viktig.

- Ingeborg-nettverket er i en særstilling her, siden de har både medlemmer og partnere som representerer nettverket over hele landet.

- Takket være god hjelp fra alle fikk jeg karakteren B på oppgaven.

Norges hyggeligste håndverker

Kan resten av byggenæringen lære noe av din bacheloroppgave?

- Det håper jeg. Vi trenger ledere som ser at endring er nødvendig. At arbeidsplasser må tilrettelegges også for kvinner. Garderober, toalett, arbeidstøy, det bør være en selvfølge.

- Tilrettelegging for småbarnsforeldre. Selv om både mamma og pappa kan være hjemme med syke barn og levere i barnehage, er det fortsatt flere kvinner enn menn som tar det ansvaret.

- Kvinner forventer ikke å jobbe mindre enn deres mannlige kolleger. Tvert imot kan en god leder gjennom tilrettelegging få mer lojale medarbeidere som gir det lille ekstra.

- Kan man forskyve arbeidstid? Få arbeidsoppgaver som fungerer både for individer, kolleger og arbeidsgiver? Se hverandre og prat med hverandre, våg å stille spørsmål, og se muligheter.

- Sist, men ikke minst. Få inn flere kvinner i bedriften, ikke bare én. Skap balanse! Det nyter både mennesker, arbeidsmiljøet og bunnlinjen godt av, avslutter Tina Margrethe Bjørnstad Midtrud

Bacheloroppgaven viser blant annet

  1. Ingeborg-nettverket gir kvinner trygghet og tilhørighet. Kvinner som er alene i rørbransjen føler seg ofte isolert på arbeidsplassen. Gjennom intervjuene kom det tydelig fram at Ingeborg-nettverket gir dem et fellesskap og et støtteapparat. Nettverket bidrar til å gjøre bransjen mer inkluderende og motiverer kvinnene til å bli værende i jobben.

    Poeng i presentasjonen: Nettverket fungerer som en trygghetsfaktor og en arena for utvikling. Dette øker sjansen for å beholde kvinner i bransjen.
     
  2. Manglende synlighet og fordommer er store hindre: Mange jenter vurderer aldri rørbransjen som en mulighet, ikke fordi de ikke vil, men fordi de ikke vet at det er et alternativ. Fordommer om fysisk styrke og "mannsarbeid" lever fortsatt. Ingeborg-nettverket bidrar aktivt til å knuse disse mytene gjennom synlighet og gode rollemodeller.

    Poeng i presentasjonen: Vi må være tidligere ute – i ungdomsskole og videregående – for å vise frem at bransjen også passer for jenter.
     
  3. Konkrete tiltak gir resultater: Oppgaven viser at tiltak som damegarderober, mentorordning, synlighet i sosiale medier og partnerskap med bedrifter faktisk virker. Det går sakte, men riktig vei.

    Poeng i presentasjonen: Når partnere og nettverket samarbeider konkret, skapes endring. Små grep = stor effekt over tid.