Kjell Ingebrigtsen har ledet mange rehabiliteringsprosjekter. Foto: Bård Gudim
Sist oppdatert: 02-01-2025 Pressemelding 

Kornets historie på Vippetangen: Fra kulturminne til moderne drift

På Vippetangen i Oslo står en kornsilo som har vært en viktig del av norsk matproduksjon i nesten 90 år.

Denne karakteristiske bygningen er fremdeles i aktiv bruk og har nylig gjennomgått en omfattende rehabilitering.

Et knutepunkt for matkorn

Hvert år ankommer rundt 80.000 tonn matkorn til siloen på Vippetangen. Kornet, som hovedsakelig er hvete, blir fraktet med skip, lagret i siloen og deretter sendt videre med lastebiler til produksjons- og salgssteder.

Det er Strand Unikorn som driver anlegget, som utelukkende fokuserer på matproduksjon.

En bygning med historisk verdi

Siloen, som ble reist av Statens Kornforretning i 1935-36, er bygget i armert betong og regnes som et betydelig teknisk og industrielt kulturminne.

Bygget har også fått plass på Byantikvarens Gule Liste, noe som understreker dens historiske og arkitektoniske betydning.

Kjell Ingebrigtsen på taket av siloens maskinhus. Foto: Bård Gudim

Rehabilitering med fokus på kvalitet

Denne høsten ble siloen ferdigstilt etter en omfattende rehabilitering ledet av Thorendahl, et selskap tilknyttet AF Håndverk.

Arbeidet inkluderte reparasjoner av betongskader, påføring av 32 tonn mørtel og maling av hele bygningen.

Ifølge anleggsleder Kjell Erling Ingebrigtsen var prosjektet både vellykket og godt gjennomført.

- Vi har meislet bort dårlig betong og sørget for at bygget igjen står sterkt. Til tross for at anlegget var i drift under hele rehabiliteringen, klarte vi å bli ferdige en måned før planen, forteller Ingebrigtsen.

Godt samarbeid

Samarbeidet mellom Thorendahl og byggherren Strand Unikorn trekkes frem som en viktig faktor for prosjektets suksess. Ingebrigtsen roser de involverte for godt samarbeid og effektiv gjennomføring.

Ledige stillinger innen bygg og anlegg

Industrihistorie i havneområdet

Kornsiloen på Vippetangen er en del av et unikt industrielt miljø. Nabolaget inkluderer både Fiskehallen og mathallen Vippa, som sammen utgjør det siste synlige minnet om Oslos tidligere industrihavn.

Området, kjent som Utstikker 3, har hatt uavbrutt industrivirksomhet i over et århundre.

Den første kornsiloen på stedet ble bygget allerede i 1913, og mellom 1918 og 1965 ble korn transportert med en egen trikkelinje til Bjølsen Valsemølle på Sandaker.

Denne «korntrikken» var ifølge Aftenposten verdens eneste i sitt slag.

En spesialist på signalbygg

Fra toppen av siloens maskinhus peker Ingebrigtsen mot andre kjente prosjekter som Thorendahl har jobbet med, inkludert rehabiliteringen av Oslo rådhus og Sjømannsskolen på Ekeberg.

– Det er en stor ære å bidra til bevaringen av ikoniske bygg som dette. Vi er stolte av å levere godt håndverk som sikrer bygningers verdi for fremtiden, sier prosjektleder Ingvar Røang.

Thorendahl har gjennom sitt arbeid befestet sin posisjon som en ledende aktør innen rehabilitering av signalbygg i Norge.