Advarer mot mange fallgruver for hjemmefiksere
Det er mye vi kan gjøre selv, spørsmålet er: Bør vi? Oppfordringen fra oss i Norsk Byggebransje er: Bruk fagfolk, det lønner seg!Vi tok en prat med Eirik Vigeland i Boligmappa. Foto: Boligmappa
Sist oppdatert: 23-06-2022

Mange fallgruver for hjemmefiksere

Sist uke kunne vi lese en undersøkelse fra Kantar som viser at 8 av 10 nordmenn vil pusse opp egen bolig i sommer, men hva er egentlig trygt å gjøre selv?

Vi stilte spørsmålet til kommunikasjonssjef Eirik Vigeland i Boligmappa

I gjennomsnitt vil nordmenn legge 60 000 kr på oppussing av sine hjem. Det er en økning på hele 26 prosent sammenlignet med 2021.

I tillegg oppgir 8 av 10 at de skal gjennomføre prosjektene uten hjelp fra innleide håndverkere, i motsetning til i fjor da 6 av 10 planla å bygge uten hjelp fra håndverker. Undersøkelsen er gjennomført av Kantar for gjør-det selv-kjeden Byggmax.

Entek AS - Grunnarbeid, VA og annen infrastruktur.

-Det er mye vi har mulighet til å gjøre selv, men om det er klokt å gjøre, det er en annen sak. Vi anbefaler alltid å bruke fagfolk, handle hvitt og sørge for å ha dokumentasjonen i orden.

- Alt som har med strøm og vann å gjøre, bør man holde seg unna. Dette bør gjøres av fagfolk med nødvendige kompetanse, for eksempel skal elektrobedrifter alltid være registrert i DSBs installatørregister.

-Når vi snakker vann er loven litt mindre streng sammenlignet med elektro, men konsekvensene om man gjør feil kan bli katastrofale.

-Bolig er den største investeringen de fleste av oss gjør i løpet av livet, det er også der vi sparer penger gjennom verdiøkning.

-Med den nye loven som trådte i kraft 1 januar i år er det veldig viktig å ha dokumentasjon i orden, spesielt på større arbeid. Om ikke kan man gå glipp av store gevinster.

Tid for utemiljø
Mange nordmenn vil male om huset, noe som iblant kombineres med å skifte bordkledning og/eller vindskibord. Mens andre vil bygge terrasse eller drenere rundt sokkelen på huset.

-Med alle DIY løsninger og gode tips på nett og i diverse fagtidskrifter er det vel bare å kjøre på?

-Nå er det forskjell på å male huset kontra det å skifte bordkledning, vindu eller drenere grunnen.

Norges hyggeligste håndverker 2022

-Spontant tenker jeg to ting som blir viktigere desto større jobben det handler om er.

-Forsikringsselskaper vil etterlyse dokumentasjon om det oppstår skade. Er jobben ikke fagmessig utført, vil man få utfordringer med evt oppgjør.

-Det andre er fremtidig salg. Når takstmann eller bygningssakkyndig vurderer boligen ved et salg vil de etterlyse papirer på utført jobb. Kan du ikke fremlegge dette, risikerer du å få en dårligere tilsynsgrad.

-Konsekvensen av å gjøre ting selv kan gjøre store utslag på en fremtidig takst. Bygningssakyndig bedømmer flere kriterier fra TG0 som er er plettfritt til TG3 som er tilnærmet verdiløst.

-Vedkommende gir samtidig et kostnadsestimat over hva det vil koste å oppgradere kriteriet etter regelverket. Her kan det dra ned taksten på boligen med mer enn det du sparer på å gjøre ting selv.

-De har en lang smørbrødliste som vurderes på hver enkelt bolig, er det mye som ikke er fagmessig utført vil det helt klart dra ned prisen ved evt salg.

-Det er bekymringsfullt å se at et økt prisnivå kan friste flere til å gjøre selv, eller takke ja til svart arbeidskraft.

-Da tror jeg vi må konstatere at oppussing ikke er et primærbehov og gjentar vår oppfordring: Bruk fagfolk, det lønner seg!

Tips fra Norsk Byggebransje

  • Sjekk nettstedet handle hvitt fra Samarbeidet Mot Svart Økonomi (SMSØ) rettet mot privatmarkedet for å vise hva regelverkene er og hvordan man går frem for blant annet å engasjere håndverkere.
  • SMSØ er et samarbeid mellom KS, LO, NHO, Unio, YS, Virke og Skatteetaten som er opprettet i henhold til Regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet.
  • Skal du ha utført elektroarbeid, ute eller inne anbefaler vi en sjekk hos Direktoratet for
    samfunnssikkerhet og beredskap (DBS)
    Elvirksomhetsregisteret