- Alle ønsker seg en ryddig bransje uten hvitvasking og kriminalitet. Trygghet, forutsigbare forhold, kvalifisert arbeidskraft og gode arbeidsvilkår er målet, sier Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg. Foto: Statsbygg/Hans Fredrik Asbjørnsen
Sist oppdatert: 02-12-2024 Norsk Byggebransje
Fair Play advarer: Stillhet løser ingen problemer
Statsbygg gjennomførte i dag sitt frokostseminaret «Finnes det sorte svaner i norsk byggenæring? Og kan vi i tilfellet stoppe dem?». i Oslo med deltakelse fra blant annet NHO Byggenæringen, Fair Play Bygg og Oslobygg.
Temaet var useriøse aktører og arbeidslivskriminalitet i byggenæringen – et stadig voksende problem som truer seriøsiteten i bransjen.
Harald V. Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg, innledet seminaret med å fastslå at utfordringen med sorte svaner i byggenæringen er reell.
Han pekte på at seminartittelen “Finnes det sorte svaner i byggenæringen, og kan vi i tilfelle stoppe dem?” var ment som et retorisk spørsmål, inspirert av den danske TV-serien Den Sorte Svane.
Statsbygg er allerede klar over problematikken og søker å ta grep.
- Alle ønsker seg en ryddig bransje uten hvitvasking og kriminalitet. Trygghet, forutsigbare forhold, kvalifisert arbeidskraft og gode arbeidsvilkår er målet, sa Nikolaisen.
Det ble tidlig tydelig at man har en lang vei å gå for å få bukt med de useriøse aktørene som koster både bransjen og samfunnet enorme summer.
Vi må gi Statsbygg skryt for at de tar initiativ til en samling som dette, men resultatet ble som vi fryktet, ikke mye mer enn et par timer med informasjon de aller fleste har hørt før.
Informasjonsdeling som rød tråd, men hva med konkrete tiltak?
Seminaret var preget av enighet om viktigheten av å dele informasjon og skape samarbeid mellom aktørene. Likevel savnet mange, inkludert oss i Norsk Byggebransje, konkrete løsninger og handlingsplaner.
Marius Tunstad, byggherredirektør i Statsbygg, understreket at A-krim blir stadig mer profesjonelt og krevde at alle aktører samarbeider bedre:
- Det gjennomføres mange gode tiltak, men vi må bli bedre på informasjonsdeling, sa Tunstad.
Samtidig kom det fram at Statsbyggs tiltak ikke alltid er tilstrekkelige. Tanja Dugstad, avdelingsleder for SHA i Statsbygg, innrømmet at dagens arbeid ikke holder useriøse aktører i sjakk.
- Vi inngår avtaler med seriøse entreprenører, men vi har ikke full kontroll på underleverandørene.
- Noen mangler kunnskap om regler og kontraktskrav, mens andre systematisk utnytter arbeidstakere og tilbakeholder skatt.
- De som ikke bare ikke helt får det helt til, bruker vi mye ressurser på å hjelpe, mens de som går systematisk til verks, ønsker vi ikke på våre byggeplasser, sa Dugstad.
Dugstad trakk fram eksempler fra TV serien Sorte svaner, som viser at både advokater, regnskapsførere og andre er med som tilretteleggere.
- Dette skjer også i Norge, det vet vi.
- Proffe aktører og tilretteleggere gjør det vanskelig for oss å plukke dem opp og med alle papirer i orden finner ikke Statsbygg objektive grunner til å avvise dem fra konkurranser, eller som underleverandør.
- Vi er helt avhengig at et godt samarbeid med skatteetaten og tips fra Fair Play Bygg.
Dugstad innrømmer dog at de fleste tips fra Fair Play om avvik blir løst i minnelighet med hovedentreprenør.
- Det er effektivt og bra for Statsbygg og løse saker i minnelighet. Det blir lite styr rundt det.
-Så ja, det er lite sanksjoner og politianmeldelser fra Statsbygg, avsluttet Dugstad.
Fair Play har så langt i år rapportert over 200 saker, med en klar økning i bedrageri og lønnstyveri. Mamen understreket viktigheten av å gi arbeidstakere som rammes av useriøse aktører både juridisk og moralsk støtte. Foto: Håvard Sæbø, LOmedia
Fair Play: “Man kan ikke bare løs saker i stillhet”
Lars Mamen, daglig leder i Fair Play Bygg Oslo og omegn, oppfordret Statsbygg og andre byggherrer til å anmelde grove brudd:
- Vi kan ikke bare løse saker i stillhet og lukke avvik. Mange arbeidstakere står i vanskelige situasjoner og trenger hjelp, sa Mamen.
Fair Play har så langt i år rapportert over 200 saker, med en klar økning i bedrageri og lønnstyveri. Mamen understreket viktigheten av å gi arbeidstakere som rammes av useriøse aktører både juridisk og moralsk støtte.
Statsbyggs dilemma: Mange tiltak, men lite slagkraft?
Statsbygg presenterte flere tiltak, inkludert krav i kontrakter, samarbeid med skatteetaten og kontrollorganer, samt deltakelse i seriøsitetsforum. Likevel er utfordringene åpenbare:
-
Underleverandører uten kontroll: Selv om hovedentreprenører holdes ansvarlige, slipper useriøse underleverandører ofte gjennom kontrollene.
-
Manglende hjemler for informasjonsdeling: Dugstad og flere andre deltakere pekte på behovet for nasjonale direktiver som muliggjør deling av informasjon om useriøse aktører.
-
Fravær av sanksjoner: Til tross for kontroll og oppdagelse av brudd, anmeldes få saker til politiet.
Nina Solli, administrerende direktør i NHO Byggenæringen, fremhevet behovet for bedre HMS-kort som kan gi sanntidsinformasjon og være koblet til A-ordningen for skatt og lønn, samt et forbedret StartBANK-system som kan redusere muligheten for juks og falske opplysninger. Foto: Nicolas Tourrenc
Politiske tiltak og samarbeid
Statssekretær Per Olav Hopsø fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet understreket viktigheten av faglærte arbeidere og bedre regler, men kom ikke med konkrete lovnader om forbedringer.
Mens Nina Solli, administrerende direktør i NHO Byggenæringen, gikk utover de vanlige intensjonene og presenterte flere konkrete forslag for å håndtere utfordringene i byggenæringen.
Hun fremhevet behovet for bedre HMS-kort som kan gi sanntidsinformasjon og være koblet til A-ordningen for skatt og lønn, samt et forbedret StartBANK-system som kan redusere muligheten for juks og falske opplysninger.
Solli understreket viktigheten av å bruke digitalisering for å dele informasjon om avvik og useriøse aktører mellom aktører i byggenæringen.
I tillegg påpekte hun behovet for økt koordinering av tilsyn og kontroll, hvor fagkompetente inspektører kan sikre lik praksis over hele landet.
Blant en rekke innlegg som ofte dreide seg om prinsipper og gode intensjoner, sto Sollis innlegg ut som konkret og handlingsorientert.
Hvis samarbeid virkelig er nøkkelen til suksess, er det forslag som disse som kan gjøre en reell forskjell.
Viser at de tar problemet på alvor
Seminaret viste tydelig at Statsbygg og paneldeltakerne alle tar problemet med A-krim og useriøse aktører på alvor. Det ble fremmet mange gode intensjoner og noen forslag til tiltak.
Likevel savnet vi mer konkrete løsninger og en tydelig plan for hvordan samarbeid, og informasjonsdeling faktisk skal gi resultater. Vi lot oss dog imponere over Nina Solli og NHO Byggenæringen.
Av all selvskryt og klapp på egne skuldre som ble delt ut i løpet av seminaret, var det Solli og NHO som lykkes med å presentere en plan som raskt kan få bein å gå på, om alle mener alvor med at samarbeid er nøkkelen til suksess.
Statsbygg tillater ikke deling av video fra frokostseminaret i andre kanaler, men du kan se det i sin helhet her...