Useriøse aktører har i årevis vært en utfordringene i byggenæringen. Dette er ikke en ukjent problemstilling og Statsbygg, som en av Norges største byggherrer bør i vår mening heller ikke framstille det slik. Foto: Statsbygg
Sist oppdatert: 29-11-2024 Norsk Byggebransje
Er Statsbyggs «Sorte svaner» et blindspor?
Statsbygg sendte denne uken ut en pressemelding hvor de inviterer til frokostseminaret «Finnes det sorte svaner i norsk byggenæring? Og kan vi i tilfellet stoppe dem?».
Initiativet er viktig og retter søkelyset på en velkjent problematikk: useriøse aktører i byggebransjen, men stiller Statsbygg det riktige spørsmålet? I vår mening er svaret nei.
Ett steg fram og to tilbake
Useriøse aktører har i årevis vært en stor utfordring i byggenæringen. Dette er ikke en ukjent problemstilling og Statsbygg, som en av Norges største byggherrer bør heller ikke stille spørsmål ved det.
Ikke misforstå, det er flott at Statsbygg tar opp temaet, men hvorfor begynne med å stille spørsmål om disse aktørene eksisterer?
Alle vet at de eksisterer og at de har gjort så i mange år!
Ved å stille et så grunnleggende spørsmål, som alle burde vite svaret på, mister et godt initiativ pondus og får oss til å stille spørsmål ved hele arrangementet.
Hva er det Statsbygg ønsker å oppnå?
Ved å fokusere på å avdekke eksistensen av «Sorte svaner» et begrep som fremstår mer som et forsøk på å pynte på alvoret i problematikken, lar man en unik mulighet for åpen og ærlig diskusjon gå tapt.
Spørsmålet man heller burde stille er: Hvordan stopper vi de useriøse aktørene?
Dette er det eneste spørsmålet som virkelig belyser problematikken og kan bringe oss et skritt nærmere en løsning. Ingen problem kan løses uten først å erkjenne at det eksisterer!
I Statsbyggs egen pressemelding står det: «Seminaret er stappfullt og påmeldingen stengt.» Dette viser at temaet engasjerer bransjen.
Det er utelukkende positivt at at Statsbygg samler representanter fra både Fair Play Bygg, Fafo, Oslobygg, og NHO Byggenæringen, sammen med statssekretær Per Olav Hopsø fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Vi kan dog ikke unngå å lure på hvor mange som vil forlate Deichman Bjørvika på mandag og tenke: «Lite nytt, men i det minste noen timer fri fra jobb.»
En spade er fortsatt en spade, hvorfor kalle den noe annet?
Statsbyggs bruk av metaforen «Sorte svaner» oppleves som en avledning fra alvoret i problemstillingen. Hvorfor ikke kalle en spade for en spade?
Useriøse aktører er et reelt problem og problemet krever en åpen, og ærlig diskusjon hvor man ikke er redd for å legge skyld der skyld hører hjemme.
Om vi noen gang skal kunne få bukt med problemet, må vi innrømme at bransjen har en utfordring med ulovlige arbeidsforhold, mangelfull sikkerhet og useriøse forretningsmetoder.
Selv klarer vi ikke helt slippe tak i tanken: Er det nok aktører som er villige til å støtte vesentlige endringer eller er det for mange som profiterer på å operere i gråsonen?
Vi gleder oss til å følge arrangementet på mandag og håper det resulterer i en debatt som gjør at bransjen samlet tar grep, en gang for alle.