100-åring blir universelt utformet
Den hvite villaen, som i dag er studenthuset Granheim, ble bygget i 1921. Til semesterstart skal tilbygget til venstre stå ferdig. Ill: Holen Arkitektur AS
Sist oppdatert: 23-02-2021

Statsbygg gir 100-åring universell utforming

Statsbyggs har som målsetting at alle deres bygninger der folk arbeider, eller som er åpne for publikum, skal være universelt utformet innen 2025. Nå står det 100 år gamle Studenthuset Granheim, ved campus Stord for tur. 

Studenthuset Granheim ved campus Stord jubilerer på mest mulig inkluderende vis: Med et nytt tilbygg blir det fra høsten av tilgjengelig også for studenter med funksjonsnedsettelser.

Den trehvite og to etasjer høye villaen sto ferdig i 1921. Som studentenes samlingssted er den en liten, men viktig bygning på Høgskulen på Vestlandets campus på Stord. Bygget har dog inntil nå har ikke hele huset vært tilgjengelig for alle.

Mimax - Norges største innen kjerneboring og betongsaging

– I dag er det oppholdsrom og sittegrupper i 2. etasje, som bare de som kan gå opp trappen kan komme seg til. Nå flytter vi disse funksjonene ned til 1. etasje i et nytt bygg ved siden av Granheim, slik at alle kan benytte seg av alle fasilitetene, sier avdelingsdirektør Kjersti Sandvik i Statsbygg, i en melding. 

Ettersom studenthuset ligger på en kolle, blir det heis fra bakkeplan i nybygget. Her blir det også et nytt inngangsparti. Den nye og den gamle bygningen kobles sammen med en overbygd korridor.

Også uteområdene blir universelt utformet, blant annet med en sti ut på baksiden. Ettersom både Granheim og uteområdene er vernet, er prosjektet utviklet i tett dialog med lokale vernemyndigheter.

Satser på universell utforming
Granheim er den 16. bygningen på campus Stord som blir universelt uformet av Statsbygg.

– Alle Statsbyggs bygninger der folk arbeider, eller som er åpne for publikum, skal være universelt utformet innen 2025. Like muligheter for alle er sentralt i et demokrati, og da er det viktig at alle kan bruke byggene våre.

-Tilgang til de samme tilbudene og opplevelsene har ikke bare stor verdi for personer med funksjonsnedsettelser, men også for samfunnet som helhet, sier Statsbyggs kommunikasjonsdirektør, Hege Njaa Aschim.

Granheim har et bruttoareal på ca. 240 kvm mens nybygget blir på 130 kvm. Byggeprosjektet har en entreprisekost på ca. 9 millioner kroner. Byggingen startet i desember. Prosjektet skal være ferdig til semesterstart høsten 2021.