– Tømrere ligger i blodet i slekten vår, så det er absolutt en faktor og en inspirasjon sier Brede Otterstad. Foto: Privat
Sist oppdatert: 03-03-2022
Tømrerfaget ligger i blodet
– På barne- og ungdomsskolen var jeg usikker på hva jeg ville bli, så jeg valgte derfor å gå studiespesialiserende på videregående.
Der fant jeg ut at jeg ville inn i forsvaret, og etter endt førstegangstjeneste jobbet jeg der i to år frem til sommeren 2021, sier Brede Otterstad (23) fra Bergen.
– I tiden min i forsvaret lærte jeg meg selv å kjenne, og fant fort ut at jeg elsker å holde på med hendene, spesielt å lage og endre på ting. Jeg tok derfor en telefon til min onkel som har et eget tømrerfirma, og spurte om å få begynne i lære hos dem.
-Det fikk jeg, og har nå gått i lære som tømrer i et halvt år og har ikke angret en dag på avgjørelsen, legger han til.
Han har vitnemål fra videregående skole, og trenger derfor kun 1 år på skole hvor han møter en dag i uken siste året av læretiden, totalt 3 år.
– Vi er totalt fire ansatte, og jeg er alene som lærling. Dette er helt perfekt for min del, og kjennes riktig ut. Man får et godt samhold, samtidig som man får faste personer å forholde seg til, spesielt i læretiden. Jeg får også mulighet til å bygge en mye bedre relasjon til min onkel, enn jeg ellers ville ha fått.
– Tømrere ligger i blodet i slekten vår, så det er absolutt en faktor og en inspirasjon.
-Da ingen andre i min generasjon tok denne stafettpinnen videre, så måtte jo jeg ta ansvar, ler Brede, og forsikrer om at dette er noe han virkelig hadde lyst til selv.
Han gikk inn i dette med et veldig åpent sinn, og med en ydmykhet i forhold til at dette var noe han ikke kunne noe som helst om før han startet.
– Jeg har fått lære ekstremt mye, og hver eneste dag tar jeg med meg lærdom og kunnskap som jeg har fått den dagen.
Planen er å gå opp til fagprøven sommeren 2024, og jobbe som tømrer etter det.
– Akkurat nå trives jeg så utrolig godt med alt jeg får lov til å lage og lære, og har ingen annen retning i tankene for øyeblikket. Men jeg er selvsagt åpen for å la meg inspirere underveis, og se hva som vil skje videre, sier Brede engasjert, og gir tre råd til unge som vurderer å ta en yrkesfaglig utdannelse:
-Ikke hør på dem som sier at det bare er «dritt» å være ute og holde på. Du blir robust, og de tunge dagene du er kald og våt, har du glemt før du rekker å tenke over det. Ikke minst kommer du til å kjenne deg ekstra stolt over hva du har fått til etter slike dager.
-Det å bli faglært krever en større jobb og innsats enn hva mange folk ser ut til å tro. Ikke la andre mennesker si hva du får til eller ikke. Ha en sterk tro på deg selv, og følg magefølelsen din!
-For meg personlig er drømmen om å bygge et eget hus en motivasjon som sterkt driver meg. Alt det som jeg lærer på jobb, kan jeg bruke den dagen jeg skal bygge selv.