- Jeg sendte forespørsel til Blimester om å få ta to mesterbrev. De lurte på hvorfor, men svaret er enkelt: - Selvsagt skal jeg ha to mesterbrev når jeg har to svennebrev, forteller murmester og tømrermester Kris Cato Sara-Tohn. Foto: Privat
Sist oppdatert: 15-07-2024 Bransjeprat

Selvsagt skal jeg ha to mesterbrev

- Jeg var fascinert av mestermerket allerede som barn, forteller murmester og tømrermester Kris Cato Sara-Tohn.

Den hardtarbeidende håndverkeren i Finnmark imponerer flere enn oss med sitt valg om å ta to mesterbrev etter hverandre. Først i murerfaget, så tømrerfaget og det samtidig som han driver eget firma.

Var valget om å bli håndverker alltid en selvfølge?

- Nei, det kan jeg ikke si. Egentlig ville jeg bli gårdbruker, men som yngstemann i en søskenflokk på tre er det ikke lett å komme først. Jeg forstod tidlig at jeg stilte med dårlige kort i forhold til odelsretten, smiler han.

- Mor er lærer, far er anleggsmaskinfører og bonde. Hverdagen har alltid handlet mye om vedlikehold, jeg liker å være fysisk aktiv og har alltid hatt en visjon om å bygge. Lego var en stor favoritt i barndommen.

- Jeg har en fortid på landslaget i roing. Gjennom 10 år reiste jeg mye rundt i Europa og fikk se mye flott arkitektur.

Bli mester - Slik tar du mesterbrevet

- Jeg har alltid vært nysgjerrig på gamle bygg, spesielt bygninger i mur og stein som f.eks kirker.

- Eller Grans bryggerier i Sandefjord, i rødbrent stein. Når man ser bygninger som har stått i hundrevis av år, nesten uten å være brydd av tidens tann, er det vanskelig å ikke bli berørt.

- Jeg er også fan av laftet tømmerhus og teglsteinsbygg. De husene man bygde for hundre år siden står fortsatt og byggemåten har endret seg lite.

- Vil man bygge vedlikeholdsfritt, skal man velge stein!

'- Utfordringen er å få mennesker til å velge gamle teknikker i et marked som er preget av tidspress, prispress og moderne tanker om bærekraft, men alt nytt er ikke like bra.

- Før hadde alle hus i Alta tak i skifer. Bruker man naturlig lufttette materialer, behøver man heller ikke plast.

- En trevegg derimot puster og da kreves det f.eks vindsperre utomhus og dampsperre på innsiden. Bygger man i mur slipper man alle syntetiske stoffer.

- Kostnad her og nå noe dyrere, men jeg savner at man ser på helheten.

- Brannsikkerhet er et eksempel, stein holder også bedre på varme/kulde, det betyr at det går med mindre energi til oppvarming og nedkjøling samtidig som det er helt vedlikeholdsfritt.

- Her trives vi så godt at vi blir værende! Det er en annen kultur i nord. Vi er omgitt av inkludering og hjertevarme både fra den norske og samiske kulturen. Flere burde oppleve å leve og bo i nordlige strøk, sier murmester og tømrermester Kris Cato Sara-Tohn. Foto: Privat

Hans engasjement er til å ta og føle på

- Jeg fikk mulighet til å kombinere yrkesfag med toppidrett og for meg fungerte det optimalt.

- Min eldste bror er tømrer, selv valgte jeg å utdanne meg til murer. Jeg vil bygge hus og bruke håndverket, men opplevde at arbeidsoppgavene ble mer estetisk finpuss.

- Da jeg var ferdig i 2012/2013 innså jeg også at lønnen jeg fikk knapt var til å leve av. Derfor valgte jeg å satse på toppidretten og tok påbygg fram til jeg avsluttet idrettskarrieren i 2016.

- En stund vurderte jeg å bli akademiker og kom også inn på jusstudiet, men jeg innså at jeg måtte følge barndomsdrømmen.

- Jeg ble ansatt som lærling i tømrerfaget og murersvenn hos Borge & Borge AS i Tønsberg høsten 2018. I desember 2020 bestod jeg svenneprøven og kunne da også kalle meg tømrer.

- Det positive med det norske utdanningssystem for yrkesfag er at man får godskrevet tidligere skolegang og erfaring.

- Håndverket, faget, har vi fått en god innføring i når vi får svennebrev/fagbrev. Mesterbrevet sikrer oss viktig utdanning innen økonomi, markedsføring, lover og regler. Både kunnskap som favner alle håndverksyrker og spisset kunnskap relatert vårt fag, forklarer murmester og tømrermester Kris Cato Sara-Tohn. Foto: Privat.

- Siden jeg allerede hadde yrkesfagskole og et relevant svennebrev, behøvde jeg bare å dokumentere to år med praksis før svenneprøven.

- Jeg har hele livet tenkt å bosette meg i innlandet eller rundt Hardangervidda i Sør-Norge, men jeg fant kjærligheten i kona fra Nord-Norge og når toppidretts karrieren var over bestemte vi oss for å flytte til Finnmark og Máze.

- Her trives vi så godt at vi blir værende! Det er en annen kultur i nord. Vi er omgitt av inkludering og hjertevarme både fra den norske og samiske kulturen. Flere burde oppleve å leve og bo i nordlige strøk.

Hvorfor valgte du å ta mesterbrev i to fag?

- For meg var det en selvfølge. Jeg mener at mesterbrev burde være et minimumskrav for å kunne drive bedrift innen alle håndverksyrker.

- Håndverket, faget, har vi fått en god innføring i når vi får svennebrev/fagbrev.

- Mesterbrevet sikrer oss viktig utdanning innen økonomi, markedsføring, lover og regler. Både kunnskap som favner alle håndverksyrker og spisset kunnskap relatert vårt fag.

- Jeg sendte forespørsel til Blimester om å få ta to mesterbrev. De lurte på hvorfor, men svaret er enkelt:

- Selvsagt skal jeg ha to mesterbrev når jeg har to svennebrev.

- De var meget behjelpelig, jeg sendte inn all dokumentasjon og startet med mesterbrev som murer der jeg hadde opparbeidet meg nok praksis.

- Når jeg hadde gjennomført mesterbrev som murer, tok jeg fordypning i tømrerfaget og fikk begge mesterbrevene på to år.

- Den generelle delen, som er felles for alle håndverksfag, hadde jeg allerede gjennomført.

Hva synes du om å ta mesterbrev via Blimester.com?

- De har et vanvittig bra opplegg som passet meg perfekt!

- Fleksibiliteten var avgjørende da jeg valgte Bilmester. Alt var inkludert i en og samme pris, og jeg kunne gjennomføre alt på nett.

- Jeg tok alt digitalt og kunne studere når det passet meg, og deltok også på digitale helgesamlinger. Jeg likte godt at man kan velge selv, vil man møte opp fysisk så gjør man det.

 -Muntlige prøver kunne jeg gjennomføre med en kaffepause i bilen. I en travel hverdag kunne alt kunne tilrettelegges.

- Det eneste jeg kunne ønske meg mer av var prosjektering. Tabeller i all ære, jeg skulle gjerne hatt enda mer rundt konkret beregning, f.eks om man skal rehabilitere et gammelt tak.

Ute på jobb i Finnmark. Foto: Privat

Hva er fordelene med mesterbrev?

- For meg personlig handler det om yrkesstolthet. Jeg vet at jeg har en dypere og bredere kompetanse med mesterbrevene. Det er dokumenter som betyr noe og jeg er stolt av å kunne bruke mestermerket.

- Kundene mine skal føle en større trygghet, det handler om kvalitet og økt omdømme. Vi bidrar til å
bygge landet.

Vil du anbefale flere håndverkere å bli mester?

- Ja, absolutt! Spesielt for de som driver eller vil drive eget, og for de som ønsker å ha en ledende rolle i bedriften de jobber i.

- Jeg er stolt av mine mesterbrev og tror det gjør inntrykk på mine kunder og samarbeidspartnere, avslutter Sara-Thon.