Previous
Next
- Mulighetene som skapes med enten svennebrev eller fagbrev i sekken er uendelig mange og langt flere enn mange vet. Grunnen er at det er vanskelig å finne informasjon og mulighetene er veldig underkommunisert, sier Nicholai Henriksen, byggteknisk rådgiver og BIM-ingeniør. Foto: Marielle Eriksen. 
Sist oppdatert: 23-05-2024 Pressemelding 

Muligheten er uendelig mange 

Nicholai Henriksen har vært gjennom en inspirerende reise både utdanningsmessig, faglig, geografisk og personlig.

I dag er han byggteknisk rådgiver og BIM-ingeniør i firma Hinnstein, avdeling Lofoten.

Vi tok en prat med kongsbergenser som har gjort Lofoting av seg.

- Jeg har bestandig visst at jeg ville ha et fysisk yrke og drømmen har alltid vært å bli håndverker.

Bli mester - Slik tar du mesterbrevet

- En av lærerne mine på skolen anbefalte meg å velge studiespesialiserende, men jeg hadde allerede bestemt meg for å bli tømrer. Jeg fikk støtte fra mamma og pappa som synes yrkesfag var et godt valg.

- Jeg fullførte VG1 og VG2 på Bygg og anleggslinjen før jeg startet i lære som tømrer i Drammen.

- I løpet av lærlingtiden valgte jeg å flytte til Vestlandet, hvor jeg fullførte utdanning og tok svenneprøven.

- Når svennebrevet var i boks startet jeg eget firma og jobbet med alt fra prosjektering til prosjektledelse, nybygg, og rehabilitering. Jeg fikk også mulighet til å bygge hytter for kommuner på forskjellige fjelltopper på Vestlandet.

- Det var en utrolig spennende og lærerik opplevelse, og det passet meg ypperlig siden jeg elsker friluftsliv. Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle få kjøre rundt på snøscooter og fly helikopter som tømrer.

- På grunn av en skulderskade ble det vanskelig å jobbe som tømrer og selvstendig næringsdrivende. Jeg flyttet tilbake til Oslo og startet på BIM-studiet ved Fagskolen i 2022.

Svennebrev og fagbrev åpner dører

- Mulighetene som skapes med enten svennebrev eller fagbrev i sekken er uendelig mange og langt flere enn mange vet.

- Grunnen er at det er vanskelig å finne informasjon og mulighetene er veldig underkommunisert.

- Det å få seg et svennebrev eller fagbrev er gull verdt og et yrke man kan være stolt av - uansett hva man vil gjøre videre i livet! Takket være svennebrevet kom jeg rett inn på fagskolen når jeg ikke kunne jobbe som tømrer lenger.

- Jeg har selv savnet å se flere artikler i media om personer som har valgt yrkesfag med alle de muligheter det bry på, fremfor studiespesialisering og bachelor/master.

- Derfor stiller jeg gledelig opp til intervju med Norsk Byggebransje. Om min erfaring kan inspirere andre til å velge å ta svennebrev eller fagbrev, er jo det utelukkende positivt.

- Jeg er evig takknemlig for hjelpen jeg fikk underveis, men samtidig oppgitt over at man ikke får tydeligere informasjon om mulighetene, før, under og etter utdanning som håndverker.

- Den informasjon ungdommer får om yrkesfag på ungdomsskolen og til dels også under utdanning innen yrkesfag er i beste fall svevende.

- Jeg fremmer ikke det å studere videre etter at man har fått seg et svennebrev/fagbrev, men muligheten er der for de som skulle ønske.

- Jeg elsket å være tømrer og kaller meg fortsatt tømrer, men av og til skjer uforutsette ting i livet som i mitt tilfelle var at jeg måtte operere skulderen, og da var det bra at det var et tilbud gjennom fagskolen.

- Det var enkelt å søke meg inn på fagskolen og det finnes studietilbud over hele landet med godt med plasser, og bedriftene skriker nærmest etter de som tilegner seg praktisk og teoretisk kompetanse.

- Allerede under utdanningen fikk jeg tilbud om utplassering hos SINTEF.

- Jeg tok kontakt med en av deres enhetsledere som raskt sa: dette får vi til. Jeg fikk til og med bruke kontorplass hos SINTEF under innspurten av studiet og holdt dialogen varm med dem helt til de tilbød meg jobb.

- Jeg ble ansatt i avdelingen som jobber med Byggforskserien, hvor jeg jobbet med teknisnk tegning, byggteknisk rådgivning, skadeoppdrag, BIM, programmering, bygge modell i lab m.m.

- Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk jobbe i SINTEF med så mange erfarne og smarte mennesker.

- Det var spennende og lærerikt å se hvordan de jobber for å kombinere teori og praksis. De presiserte for meg hvor viktig det er å kombinere dette. Vi trenger begge deler for å bygge et bærekraftige samfunn.

Drømmen om Lofoten

- Natur og friluftsliv har alltid tiltrukket meg, jeg er spesielt glad i havet og har drevet med surfing i over 10 år. Toppturer, jakt og fiske, snowboard osv.-

Lofoten har lenge vært en drøm og i 2021 reiste jeg nordover. Jeg opplevde en dag med finvær, resten 8 grader og regn - jeg bestemte meg der og da for at her skal jeg bo, ler han.

Innovasjon og kompetanse i nord

-Jeg tok kontakt med Hinnstein som er et rådgivende ingeniørfirma og fikk jobb på kontoret i Svolvær som BIM-ingeniør og byggteknisk rådgiver.

- Sammen med 52 kolleger fordelt på syv lokalkontorer i Nord-Norge konkurrerer vi mot de største aktørene i markedet.

- Nå bor jeg på Vestvågøy i Lofoten og alle forventninger jeg har hatt har så langt blitt oppfylt. Selv om jeg savner venner og familie i Sør-Norge, angrer jeg ikke et sekund på at jeg flyttet nordover.

- Hinnstein leverer en rekke tverrfaglige ingeniørtjenester og jeg har hovedansvaret for 3D scanning og punktskyer. Vi har investert millionbeløp i ny og innovativ teknologi som leser av enorme mengder data på sekunder.

- For oss handler det om å gjøre investeringer som gir grunnlag for bedre planlegging, effektivisering, mindre overraskelser og bærekraftige løsninger.

- Man kan si at vi forenkler overgangen fra den fysiske verden til den digitale verden uansett om det gjelder bygg, vei- og infrastruktur, tunneler, sjakter, gruver eller skip.

- Takket være jobben min kan jeg reise på oppdrag over hele landet, det er utrolig kult og veldig morsomt.

- Vi skannet nylig Leknes svømmehall for Peab Bygg i Lofoten, hvor vi fant store avvik i bæresystemet og forhindret kostbare byggefeil. Det beviser at det var en lønnsom investering og kunden var veldig fornøyd.

- Jeg trives veldig godt i jobben min og håper at flere unge ser at det å velge en yrkesfaglig karriere uten høyere utdannelse. Yrkesfag skaper muligheter og arbeid vi kan være stolte av.

- Se mot nord, sier jeg. Det finnes uendelig mange spennende jobber utenfor ring 3 i Oslo. Det handler både om innovasjon og muligheten for å påvirke holdninger mot yrkesfag, samt utvikle fag, og bransje, avslutter Henriksen.